Pretraga

Zagreb će dobiti niz novih javnih česmi? Predlaže se raspisivanje natječaja

A- A+

Jučer, u ponedjeljak, je na sjednici gradske skupštine bilo govora o planu proširenja mreže javnih česmi. Trenutno je u gradu oko 70 javnih česmi s pitkom vodom, od kojih je dvadesetak postavljeno u prethodne dvije godine.

Zagreb | Pixabay

Proširenjem mreže javnih česmi povećat će se dostupnost pitke vode građanima, pogotovo u ljetno vrijeme kada vladaju velike vrućine. Ovu inicijativu je pokrenula građanska volonterska platforma 1postozagrad još 2017. godine, no nije se dovoljno brzo realizirala.

– To je izuzetno bitno iz više razloga. Prije svega, ekoloških razloga, zato što dostupnost pitke vode u javnom prostoru zapravo čini manju potrebu za flaširanom vodom koja je često u plastičnim bocama i stvara velike probleme u gospodarenju otpadom. S druge strane pitka vode iz zagrebačkog vodovoda je kvalitetna i zdravstveno ispravna te treba biti dostupna u javnom prostoru, izjavio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Izdvojeni članak

Podržavate li ovu inicijativu za Manduševac?

Ova inicijativa dolazi od građana koji su se javljali stranci na vlasti s prijedlozima i molbama o proširenju gradske mreže javnih česmi. Većina građana se referirala na prijedloge građanske inicijative 1postozagrad.

Govor gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, na predsjedanju gradske skupštine, o prijedlogu proširenja mreže javnih česmi možete pogledati u videu ispod teksta.

Još prije ljeta je gradska volonterska platforma 1postozagrad progovarala javnim česmama upravo zbog dolaska ljeta i toplinskih udara koje bi građani puno lakše izdržali s dostupnom, hladnom, pitkom vodom na javnim površinama. Jedan od prijedloga je bio postavljanje česmi na glavnom trgu oko Manduševca. Detaljnije o tome možete pročitati ovdje.

Zagreb će dobiti niz novih javnih česmi? Predlaže se raspisivanje natječaja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap