Pretraga

Trend koji osvaja građevinski sektor značajno će promijeniti jedan tip zgrada

A- A+

Ekološka gradnja je nedvojbeno trend budućnosti u građevinskoj industriji. Zbog svijesti o klimatskim promjenama, kojima ovaj sektor doprinosi, sve se više građevinskih projekata realizira u skladu s idejom održivog utjecaja na prirodni okoliš. Ovaj aspekt značajno je promijenio percepciju poslovnih zgrada u smislu njihove funkcionalnosti.

aluprof

Poslovna zgrada Gato, Gdanjsk, Poljska. Primijenjeni sustavi: MB-86, MB-45, MB-78EI, MB-SR 50N, MB-SR50N Efekt. Projekt: Marcin Woyciechowski | Foto: Promo

Održive poslovne zgrade su spoj ekonomije i ekologije. Održiva gradnja predstavlja skup pravila usmjerenih na zaštitu prirodnog okoliša od strane građevinske industrije. Da bi se zgrada smatrala ekološki neutralnom, mora ispunjavati niz zahtjeva, od kojih su neki postavljeni najpopularnijim građevinskim certifikatima – BREEAM i LEED. Ovi zahtjevi odnose se na brojne elemente koji utječu na faunu i floru našeg svijeta. Neki od najvažnijih podrazumijevaju korištenje recikliranih građevinskih materijala ili omogućavanje njihove naknadne prerade ili stvaranje energije potrebne za rad zgrade iz obnovljivih izvora.

Za održivu gradnju važni su i aspekti poput lokacije objekta do kojeg se može doći javnim prijevozom bez korištenja vlastitog automobila.

Utjecaj održive gradnje posebno je vidljiv upravo u poslovnim zgradama. To se očituje ne samo u obliku zgrada, već i u korištenju odgovarajućih tehnologija i materijala za njihovu izgradnju. To s druge strane proširuje funkcionalnost takvih objekata izvan standarda.

Dakle, koje su funkcije poslovnih zgrada projektiranih prema standardima nulte emisije ugljika?

aluprof

Sara Kulturhus, Skelleftea, Švedska. Primijenjeni sustavi: MB-86, MB-SR50N, MB-SR50N OW. Projekt: White Arkitekter | Foto: Promo

Funkcije održivih poslovnih zgrada

Svjetski trend popularizacije rada na računalu dovodi do pojave sve većeg broja investicija na tržištu nekretnina namijenjenih iznajmljivanju poslovnog prostora. Zbog toga se ovi objekti moraju međusobno natjecati kako bi privukli zakupce. Kako mogu učinkovito izaći na kraj s konkurencijom?

Prelazak na “zelene” tehnologije jedan je od najboljih elemenata za povećanje konkurentnosti u današnjoj industriji. Visoki rezultati postignuti u certifikaciji BREEAM i LEED za investitore predstavljaju ne samo priliku za učinkovitiju borbu protiv klimatskih promjena, već i stvarnu konkurentsku prednost. Samim tim se mijenjaju i funkcije poslovnih zgrada. U nastavku donosimo popis najvažnijih od njih.

Pružanje udobnog radnog mjesta

Glavna funkcija poslovnih zgrada je pružiti ugodne radne uvjete za zakupce ureda. Zbog toga moraju biti opremljeni svim mogućim pogodnostima koje bi zakupcu mogle biti potrebne. Učinkovit i djelotvoran sustav grijanja i hlađenja, velike ostakljene površine koje osiguravaju pristup prirodnom svjetlu, odgovarajuća lokacija zgrade koja osigurava jednostavan i brz prijevoz za korisnike – samo su neki od dugog popisa elemenata koje mora zadovoljiti investicija.

Ugodni radni uvjeti pridonose, između ostalog, povećanju produktivnosti zaposlenika, a time i bržem razvoju tvrtki koje u takvim objektima iznajmljuju poslovne prostore. Kako se može utjecati na ovu funkciju zgrade? S modernim rješenjima to je vrlo jednostavno. Najbolji pristup prirodnoj sunčevoj svjetlosti može se postići, na primjer, korištenjem aluminijskih fasadnih sustava. Aluminij je puno izdržljiviji materijal od PVC-a, a njegovi prozorski okviri su mnogo tanji i nude veću površinu ostakljenja.

Primjer dobrog rješenja je fasadni sustav MB-SR50N ZS tvrtke Aluprof. Osim što osigurava odgovarajuću toplinsku i zvučnu izolaciju, omogućuje i ugradnju Skyflow fasadnih sjenila za još bolju kontrolu količine svjetlosti koja ulazi u prostorije.

Smanjenje ugljičnog otiska

Također, jedna od najvažnijih funkcija ekoloških uredskih zgrada je smanjenje ugljičnog otiska uzrokovanog njihovom uporabom. Uostalom, održiva gradnja ne predstavlja samo tehnologiu i materijale koji se koriste u gradnji, već i naknadnu uporabu zgrade.

U tu svrhu, između ostalog, imamo mogućnost postavljanja solarnih panela kako bi se što manje koristila struja, koja se između ostalog proizvodi od fosilnih goriva. Solarni paneli predstavljaju sve popularnije rješenje u građevinskim investicijama koje osigurava djelomičnu ili čak potpunu neovisnost od vanjskih opskrbljivača električnom energijom. Također omogućuje proizvodnju struje za vlastite potrebe bez ikakvih emisija. Fotonaponski krovni prozor tvrtke Aluprof je u ovom slučaju savršeno rješenje.

aluprof

Fotonaponski krovni prozori osigurat će dovoljno prirodnog svjetla i proizvodnju energije | Foto: Promo

– Krovni prozor u sustavu MB-SR50N EI primjer je dinamičnog razvoja tehnologije prozora koja sada omogućuje kombiniranje svojih tradicionalnih funkcija s proizvodnjom električne energije, objašnjava Viktor Stojanoski, Regional Manager Aluprof.

– Riječ je o kombinaciji Aluprof profila s fotonaponskim ostakljenjem, koja koristi inovativnu tehnologiju kvantnih točaka. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, ćelije u staklu su nevidljive, a samo staklo ostaje potpuno prozirno i transparentno, što osigurava potpunu osvijetljenost interijera prirodnim svjetlom, dodaje.

Osim proizvodnje vlastite električne energije jednako je važna i njezina ušteda. U slučaju poslovnih zgrada, najvažniji element koji utječe na ovaj aspekt je dobra toplinska izolacija staklenih površina. Sustavi Aluprof MB-SR50N HI+ nude idealno rješenje, budući da imaju visoku Uf vrijednost od 0,59 W/(m2K).

Promicanje recikliranja

Puno se priča o tome da bi potrošnja prirodnih resursa našeg planeta uskoro moglo dovesti do njihovog potpunog nestanka. Iz tog razloga postaje sve važnije ponovno koristiti sirovine koje su već izvađene i prerađene.

Poslovni objekti građeni u skladu s trendom održive gradnje idealni su za takvo rješenje. Sve više investicija koristi obnovljive ili reciklirane materijale. Prva grupa uključuje drvo koje postaje sve popularnije ne samo u stambenoj, već i u poslovnoj gradnji. Druga grupa uključuje niz materijala koji se mogu reciklirati i ponovno upotrijebiti u drugim objektima. Odličan materijal za to je aluminij koji koristi tvrtka Aluprof, a koji na zahtjev klijenta može također proizaći iz recikliranja. To je važno jer je recikliranje ovog materijala mnogo ekološki prihvatljivije od proizvodnje novog aluminija.

Poboljšanje estetike urbanog prostora

Poslovne zgrade koje su trenutno u izgradnji vrlo često predstavljaju prava umjetnička djela dizajna i arhitekture. Ogromno ostakljenje ne samo da izvrsno osvjetljava interijer, već je često i prednji ukras same zgrade, kao i dokaz njezine klase i visokokvalitetne gradnje.

Zbog toga je važno odabrati prave fasadne sustave kada cilj našeg građevinskog projekta nije samo ekologija, već i prestiž, koji se oslikava u završnoj obradi i općem dojmu koji zgrada ostavlja na promatrača. U ovom slučaju tvrtka Aluprof nudi niz rješenja koja uvijek jamče „Wow!“ učinak. Jedan od njih je kontinuirana fasada MB-TT50, koja omogućuje izgradnju velikih ostakljenih površina na bazi konstrukcije. Osim toga, ovaj sustav karakterizira visok koeficijent toplinske izolacije (Uf od 0,5 W/(m2K)), koji jamči odgovarajuću toplinsku izolaciju u svim uvjetima.

aluprof

Wadowicka 3, Krakov, Poljska Primijenjeni sustavi: MB-45, MB-70HI, MB-78EI, MB-SR50N OW, MB-SR60N EFEKT. Projekt: Medusa Group | Foto: Promo

Let’s build a better future

Projektiranje poslovnih zgrada prema načelima održive gradnje odličan je način za privlačenje pozornosti zakupaca, kojima ekološki aspekt poslovanja postaje sve važniji. Ovaj trend je dokaz za to, da je kombinacija biznisa i ekologije ostvariva i da donosi velike koristi. S jedne strane omogućuje zaštitu okoliša zahvaljujući tehnologijama „nulte emisije“, s druge strane nudi mogućnost stjecanja konkurentskih prednosti koje osiguravaju brži povrat ulaganja i manji rizik da prostor ne bude iznajmljen.

Korištenje sustava koje nudi Aluprof olakšava prilagodbu “zelenim“ rješenjima, koja ne samo da omogućuju dobre rezultate u certificiranju zgrada, već također osiguravaju otpornost na vremenske uvjete i dugotrajnost. Na taj način osiguravaju da građevine služe i budućim generacijama.


Članak je sponzorirao Aluprof

Copy link
Powered by Social Snap