Pretraga

Borba za ‘prenapučene’ Vrbane: U planu je izgradnja četiri nove stambene zgrade, stanovnici pokrenuli peticiju

A- A+

Sjeverno od ulice Vrbani u planu je izgradnja četiri nove stambene zgrade, visine sedam katova, s ukupno 245 stanova. U posljednjih desetak godina u krugu od 500 metara od spomenute lokacije izgrađeno je pet stambenih zgrada na Vrbanima (s oko 400 stanova), gotovo sve bez proširenja prometnica i količine javnih parkirnih mjesta.

Proširenjem profila ulice Vrbani, što je najavljeno u sklopu prilagodbe novim zgradama, smanjit će se i dio zelenih površina.

Iako je riječ o parcelama sa stambenom namjenom, sasvim je jasno kako će četiri nove zgrade na Vrbanima uzrokovati dodatno opterećenje na promet u mirovanju, ali i ostale svakodnevne probleme s kojima se nose stanovnici Vrbana (prometni čepovi na ulazu i izlazu iz kvarta, često pucanje toplovoda, pretrpani vrtići i škole, nepostojeći dom zdravlja, učestalo smanjenje zelenih površina, itd.), naglašavaju inicijatori peticije.

Isto tako, proširenjem profila ulice Vrbani, što je najavljeno u sklopu prilagodbe novim zgradama, smanjit će se i dio zelenih površina (nasuprot brojeva 16-20), koje su ionako gotovo nestale izgradnjom vrtića, kao i livade uz Cenkovečku i Lopatinečku ulicu (kojoj je namjena Z1 – javni park).

Izdvojeni članak

Utrina, Travno, Središće…: Kako su neki novozagrebački kvartovi dobili svoja imena

Zahtjevi peticije

Navode kako novogradnja dovodi nove obitelji, djecu, ljubimce – kojima treba omogućiti pristup odgojno obrazovnim ustanovama (školu i vrtić dovoljnog kapaciteta) kao i preporučeni postotak zelenila po stanovniku te stoga peticijom zahtijevaju hitnu provedbu detaljne prometne studije, pokretnog prometa i prometa u mirovanju te tehničke regulacije prometa na području cijelog Mjesnog odbora Vrbani.

Temeljem izrađene prometne studije traže rješavanje utvrđenih problema pokretnog prometa i prometa u mirovanju te planiranje nove stambene izgradnje u skladu s postojećom infrastrukturom.

Shodno tome, pokrenuli su i peticiju koju možete potpisati na sljedećem LINK-u.

Copy link
Powered by Social Snap