Pretraga

Foto: Najmoderniji centar za voće i povrće u RH, ima 29 rashladnih komora i vlastitu solarnu elektranu

A- A+

U Eko-industrijskoj zoni Nemetin, u istočnom dijelu Osijeka, u punom je pogonu novi Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće (RDC OBŽ) u koji su upravo počele pristizati prve ovosezonske jabuke. Riječ je o modernom objektu koji se prostire na više od osam tisuća kvadrata, te sadrži 29 rashladnih komora, a u koji je uloženo 14,6 milijuna eura. Zgrada je projektirana po načelu održive gradnje, zaštite okoliša te korištenja obnovljivih izvora energije. Ima i vlastitu solarnu elektrane snage 250 kw. Po uzoru na RDC OBŽ iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju izgradnju još četiri ovakva centra na području RH.

RDC OBŽ | foto: OBŽ

RDC OBŽ | foto: OBŽ

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije (RDC OBŽ) strateški je projektu kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća. Ukupna investicija vrijedna je 14,6 milijuna eura od čega 10 milijuna eura čine bespovratna sredstva, a 4,6 milijuna eura osigurala je Osječko-baranjska županija. Ukupni kapacitet hladnjače od 3.228 tona raspoređen je na 29 rashladnih komora.

Izdvojeni članak

Osijek dobiva gospodarski park od 70.000 kvadrata s poslovnim tornjem vrijedan 115 milijuna eura

Moderan objekt na 8.182,15 kvadrata

Ovaj objekt bio je više od dva desetljeća san mnogih proizvođača voća i povrća na istoku Hrvatske koji sada na raspolaganju imaju impresivan i moderan objekt na površini od 8.182,15 kvadrata. Na ekološku i konvencionalnu proizvodnju odnosi se 16 komora odnosno 2.220 tona, za ekološke proizvode osigurano je ukupno 7 komora, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta. Postavljena je i posebna linija od 6 komora s ukupnim kapacitetom 318 tona koja je namijenjena za pripremu robe za transport.

RDC OBŽ vrata je otvorio u veljači ove godine, a prije nekoliko dana započeo je proces prihvata prvih količina jabuka. Prihvat se obavlja na temelju do sada potpisanih ugovora s proizvođačima, kojima je osigurana popunjenost 72 posto ukupnog kapaciteta. U hladnjače je već spremljeno 1.250 tona jabuka, sorti Gala i Jonagold, a narednih dana skladištenje će biti još intenzivnije. Održana je i završna konferencija projekta RDC OBŽ koji je započeo 2017. godine.

RDC OBŽ

RDC OBŽ | foto: RDC OBŽ

Kapaciteti već 78% popunjeni

– Nešto više od 1.250 tona je uskladišteno od tada što je donekle premašilo i naša očekivanja. Trenutno je popunjenost kapaciteta 2.285 tona, odnosno 72%, a ako gledamo kroz ULO režim penjemo se na 78%. Oduševljeni smo rezultatima ove prve godine i ozbiljno razmišljamo o drugoj i trećoj fazi jer će nam faliti kapaciteta. Imamo desetak kooperanata kojima na ovaj način nudimo skladištenje robe u trenutku kad je najviše robe na tržištu te izlazak na tržište u, za njih najpovoljnije vrijeme. Hladnjače se zakupljuju po cijeni od 10 centi, što je jedna od najboljih cijena u Hrvatskoj, rekao je direktor RDC OBŽ za voće i povrće d.o.o. Osijek, Alen Mamić.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je pak kako je riječ o projekt iznimne važnosti za Slavoniju i Baranju, ali i cijelu Hrvatsku. Dodao je kako je Ministarstvo poljoprivrede u okviru NPOO-a definiralo četiri mjere, a jedna je upravo izgradnja do centara po uzoru na RDC OBŽ za što su sredstva već izdvojena.

RDC OBŽ

RDC OBŽ | foto: RDC OBŽ

U Ogulinu se gradi tvornica zanatskog sladoleda, pogledajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap