Pretraga

Etiopija je počela proizvoditi struju iz ogromne brane na Nilu, Egipat i Sudan se žale

A- A+

Etiopija je započela proces proizvodnje električne energije hidroelektranama na ogromnoj brani na Plavom Nilu. Iako Egipat i Sudan vide ovo kao prijetnju, Etiopljani smatraju to nužnim za razvitak njihove države.

Brana na Plavom Nilu, Etiopija | Screenshot/GoogleKarte

Kako prenosi Al Jazeera, Etiopija je prvi put počela proizvoditi električnu energiju iz svoje Velike etiopske renesansne brane (GERD),  masivne hidroelektrane na rijeci Nil za koju susjedi Sudan i Egipat kažu da će uzrokovati ozbiljne nestašice vode nizvodno, pošto je Nilu izvor u sredini Afrike, a tok rijeke je prema Sredozemnom moru.

Premijer Abiy Ahmed u nedjelju je službeno otvorio proizvodnju električne energije iz megabrane, što je prekretnica u kontroverznom projektu vrijednom više milijardi dolara. Abiy je, u pratnji visokih dužnosnika, obišao elektranu i pritisnuo niz tipki na elektroničkom zaslonu, što je, kako su dužnosnici rekli, pokrenulo proizvodnju.

Premijer je nastojao uvjeriti susjedne narode da njegova zemlja ne želi štetiti njihovim interesima.

– Glavni interes Etiopije je osvijetliti 60 posto stanovništva koje pati u mraku, spasiti rad naših majki koje nose drva na leđima kako bi dobile energiju, rekao je Abiy.

– Kao što možete vidjeti, ova voda će stvarati energiju dok teče kao što je prije tekla u Sudan i Egipat, za razliku od glasina koje kažu da etiopski narod i vlada prekrivaju vodu kako bi izgladnjivali Egipat i Sudan, dodao je premijer.

Međutim, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Etiopiju da “ustraje u kršenju” preliminarnog sporazuma potpisanog između triju zemalja 2015., kojim se zabranjuje bilo kojoj od strana da poduzme jednostrane radnje u korištenju riječne vode. Prva kršenja prvobitnog sporazuma odnosila su se na punjenje brane, priopćilo je ministarstvo u nedjelju. Iz Sudana nisu ništa komentirali.

Brana na Plavom Nilu, Etiopija | Screenshot/GoogleKarte

Egipat i Sudan nisu oduševljeni

Velika etiopska renesansna brana trebala bi biti najveća hidroelektrana u Africi, ali je u središtu regionalnog spora otkako je Etiopija tu otvorila gradilište 2011. godine. Nizvodni susjedi Etiopije, Egipat i Sudan, branu smatraju prijetnjom zbog njihove ovisnosti o vodama Nila, dok Adis Abeba (glavni grad Etiopije) smatra da je ključna za njezinu elektrifikaciju i razvoj.

Očekuje se da će projekt vrijedan 4,2 milijarde dolara proizvesti više od 5000 megavata električne energije, što će više nego udvostručiti proizvodnju električne energije u Etiopiji. Državni mediji izvijestili su da je brana visoka 145 metara leži na rijeci Plavi Nil u regiji Benishangul-Gumuz u zapadnoj Etiopiji, nedaleko od granice sa Sudanom, počela proizvoditi 375 megavata električne energije iz jedne od svojih turbina u nedjelju.

Izdvojeni članak

Novi supermost u Africi na najčudnijoj državnoj granici na svijetu, ogroman značaj za cijelu regiju Afrike

Egipat, kojem o Nilu ovisi oko 97 posto navodnjavanja i pitke vode, vidi branu kao egzistencijalnu prijetnju. Sudan se nada da će projekt regulirati godišnje poplave, ali strahuje da bi njegove brane mogle biti oštećene bez dogovora o radu GERD-a. Obje zemlje potiču Etiopiju na obvezujući dogovor oko punjenja i rada ogromne brane, ali pregovori pod pokroviteljstvom Afričke unije (AU) nisu uspjeli postići napredak.

Brana na Plavom Nilu, Etiopija | Screenshot/Youtube

Brana je jako važna za razvoj Etiopije

William Davison, viši analitičar Međunarodne krizne skupine, rekao je da se GERB u zemlji doživljava ‘kao simbol Etiopije koja se opire vanjskom pritisku’.

– Vlada je propagirala ideju da strani akteri pokušavaju potkopati suverenitet Etiopije, pa mislim da će to biti prikazano kao da pokazuje da i dalje napreduju unatoč neprijateljskom okruženju, rekao je Davison.

Addisu Lashitew iz Brookings Institutiona u Washingtonu dodao je da je GERD-ovo puštanje u rad ‘rijedak pozitivan razvoj događaja koji može ujediniti duboko razbijenu zemlju’ nakon 15 mjeseci brutalnog sukoba s Tigrayanovim pobunjenicima.

– Novo proizvedena električna energija iz GERD-a mogla bi pomoći oživljavanju gospodarstva koje je uništeno udruženim snagama smrtonosnog rata, rastućih cijena goriva i pandemije COVID-19, rekao je.

Izdvojeni članak

Gradi se najveći zid na svijetu: Mogao bi postati osmo svjetsko čudo i stati na kraj gladi, bolesti, migracijama…

Etiopija, druga najmnogoljudnija zemlja na kontinentu, prema Svjetskoj banci, ima drugi najveći deficit električne energije u Africi s oko dvije trećine stanovništva od oko 110 milijuna bez priključka na mrežu. Brana je pokrenuta pod bivšim premijerom Melesom Zenawijem, čelnikom koji je vladao Etiopijom više od dva desetljeća do svoje smrti 2012. godine. Državni službenici dali su jednomjesečnu plaću projektu u godini njegovog pokretanja, a vlada je od tada izdala obveznice za branu za Etiopljane u zemlji i inozemstvu.

Samuel Getachew, nezavisni novinar koji izvještava iz Addis Abebe, rekao je za Al Jazeeru da je to najveći javni projekt u kojem su Etiopljani sudjelovali.

– Ovo je (smatrano) kao dobrodošao dodatak onome što su Etiopljani težili biti, a to je samodostatna nacija, rekao je.

Brana na Plavom Nilu, Etiopija | Screenshot/Youtube

Brana ima kapacitete blizu 90 milijardi kubičnih metara

Dužnosnici su u nedjelju pripisali Abiyu zasluge za oživljavanje brane nakon što je, kako tvrde, loše upravljanje odgodilo njezin napredak.

– Naša zemlja je izgubila toliko jer je brana kasnila, posebno financijski, rekao je voditelj projekta Kifle Horo u svojoj izjavi.

Proces punjenja golemog rezervoara GERD-a započeo je 2020., a Etiopija je u srpnju te godine objavila da je postigla cilj od 4,9 milijardi kubnih metara. Ukupni kapacitet rezervoara je 74 milijarde kubičnih metara, a cilj za 2021. bio je dodati 13,5 milijardi. Prošlog srpnja, Etiopija je rekla da je postigla taj cilj, što znači da ima dovoljno vode za početak proizvodnje energije, iako neki stručnjaci sumnjaju u te tvrdnje.

Copy link
Powered by Social Snap