Pretraga

[VIDEO] Najpoznatija pariška avenija pretvorit će se u impresivan gradski vrt

A- A+

Najpoznatija pariška avenija, slavna Champs-Élysées pretvorit će se u impresivan gradski vrt, a sve kroz realizaciju projekta pod nazivom “Poljane mogućnosti”. Radi se o projektu vrijednom 250 milijuna eura kojim će se 1.9 km duga avenija u središnjem dijelu Pariza potpuno transformirati.

Foto: Pexels

– Legendarna avenija izgubila je svoj sjaj tijekom posljednjih 30 godina. Parižani su je postupno napustili, a u novije vrijeme bila je i glavno poprište sukoba ‘žutih prsluka’ s policijom, prosvjeda i drugih događanja tijekom aktualne zdravstvene i ekonomske krize, priopćio je Odbor Champs-Elysées koji je kampanju za obnovu Elizejskih poljana započeo još 2018.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Veličanstvene zelene zgrade u Singapuru: Arhitektura budućnosti u najboljem izdanju

Naglasak na pješačke i zelene zone

Ovim se projektom planira smanjenje površine namijenjene za automobilski promet te pretvaranje i uređenje cesta u pješačke i zelene zone.

Ozelenjavanje avenije također ima za cilj i poboljšanje kvalitete zraka, a glavni arhitekt na projektu, Philippe Chiambaretti, duž avenije namjerava posaditi preko tisuću stabala, čime bi se zelene površine sa sadašnjih 32.000 četvornih metara povećale na 95.000.

Poznato je da će se u realizaciju projekta krenut nakon Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine čiji je domaćin upravo Pariz, a završetak radova očekuje se do 2030.

[VIDEO] Najpoznatija pariška avenija pretvorit će se u impresivan gradski vrt
Share via
Copy link
Powered by Social Snap