Pretraga

Raspisan natječaj za zelenu gradnju i održivi razvoj

A- A+

Hrvatski savjet za zelenu gradnju proteklih 5 godina dodjeljuje Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj. Cilj nagrada je podizanje ugleda struke u široj i stručnoj javnosti, promicanje izvrsnosti na području zelene gradnje i održivog razvoja, stalno unapređenje načela dobrog poslovanja i cirkularnog gospodarstva, a sve u cilju očuvanja okoliša i održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.

Foto: Unsplash

Ove godine, u suradnji s Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko-fasadnih sustava, Hrvatski savjet za zelenu gradnju ponovno raspisuje natječaj za Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj.

Natječaj je otvoren do 31.10.2021., a mogu se prijaviti svi koji su u prethodnom razdoblju doprinijeli zelenoj gradnji i održivom razvoju.

Izdvojeni članak

Zelena gradnja budućnosti: Zemlja s milijun solarnih krovova

Ove će nagrade biti priznanja za izvrsnost i postignuća na području zelene gradnje i održivog razvoja, a namijenjene su pravnim ili fizičkim osobama, stručnjacima za zelenu gradnju i održivi razvoj zaposlenim u tvrtkama, javnom sektoru, nevladinim udrugama i agencijama te samostalnim stručnjacima iz ovoga područja.

Cilj nagrada je podizanje ugleda struke u široj i stručnoj javnosti, promicanje izvrsnosti na području zelene gradnje i održivog razvoja, stalno unapređenje načela dobrog poslovanja i cirkularnog gospodarstva, a sve u cilju očuvanja okoliša i održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.

Prijaviti se mogu sve pravne i fizičke osobe iz Hrvatske koje su se od 1. listopada 2019. godine do datuma završetka natječaja u godini u kojoj se dodjeljuje nagrada istaknule na području zelene gradnje i održivog razvoja.

Izdvojeni članak

Buduća gradnja odredit će hoćemo li izgubiti u borbi protiv klimatskih promjena: Važnu ulogu odigrat će umjetna inteligencija

Kategorije

Prijave će se zaprimati do 31. listopada 2021. godine, a nagrade će se dodijeliti u 6 kategorija:

1. Osoba godine – nagrada se dodjeljuje jednoj fizičkoj osobi koja se posebno istaknula u promicanju zelene gradnje i održivog razvoja. Ova je nagrada počasna i osobu godine predlaže i bira Povjerenstvo internim glasovanjem.

2. Institucija / Organizacija godine  dodjeljuje se za posebno isticanje u promicanju zelene gradnje i održivog razvoja. U ovoj kategoriji sudjelovati mogu: trgovačka društva, jedinice nacionalne, regionalne i lokalne uprave i samouprave, nevladine organizacije, istraživačke institucije, odgojno-obrazovne ustanove ili stručna i savjetodavna radna tijela i organizacije civilnog društva.

3. Građevina godine – Novogradnja  ova kategorija odnosi se na novoizgrađene zgrade, infrastrukturne i prometne građevine te trgove i parkove završene u razdoblju od 1. listopada 2019. godine do datuma završetka natječaja u godini kojoj se dodjeljuje nagrada.

4. Građevina godine  Rekonstrukcija – ova kategorija odnosi se na rekonstrukcije građevina odnosno energetske obnove građevina koje su završene u 2020. ili 2021. godini (zgrade, infrastrukturne i prometne građevine te trgove i parkove).

5. Projekt godine  u ovoj kategoriji svoje razvojne projekte i/ili projektne koncepte i/ili projektne ideje mogu prijaviti pravne osobe (odgojno-obrazovne ustanove, vladine i nevladine organizacije, trgovačka društva, organizacije civilnog društva, obrti i sl.) koji su za cilj imali podići razinu svijesti široke i stručne javnosti te kvalitetu života zajednice, a koji je direktno vezan uz zelenu gradnju, energetsku učinkovitost i održivi razvoj. U ovu kategoriju spadaju projekti koji su započeli, u tijeku ili završili u 2020. ili 2021. godini:

  • koji su doprinijeli zelenoj/održivoj gradnji, energetskoj učinkovitosti, održivom prometu ili održivom razvoju, zbrinjavanju otpada odnosno smanjenju utjecaja na okoliš i emisijama stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj;
  • EU, nacionalno, lokalno, regionalno ili privatno financirani;
  • koji su neprofitno ili tržišno orijentirani.

6. Studentski projekt godine (diplomskih studija)  u ovoj kategoriji svoje razvojne projekte i/ili projektne koncepte i/ili projektne ideje mogu prijaviti fizičke osobe studenti diplomskih studija sa više sastavnica sveučilišta koji su vezani uz zelenu/održivu gradnju i održivi razvoj. U ovu kategoriju spadaju projekti koji su započeli, u tijeku ili završili u 2020. ili 2021. godini:

  • koji su doprinijeli zelenoj/održivoj gradnji i/ili održivom razvoju u Republici Hrvatskoj;
  • koji promoviraju društveno korisno učenje za zelenu gradnju;
  • koji promoviraju interdisciplinarni, multidisciplinarni, holistički i inovativni pristup gradnji;
  • koji su EU, nacionalno, lokalno, regionalno ili privatno financirani;
  • koji su neprofitno ili tržišno orijentirani.

Pravilnik i obrazac za prijavu možete preuzeti ovdje:

Popunjenu i skeniranu dokumentaciju treba poslati na:

HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU

Godišnja nagrada za zelenu gradnju i održivi razvoj

Ul. grada Vukovara 274/I

10000 Zagreb

Ili na e-mail adresu: [email protected]

Rok za podnošenje prijava je 31.10.2021.

Copy link
Powered by Social Snap