Pretraga

Arhitektura budućnosti danas: Rotirajući neboder koji proizvodi električnu energiju

A- A+

Iako su ideje o zgradama koje se same pokreću do sada bile rezervirane isključivo za filmsku industriju, turski arhitekt odlučio je fikciju prenijeti u stvarnost. Hayri Atak Studio dizajnirao je neboder čiji se segmenti okreću za 360 stupnjeva, a sve zahvaljujući vjetru.

squall tower

Squall Tower u Dubaiju | foto: Hayri Atak Studio

Stanovnici Squall Towera moći će iz svojih stanova gledati vizure Dubaija, ali i oceana.

Squall, što znači iznenadna oluja praćena jakim vjetrom, otkriva da je projekt turskog arhitekta Hayria Ataka konstrukcija koja će uspješno odolijevati prirodnim nepogodama. Štoviše, iz njih će uzimati ono najbolje- energiju. Konstrukcija Squall nebodera, čija gradnja još uvijek nije počela, rotirat će se s vjetrom te tako genrirati električnu energiju.

Neboder, čija konstrukcija podsjeća na kasino u filmu Oceanovih 13, zamišljen je u tri segmenta koji će se rotirati oko središnje osi, a s kojom su povezani u nekoliko spojnih točaka.

dubai tower

Squall Tower u Dubaiju | foto: Hayri Atak Studio

Arhitektura koja generira energiju

Cijela konstrukcija napravit će puni krug svakih 48 sati, piše Yanko Design, unaprijed određenom i uvijek jednakom brzinom, s ili bez utjecaja energije vjetra. Upravo zbog toga stanovnici ovog nebodera imat će mogućnost izmjene vizure na koju njihovi stanovi gledaju, od pogleda na sam grad, do pogleda na ocean.

Ideja, prema kojoj je projekt napravljen, temelji se na konceptu generiranja električne energije. Riječ je o održivoj gradnji 21. stoljeća, a sve s ciljem pozitivnog utjecaja na očuvanje okoliša što manjom emisijom štetnih plinova. Također, prema mišljenjima stručnjaka, gradnja ovakvih nebodera mogla bi generirati električnu energiju ne samo za stanovnike nebodera, već i gradskih četvrti u kojima se nalaze.

squall tower vjetar

Squall Tower u Dubaiju | foto: Hayri Atak Studio

Copy link
Powered by Social Snap