Pretraga

Gradi se prvi svjetski ‘grad šuma’ u kojem vozila padaju u drugi plan: Evo kako će izgledati prava ubrana džungla

A- A+

Prvi ‘grad šuma’ svjetlo dana ugledat će u Singapuru. Novi projekt održive gradnje otočnog grada-države u smještenog u jugoistočnoj Aziji uključuje izgradnju prvog pametnog grada prepunog tehnologije budućnosti i brojnih zelenih značajki.

Tengah grad šuma u Singapuru | foto: Singapore Government Agency

Poseban novitet prvog svjetskog ‘grada šume‘ bit će i prijevoz vozilima za koja je namijenjen poseban dio grada.

Tengah, singapurski ‘grad šuma’ prvi je takav projekt na svijetu koji je zamišljen kao kreiranje urbane džungle u samom gradu. Razvoj Tengaha temeljit će se na konceptima održive gradnje pametnih gradova te brojnih zelenih značajki koje će biti na raspolaganju prvim stanovnicima zelene oaze.

Kao jedan od najvažnijih razloga izgradnje ovog zelenog grada budućnosti navodi se i kreiranje domova i radnih mjesta u cilju razvoja cijele zone zapadnog Singapura.

Tengah grad šuma u Singapuru | foto: Singapore Government Agency

Gradski suživot s prirodom

Razvoj nove gradske zone Singapura zamišljen je kao kreiranje posve novog identiteta Tengaha kao prvog svjetskog ‘grada šume’ koji će svojim stanovnicima pružiti brojne mogućnosti kako za svakodnevne zadatke, tako i za slobodno vrijeme i rekreaciju.

U ‘gradu šumi’ sve će se temeljiti na konceptu povezivanja prirode i zajednice u suvremenu urbanu džunglu. Time će više od 40.000 domova u pet jedinstvenih četvrti Tengaha nastojati ostvariti ideju gradskog suživota s prirodom.

Tengah grad šuma u Singapuru | foto: Singapore Government Agency

Središte ‘grada šume’ bit će četvrt imena ‘Park‘ koja će biti i prva singapurska zona bez automobila. Posebnu ulogu u kreiranju ove četvrti imala je krajobrazna arhitektura, kao i hortikultura, prema kojima su nastale vizure bogatog krajobraza četvrti, kao i šumskog koridora.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Vertikalna šuma u centru grada: Neboderi koji se mijenjaju s godišnjim dobima

Druga četvrt nosit će ime ‘The Brickland District‘, a zamišljena je kao evokacija bogate industrijske prošlosti Tengaha. Budući stanovnici ovoga dijela ‘grada šume’ moći će uživati u brojnim zelenim vizurama svoga novog doma.

Tengah grad šuma u Singapuru | foto: Singapore Government Agency

No, povezivanje čovjeka s prirodom posebno će doći do izražaja u četvrti ‘Forest Hill‘ u će bujna vegetacija urbane džungle dolaziti doslovno do svakog kućnog praga ostvarujući tako u potpunosti koncept života usred prirode.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Veličanstvene zelene zgrade u Singapuru: Arhitektura budućnosti u najboljem izdanju

Plantation District‘ svojevrsni je trbuh budućeg ‘grada šume’. U proizvodnoj četvrti Tengaha nalazit će se brojne farme i objekti koji će omogućavati uzgoj hrane potičući time koncept ‘od farme do stola’ kao još jedne zelene značajke ‘grada šume’. Peta u nizu četvrti ‘Garden District‘ bit će jedinstvena urbana zona upotpunjena posebnim zelenim površinama koje bi stanovnike trebale poticati na što aktivniju svakodnevicu i uživanje u prirodi ‘grada šume’.

Tengah grad šuma u Singapuru | foto: Singapore Government Agency

Ideja biofilnog grada nastala je kao način osvješćivanja o važnosti zdravog životnog stila, dobrostanja te poticanja na što bolje standarde života stanovnika singapurskog ‘grada šume’.

Održiva gradnja Tengaha 'grada šume':

Tijekom izgradnje ‘grada šume’ Tengaha nastojat će se očuvati postojeći zeleni pojas zapadnog Singapura. Planirana infrastruktura zamišljena je kao način ispunjavanja svih tehničkih potreba pametnog i održivog grada. Dio tehnoloških zelenih značajki grada obuhvaćat će analizu podataka kojom će se nastojati utjecati na optimalizaciju života u zgradama s posebnim naglaskom na rješenja koja će omogućiti što manje životne troškove. U tehnološkom razvoju ‘grada šume’ koristit će se i umjetna inteligencija čiji će sistemi utjecati na očuvanje energije diljem grada. Među zelenim značajkama nalaze se i pametna rasvjeta te prikupljanje otpada kojima se nastoji umanjiti negativan utjecaj na klimu.

Tengah grad šuma u Singapuru | foto: Singapore Government Agency

S obzirom na brojne značajke koje će Tengah napraviti zelenim gradom budućnosti ne iznenađuje odluka o promjenama načina prijevoza, a posebice ona o zoni bez automobila. No, automobili neće sasvim nestati iz ‘grada šume’- sav će se promet premjestiti pod zemlju kako bi prometne površine ostale oslobođene za pješake ili bicikliste.

Karta prometnica Tengaha, grada šume u Singapuru | foto: Singapore Government Agency

Copy link
Powered by Social Snap