Pretraga

1POSTOZAGRAD o Maksimiru: Nemamo vremena niti bi trebali čekati neki drugi grad

A- A+

Građanska volonterska platforma 1POSTOZAGRAD objavila je na svojoj Facebook stranici potrebe, a kako navode i mogućnosti, Zagreba. U objavi navode što je sve potrebno gradskoj četvrti Maksimir.

maksimir

Što treba Maksimiru? | foto: 1postozagrad

1POSTOZAGRAD nema nikakve planove izlaziti na izbore, niti smo vezani uz bilo koju političku opciju, navode iz platforme.

Na svojoj Facebook stranici građanska platforma 1POSTOZAGRAD objavila je sedam točaka u kojima navode što je potrebno gradskoj četvrti Maksimir. Njihove ideje prenosimo u cijelosti.

Što treba Maksimiru?

1. PROŠIRENJE MAKSIMIRSKOG PERIVOJA

Najstariji zagrebački park i zaštićeni spomenik prirode Maksimir zbog svog statusa ne može unutar postojećeg obuhvata parka dobiti neke od sadržaja, u prvome redu sportskih, kakve nameće suvremeni standard sličnih parkova u Europi. Ekstenzija parka na za to predviđeni dio omeđen ulicama Oboj, Bukovačka i Prilesje otvara mogućnost novih sadržaja kroz suvremeno krajobrazno rješenje.
Aktivacija te javne površine koja je u GUP-u planirana za javni park, ujedno je i najbolji način njenog očuvanja za planiranu namjenu.
Preduvjet uređenja parka je stambeno zbrinjavanje nekolicine stanara preostalih u barakama izgrađenim nakon poplave 1964, odnosno preseljenje kvartovskih baza Čistoće, Zagrebačkih cesta i Hrvatskih šuma na drugu lokaciju.
Zadnje proširenje Maksimirskog perivoja dogodilo se nakon Drugog svjetskog rata na prostor uz Bukovačku. Vrijeme je za novo proširenje po kriterijima 21. stoljeća.

2. UREĐENJE PARKA KOZJAK (na fotografiji projekt arh. Njirića)

Najznačajniji novi park sjevernog dijela Maksimira i nova rekreacijska zona s outdoor sportskim sadržajima. Prostor u GUP-u zaveden kao javni park danas je neprohodna šikara u vlasništvu države tj. KBC-a Zagreb.

3. UREĐENJE PARKA U ŠVARCOVOJ

50 postotno povećanje postojećeg parka postiglo bi se uređenjem njegovog istočnog dijela iz kojeg je potrebno ukloniti veliku i besmislenu asfaltnu površinu i sve objediniti kao zeleni nastavak postojećeg parka. Inicijativa je i primjer mikro akcije za prilagođavanje klimatskim promjenama.

4. DRVOREDI ZA MAKSIMIRSKU I SVETICE

Produženje drvoreda na istočnoj strani ulice Svetice (potez uz SRC) i s južne strane Maksimirske (od Vladecove do Svetica).

5. SKATE, INLINE & BIKE PARK ZAGREB ISTOK

Zagreb je i inače deficitaran sa sadržajima za urbane sportove, a istočni dio grada uopće nema takvih sadržaja. Veliki i najbolji skate, inline & bike park u gradu mogao bi se smjestiti uz tenis centar na Ravnicama ili na predloženoj ekstenziji Maksimirskog perivoja.

6. PREUREĐENJE KVATERNIKOVOG TRGA

Projekt uređenja Kvaternikovog trga prije više od 10 godina primjer je promašaja u pristupu i oblikovanju javnog prostora. Najvažniji trg istočnog dijela središta grada posljedično nije mjesto značajnije društvenosti.
Za preuređenje trga moguća su dva rješenja:
FAZA A/ PRIVREMENA POBOLJŠANJA:
Znatno ozelenjavanje, nove klupe, povratak punkta s besplatnom pitkom vodom kao stoljetnog sadržaja na lokaciji, uklanjanje postojeće fiksne pozornice i premještanje postojeće terase slastičarnice na njeno mjesto kako bi se oslobodili logični pješački koridori i povećala slobodna ploha trga.
FAZA B /TOTALNO PREUREĐENJE TRGA, U PERSPEKTIVI
Potpuno novi pristup definiranju programa i procesa selekcije za novi javni arhitektonsko-urbanistički natječaj.
Obuhvat natječaja treba uključiti i dio Šubićeve ulice (na potezu od Kvaternikovog trga do Martićeve) iz kojeg se uklanjaju parkirališna mjesta i uvodi polupješačka zona, s novim drvoredom na zapadnoj strani ulice. Novo pješačko središte obuhvaća Kvaternikov trg, natkrivenu tržnicu Kvatrić i dio Šubićeve.

7. MANDLOVA

S izmjenama GUP-a potrebno je iz mješovite (M1) vratiti zelenu zonu (Z1) na potez zapadno od Mandlove ulice. Zeleni urbanistički koridor čuvan je desetljećima kao spojnica sjevernog Zagreba i danas kampusa Borongaj, a u perspektivi i zeleni potez koji bi zahvaćao sve do Save.
Očuvanje zelenog koridora i njegova aktivacija kao javnih parkovnih površina je od strateškog značenja za Zagreb.
– Ovo su stvarne potrebe i mogućnosti Zagreba, dobrim dijelom ostvarive u jednom mandatu, navode iz platforme te dodaju kako ih iznose kao primjer kako bi političke kampanje na lokalnoj razini trebale otprilike izgledati.
Također, dodaju kako 1POSTOZAGRAD nema nikakve planove izlaziti na izbore te da nisu vezani za uz bilo koju političku opciju.
U objavi navode kako je svaka politička opcija koja želi preuzeti i zagovarati bilo koju od navedenih, ili neku od drugih, njihovih inicijativa to slobodna učiniti.
– Nemamo vremena niti bi trebali čekati neki drugi grad, dodaju.

Valentinovo izborni program za gradsku četvrt Maksimir:

ŠTO TREBA MAKSIMIRU? INCIJATIVE ZA JAVNI PROSTOR

1….

Objavljuje 1postozagradNedjelja, 14. veljače 2021.

Copy link
Powered by Social Snap