Pretraga

Sölvesborgsbron pao na drugo mjesto: Novi najduži biciklistički most u Europi

A- A+

Švedski Sölvesborgsbron, do sada najduži biciklistički most u Europi, pao je na drugo mjesto. Prvo mjesto sada je preuzeo most koji Sölvesborgsbron nadmašuje za 40 metara, a nalazi se u Nizozemskoj. Otvoren je u veljači ove godine.

biciklistički most

Novi najduži biciklistički most u Europi | foto: Screenshot BicycleDutch

Do sada najduži biciklistički most u Europi, švedski Sölvesborgsbron, dug je 760 metara.

Novi najduži biciklistički most nalazi se u Nizozemskoj, a službeno je otvoren prerezivanjem vrpce 01. veljače 2021. godine. Riječ je o pretežito drvenom mostu smještenom u nizozemskom Oldambtu, smještenom 34 kilometra od Groningena. Novi najduži biciklistički most dug je 800, a širok 3.5 metra. Osim za bicikliste namijenjen je i za pješake koji prelaze jedan od brojnih nizozemskih kanala. Njegova ukupna vrijednost procijenjena je na 6.5 milijuna eura.

Biciklistički mostovi u svijetu

Najduži biciklističko-pješački most u Sjevernoj Americi je Most Big Dam, dug 1.288 metara. Najdužim biciklističkim mostom u svijetu smatra se Xiamen Bicycle Skyway u Kini, koji je dug čak 7.6 kilometara.
Izdvojeni članak

Kako preko Save: Skoro trideset milijuna kuna za sanaciju Savskog mosta

Ekološka izgradnja mosta

Most u nizozemskom Oldambtu sagrađen je u 11 mjeseci, piše Bicycle Dutch. Riječ je o mostu izgrađenom pretežno od drva, a samo neki dijelovi građeni su od betona. Razlog tome je održivost korištenost drva iz Gabona, za kojeg se smatra da može trajati čak osamdeset godina. Također, riječ je i o materijalu koji je ekološki prihvatljiviji od betona. Na okoliš se mislilo i prilikom postavljanja osvjetljenja na most kada je odabrano solarno LED svjetlo, posebno dizajnirano kako bi se što manje uznemiravale životinje u blizini. Dio mosta, dug 43 metra, postavljen je u samo jedan sat i 45 minuta. Zbog ukupne dužine mosta njegov je najveći uspon samo 2.5 posto.

Iako se most originalno trebao zvati Blauwe Loper, od imena se odustalo kada je umro Pieter Smitbrug, gradonačelnik Oldambta, u čiju je čast most imenovan.

Copy link
Powered by Social Snap