Pretraga

Konačno obnova 155 godina stare zgrade šibenskog HNK, radovi najavljeni za svibanj

A- A+

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku kreće u projekt obnove, zahvaljujući bespovratnim sredstvima Ministarstva kulture. Ukupna vrijednost projekta, čiji investitor je HNK Šibenik iznosi 1,478.016  eura, dok je procijenjena vrijednost radova energetske obnove 1,364.423 eura. Skele i građevinci stižu u svibnju.

HNK Šibenik | foto:TZ Šibenik

HNK Šibenik | foto:TZ Šibenik

Održati dolazak gledatelja u kazalište u doba modernih tehnologija danas je dovoljno teško i bez da im se ne može osigurati osnovno – regulacija temperature i prozračivanja. Upravo je to godinama problem koji muči HNK Šibenik, ali i tek jedan od razlog zbog kojega ova zgrada ide u obnovu vrijednu gotovo 1,5 milijuna eura.

– Energetska obnova nasušna je potreba našega kazališta. Nakon što je kazalište u Domovinskom ratu bilo pogođeno i srušeno, u obnovi sistemi grijanja i hlađenja nisu napravljeni kako treba, kao ni cjelokupna infrastruktura zgrade. Zub vremena učinio je svoje, ipak je to objekt 155 godina star. Konačno ćemo riješiti hlađenje i grijanje, zamijenit ćemo stolariju i instalacije, a to će nam ujedno i smanjiti i troškove održavanja zgrade. Prilikom obnove riješit ćemo i problematiku nekadašnjeg prostora Kazališne kave, zahvaljujući njoj Kazalište će biti u prilici ostvariti i dodatni prihod, koji nije umjetničkog ‘karaktera’, kaže Jakov Bilić, ravnatelj HNK Šibenik za lokalni.hr.

Izdvojeni članak

Kreću radovi na HNK-u: Vrijedni su više od 5 milijuna eura, evo što se sve obnavlja

Zgrada HNK Šibenik mjesto je gdje se godišnje održi više od 400 programa, uključujući Međunarodni dječji festival, a kada tome dodamo termine proba dječjeg zbora, dramskih radionica i drugih programa, imaju ih po tisuću godišnje.

– Nadamo se da ćemo u dogovoru s Gradom aktivirati još neke naše prostore koji sada nisu u funkcionalnom stanju. Zbog brojnih planiranih događanja dogovor je s Gradom da obnova zgrade započne u kasno proljeće, početkom svibnja, kaže Bilić.

Copy link
Powered by Social Snap