Pretraga

[FOTO] Dobio stan u nasljeđe, odlučio ga samostalno renovirati: ‘Najviše vremena potrošeno za izbijanja starog nadbetona’

A- A+

Često se dogodi da se u nasljeđe dobiju nekretnine koje gotovo pa nemaju nikakvu stvarnu vrijednost, ali je zato ona sentimentalna ogromna. Upravo to se dogodilo našem današnjem sugovorniku, Domagoju Mandiću, koji je upravo zato odlučio potpuno renovirati bakin stan.

Pet mjeseca rada nije nikako malo, a pogotovo kada to vrijeme odlučite uložiti u obnavljanje stana koji je dugo vremena stajao zapušten. Zidovi u lošem stanju sa stropom od trstike zvuče kao recept za katastrofu, no uz malo volje, pomoć prijatelja i puno truda, sve je moguće.

– Stan je bio od moje pokojne bake za koju sam bio jako vezan, kao i moja sestra, i otud tolika sentimentalna vrijednost. Bilo mi je žao da stan nakon toliko godina propadne i odlučio sam ga renovirati. Isprva su me neki i odgovarali od ovog posla, ali nakon što sam im objasnio zašto to radim i da će se isplatiti na kraju, prestali su. I je, isplatilo se kad vidim kako smo to odradili, rekao nam je Domagoj.

Iako se Mandić inače ne bavi radovima, razumije se u dosta stvari, a ovo je bio projekt na kojem je radio u slobodno vrijeme, uz pomoć prijatelja, od kojih su neki i bili majstori. Naglasio nam je da upravo bez te podrške, ovo ne bi bilo moguće i na tome im se zahvalio.

Izdvojeni članak

[FOTO] Tko kaže da kaljeva peć mora biti ‘dosadna’? Ovako je jedna ‘majstorica’ ukrasila svoju

Na samom početku je Domagoj ušao u ovaj projekt s jednom vizijom, ali na kraju je došlo do nekih promjena. U tom pogledu, najveći problem je bio raspored prostorija i pozicija istih, a onda na samom kraju i raspored namještaja. Kako nam je rekao, nije bilo najjednostavnije.

Zidove su ogolili pa pregletali i armirali s mrežicom, a postavili su i novi knauf na stropove, baš kao i izolaciju. Iznova su napravljene instalacije za struju, vodu i odvod, a promijenjena je i stolarija. Napravili su i walk in tuš u kupaoni, premazan hidroizolacijom, a velik problem je bio i plin. Kako nam je otkrio, najveći izazov je bilo upravo uvođenje plina kojeg nije bilo u objektu, uz pripremu zidova za gletanje kako bi bili ravni.

– Najviše posla je otišlo na pripremu zidova, izbijanja starog nadbetona u kupaoni, hodniku i kuhinji da se dovede u istu ravninu s ostatkom stana. Proces je izgledao tako da su se sve stvari ispraznile, srušio se zidić koji je bio u kuhinji, ogolio se cijeli stan, i štemala se voda i odvod te grijanje, postavljena konstrukcija za knauf i razvučena nova struja u objektu. Nakon toga gletanje zidova, uslijedilo je postavljanje knaufa na stropove i u kupaoni, lijepljenje pločica, postavljanje laminata i slaganje namještaja, prisjetio se Domagoj.

Novi pothvat

Iako je i ovo bio velik zalogaj, naš sugovornik planira nastaviti s radovima. Ideja je dogodine staviti stiropor i fasadu, pa se vanjski dio kuće nije pretjerano ukrašavao.

– Planiram s time krenuti na proljeće, a radit ću opet isto – sam i uz pomoć prijatelja koji su radili sa mnom od početka. Iako, vjerojatno će još neki pomoći jer planiramo to postaviti u što kraćem roku. Nakon ovoga sam bio fizički slomljen, ali isplatilo se na kraju kada sam vidio kako je ispalo, priznao nam je Domagoj.

Na samom kraju je želio samo još jednom reći veliko hvala svim prijateljima i obitelji koji su mu pomagali u svemu ovome – bez njih ne bi uspio napraviti da bude ovako kako je ispalo na kraju.

Copy link
Powered by Social Snap