Pretraga

Zelena gradnja budućnosti: Zemlja s milijun solarnih krovova

A- A+

Austrija se polako pretvara u pravu zemlju budućnosti. Svoja razmišljanja i ulaganja u budućnost Austrija gradi iz dana u dan, a jedan od najnovijih projekata kojim žele ostaviti zeleni utisak na budućnost je projekt milijun solarnih krovova.

paneli

Solarni paneli | foto: Unsplash

Solarna energija je energija budućnosti, a Austrija to u potpunosti iskorištava.

Austrijsko savezno ministarstvo za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnosti, inovacija i tehnologije odobrilo je proračun od 50 milijuna eura za razvoj solarne energije u toj zemlji. Naime, do 2030. godine Austrija planira realizirati solarne projekte ukupne snage 11 gigavata (GW), a sve u cilju postizanja 100 postotne opskrbe energijom iz obnovljivih izvora.

Projekt zelene Austrije jedan je od projekata savezna ministrica Leonore Gewessler, koja je i postavila cilj opskrbe energijom iz obnovljivih izvora.

Izdvojeni članak

Oaza unutar grada: Novi zeleni izgled frekventnog gradskog trga

Milijun solarnih krovova

Temelj za ostvarenje ovog ambicioznog projekta je program 1 Million Dächer ili milijun krovova s fotonaponskim sustavima, piše Ekovjesnik. Ideju o proširivanju ove troškovno najpovoljnije tehnologije na što više austrijskih krovova savezna ministrica Gewessler kreirala je i u cilju stvaranja novih radnih mjesta.

Austrijsko Savezno udruženje za fotonaponske sustave Photovoltaic Austria priopćilo je prošlog tjedna da će ključni mehanizam za postizanje cilja korištenja energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine biti Fond za oporavak Europske unije. Naime, iz tog fonda Austrija namjerava dobiti 3,3 milijarde eura, a ta bi sredstva trebala biti uložena u povećanje solarnih kapaciteta.

– Korištenjem Fonda za oporavak EU-a za proširenje austrijskih elektroenergetskih mreža, šira primjena solarne energije neće pružiti samo sigurnu, ekološki prihvatljivu i održivu električnu energiju, već električnu energiju koja je također transparentna i isplativa, a uz to će se otvoriti i deseci tisuća radnih mjesta. Stoga sam siguran sam da će ovaj prijedlog podržati sve savezne pokrajine u Austriji, rekao je Herbert Paierl, predsjednik Uprave Photovoltaic Austria.

Izdvojeni članak

Krenula gradnja najveće svjetske hibridne elektrane

Copy link
Powered by Social Snap