Pretraga

Najotkačeniji europski grad dobiva najvišu drvenu zgradu na svijetu

A- A+

Berlinski Woho, najviša europska zgrada izgrađena od drva, na mnoge načine bit će grad za sebe. U ovom posebnom projektu arhitekti namjeravaju kreirati stambeni neboder u kojem će pozornost maksimalno usmjeriti na društvenu i ekološku održivost.

Woho Berlin | foto: Mad arkitekter

Najviši europski stambeni neboder izgrađen od drva nalazit će se u berlinskom Kreuzbergu, kojeg se često opisuje kao otkačenu četvrt prepunu raznolikosti, što će se reflektirati i na njegovoj novoj zgradi.

Berlinski Woho djelo je norveškog arhitektonskog ureda Mad arkitekter iz Bergena koji svoje projekte opisuju kao ‘uzorne primjere održivosti‘. Njihov projekt nastao je u suradnji s brojnim talentiranim stručnjacima, a neki od njih su Mud, Degree of Freedom i Wenzel & Wenzel.

– Naš koncept je zamišljen kao vertikalna interpretacija tipičnog bloka Kreuzberga, objašnjavaju arhitekti čiji je dizajn višenamjenske stambene zgrade u centru grada osvojio prvo mjesto na berlinskom natječaju.

Woho Berlin | foto: Mad arkitekter

Odraz raznolikosti i funkcionalnosti

Zgrada je zamišljena kao kompilacija građevina različite širine i visine koje se u svojoj raznolikosti prilagođavaju kako gradu i četvrti, tako i ljudima koji ondje već žive.

– Bilo nam je važno kreirati zgradu koju ljudi mogu koristiti, u kojoj su potrebe njenih stanovnika, korisnika i susjeda na prvom mjestu, dodaju iz Mad arkitektera.

Woho Berlin | foto: Mad arkitekter

Upotrebom drva u izgradnji, objašnjavaju arhitekti, ostvaruju se prednosti poput topline, ali i značajno smanjenog negativnog utjecaja ugljika, posebice kada se ovaj tip gradnje uspoređuje s tradicionalnim metodama.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Vertikalna šuma u centru grada: Neboderi koji se mijenjaju s godišnjim dobima

Kao dio kompleksa zamišljene su i zelene površine kojima arhitekti nastoje povezati postojeće parkove i ulice s novom ekološkom pričom o održivoj gradnji Kreuzberga. Kompleks se temelji i na otvorenom konceptu prizemlja zgrade koji je zamišljen kao poziv na korištenje nove zone potičući time aktivnost samoga grada.

Otvoreno stubište koje povezuje prizemlje s gornjim katovima podupire ideju aktivne i privlačne zgrade namijenjene javnoj uporabi, objašnjavaju arhitekti. 

Woho Berlin | foto: Mad arkitekter

Nova zgrada zamišljena je kao kompleks koji će obuhvaćati spoj različitih aktivnosti i funkcija, uključujući osnovnu stambenu funkciju, vrtić, kulturne funkcije te komercijalne funkcije poput uredskih prostora, radionica i ugostiteljskih obrta.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Stručnjakinja za pametne zgrade o budućnosti zgradarstva i utjecaju umjetne inteligencije

Razvoj najviše europske zgrade od nebodera planira se u suradnji s berlinskim gradskim vlastima, lokalnom zajednicom, a sve u cilju kreiranja aktivnog procesa sudjelovanja uz podržavanje društvenog i ekološkog koncepta na kojem je i nastala.

Woho Berlin | foto: Mad arkitekter

Copy link
Powered by Social Snap