Pretraga

Saponia ulaže 62,7 milijuna kuna u energetsku obnovu tvornice

A- A+

Energetska obnova tvrtke Saponia vrijedna 62,7 milijuna kuna rezultirat će uštedom od čak četiri milijuna kWh u opskrbi energije. Obnova je u skoro trećini iznosa sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a na ovom velikom projektu, osim osječke tvrtke Gradnja d.o.o., radi više izvođača iz građevinskog, elektro i strojarskog područja djelatnosti.

Obnovljeni ulaz Saponije iz Ulice Matije Gupca | Saponia d.d.

Projekt energetske obnove Saponije, ukupne vrijednosti 62.7 milijuna, sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj  u maksimalnom iznosu od 19.9 milijuna kuna ima poseban značaj za Saponiju, ali i za grad Osijek, jer će nova pročelja zgrada promijeniti vizuru grada u kojem je tvornica smještena. Do lipnja 2023. godine, u Saponiji će se bitno unaprijediti uvjeti rada, krenut će u proizvodnju nova linija za pakiranje proizvoda te će se na svima proizvodnim pogonima instalirati sustavi za proizvodnju solarne energije. Energetska obnova šest proizvodnih pogona obuhvaća toplinsku izolaciju ovojnice zgrada uz kompletnu zamjena stolarije te unutrašnje radove što će rezultirati smanjenjem troškova grijanja i hlađenja proizvodnih prostora. Na ovom velikom i zahtjevnom projektu, osim osječke tvrtke Gradnja d.o.o., radi više izvođača iz građevinskog, elektro i strojarskog područja djelatnosti.

Postavljanje novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca na pročelju i krovnoj plohi svih proizvodnih pogona rezultirat će uštedom kroz smanjenje isporučene energije u dijelu projektne cjeline ‘proizvodni pogon’ za 40 posto i dijelu projektne cjeline ‘zgrada’ za 63 posto, odnosno ukupna ušteda isporučene energije bit će 4 milijuna kWh te će se smanjiti isporučena energije iz distribucijskih mreža proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora energije za 659.440 kWh. Također, znatno će se utjecati na održivost okoliša smanjenjem emisije CO2 za 1.200  t/g, saznajemo od Ankice Šerić dipl.ing.stroj iz Saponia Inženjeringa.

Saponia je jedna od rijetkih tvornica u Hrvatskoj koja se nalazi u urbanom središtu – Donjem gradu u Osijeku i smještena je između Ulice Matije Gupca i Vukovarske ceste. Djelovanja u skladu s načelima održivog razvoja ugrađeni su u misiju i viziju Saponije s ciljem promicanja zaštite okoliša i društveno odgovornog poslovanja.

– U svom poslovanju, Saponia redovito prati i primjenjuje znanstvena i tehnička dostignuća, vodeći računa o održivom razvoju i očuvanju okoliša. Racionalnim upravljanjem energijom i prirodnim resursima te svojim odgovornim poslovanjem kontinuirano utječe na smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, rekli su iz Odjela marketinga Saponije za baustela.hr.

Copy link
Powered by Social Snap