Pretraga

Oaza unutar grada: Novi zeleni izgled frekventnog gradskog trga

A- A+

Dvostruko više zelenila i hladna voda za vruće dane ideja je kojom su se vodili u stvaranju projekta rekonstrukcije bečkog Pratersterna. Rekonstrukcijom bi Praterstern trebao doživjeti transformaciju iz betonskog prometnog čvora u zelenu oazu za opuštanje. Radovi na novom trgu trebali bi biti gotovi do ljeta 2022. godine.

beč

Vizualizacija trga u Beču | foto: Wien Rathauskorrespondenz

Bečka gradska vijećnica Ulli Sima revidirala je i ozelenila planova za rekonstrukciju Pratersterna.

Praterstern, jedno od glavnih prometnih čvorišta u Beču, do ljeta 2022. godine doživjet će kompletnu transformaciju. Projekt kreiranja zelene oaze prezentirala je gradska vijećnica Ulli Sima naglašavajući kako će i nakon rekonstrukcije Praterstern ostati središnje prometno čvorište, ali s velikim zelenim prstenom koji će biti oaza za opuštanje za sve posjetitelje.

Cilj nam je bio vrlo jasan, puno više zelenila, puno više drveća, manje betona – za živahni urbani prostor koji svakodnevno posjeti i do 150 000 ljudi. I uspjeli smo, jer ćemo udvostručiti zelenu površinu na gotovo 8000 kvadratnih metara, a udvostručit ćemo i broj stabala, komentirala je vijećnica Sima. 

beč

Vizualizacija trga u Beču | foto: Wien Rathauskorrespondenz

Kreiranje oaze unutar grada

Praterstern će ovom rekonstrukcijom postati zelenije, a samim time i ekološki osviješteno područje Beča. Zelenu, a samim time i hladniju zonu, osigurat će sadnja 55 stabala, novih biljaka te dodatno vertikalno ozelenjavanje. Kreiranjem takve oaze stvara se novi prostor za Bečane, a boravak na trgu postaje opušteniji i privlačniji.

Drveće koje je zasađeno otpornije je na toplinu i bolje se opskrbljuje vodom. To im omogućuje da ispune svoju funkciju hlađenja i zasjenjenja čak i pod teškim uvjetima, komentirao je gradski vijećnik Jürgen Czernohorszky

Izdvojeni članak

Arhitektura budućnosti danas: Rotirajući neboder koji proizvodi električnu energiju

Uspješna kombinacija zelenih mjera, više prostora za zadržavanje i bolja rasvjeta dodatno će poboljšati Praterstern i poboljšati osjećaj sigurnosti na mjestu. Ljudi će voljeti doći ovdje – bez obzira moraju li ići na vlak ili podzemnu željeznicu ili se jednostavno žele opustiti, dodala je Silvia Angelo iz ÖBB-Infrastruktur-e, partnera na projektu rekonstrukcije Pratersterna.

Novi Praterstern trebao bi biti omeđen zelenim prstenom širine 2.5 metra kojeg će tvoriti biljne gredice opremljene ukrasnim travama i grmljem prilagođenim urbanoj gradskoj klimi, navode na službenim stranicama Grada Beča. Odabrane biljke prikladne su na okruženje u kojem će se nalaziti, a posebno na toplinu i sol koje dolaze s gradskog asfalta. Također, novi zeleni prsten može se shvatiti i kao zaštita od buke, a biljke raspoređene u oblik vrpce zahvaljujući promjenjivoj igri boja tijekom cijele godine nudit će atraktivan ritam boja.

beč

Vizualizacija trga u Beču | foto: Wien Rathauskorrespondenz

Copy link
Powered by Social Snap