Pretraga

[FOTO] Tko kaže da kaljeva peć mora biti ‘dosadna’? Ovako je jedna ‘majstorica’ ukrasila svoju

A- A+

Bliži nam se možda i najteža zima po pitanju grijanja. Cijene energenata su abnormalno visoke, a čini se da će i dalje nastaviti rasti. Ipak, grijati se mora, pa zašto onda to ne napraviti u stilu? Kaljeve peći se ponovno vraćaju na tržište kao jedan od trendova.

Ukrašena kaljeva peć, foto: Janja Pađen

Kada odlučite nešto napraviti, ali zaista to odlučite, nebo vam je granicama. U eri Interneta, svatko može naučiti što god poželi. To što najčešće koristimo Internet za beskorisno skrolanje, a ne zna nešto korisno, to je drugi par rukava. Ipak, postoje ljudi koji na Internetu nešto pametnije troše svoje vrijeme, pa se tako nauče baviti raznim stvarima – kao na primjer, kako ukrasiti kaljevu peć?

Kaljeve peći su nekada davno bile veoma zastupljene u svim kućanstvima, samo da bi naglo izašle iz trenda. Ali, čini se da se sada vraćaju, i to na velika vrata. Naša današnja sugovornica, Janja Pađen, nam je ispričala kako je već dugo vremena tražila bolje rješenje za grijanje od onoga kojeg je imala. Koristila je peć na drva, ali se na velikim hladnoćama ipak morala grijati s još nečime – odlučila se ZEA peć.

Izdvojeni članak

[FOTO] Možete i vi probati: Ovako se radi restauracija starog kuhinjskog ormara

Nakon nekog vremena, uz pomoć majstora kojeg je upoznala na nekom sajmu, odlučila se prebaciti na kaljevu peć. Na poklon od prijatelja je dobila klasičnu smeđu, ali joj to ipak nije bilo dovoljno. Inače se bavi izradom ukrasnih i upotrebnih predmeta tehnikom vitraža u kombinaciji s drugim srodnim tehnikama, pa ne čudi što se odlučila i ukrasiti kaljevu peć. Njezine radove možete pogledati na web stranici, Staklene Iskre.

– Pošto imam i peć za keramiku, odlučila sam napraviti probu s bojama za staklo i keramiku i emajl za bakar. Sve te boje se zapeku na 830 stupnjeva. Smeđu kaljevi su primili sve boje relativno dobro, a crni samo emajl boje. Tako da sam odlučila koristiti njih. Moja peć je mala, u nju stane 6 ravnih ili 4 kutna kaljeva. Ofarbano je ukupno 70-75 kom. Boje za emajl su staklo u prahu, s njima se ne crta, one se nanose ‘tapkanjem’. Što je deblji sloj, jača je boja, ispričala nam je Janja.

Detalji tehnike

Neke boje se nanose tapkanjem, ali za postići ovaj uzorak, Janja je koristila valjak za boju s uzorkom. Ravnomjerno bi nanijela boju za staklo na staklenu ploču prešla preko toga s valjkom, i onda nakon prenijela uzorak na kalj. Tako bi dobila osnovni uzorak, koji je naknadno bojala i mijenjala. Sam proces je trajao dosta dugo – skoro mjesec dana.

Valjak s uzorkom, foto: Janja Pađen

– Na početku sam s velikim žarom, i veoma sporo, radila. Kako je vrijeme prolazilo, a ja nikako završiti, polako sam gubila volju. Trebalo mi je skoro mjesec dana da završim. Pred kraj sjedim, gledam u sve to i govorim sebi, ‘Možeš ti to’. Imala sam ludu sreću što je majstor Čeda (deda Vesin zet) jako dobar majstor koji se oduševio idejom. Peć je sazidana, 40×60 cm, a visoka 240 cm. Uz smeđu peć sam dobila vrata i grijač, ako jednog dana odlučim preći na struju. Majstor je na kraju i dio poklopca okrenuo umjesto na unutra, na van, da joj napravi krunu, objasnila nam je Janja.

Nakon puno truda i nešto sreće (trebalo je i doći do same peći!), naša sugovornica je uspjela imati zaista posebnu i jedinstvenu kaljevu peć. No, ono što je još bitnije – sada više zime neće provoditi u hladnoći. I sve to, samo zato što se potrudila izaći iz svoje ‘komfor zone’.

– Inače, ja sve što mogu napraviti sam, napravim, tako da sam napravila mozaike u kuhinji, kupaonici… Stazu pored kuće još nisam završila, ali radim na tome. Da biste svoj prostor oplemenili, nije uvijek potrebno puno novaca. Nešto možete napraviti i sami. Moja kuća je vesela kuća. Sva je šarena i ja u njoj uživam, pohvalila nam se Janja.

[FOTO] Tko kaže da kaljeva peć mora biti ‘dosadna’? Ovako je jedna ‘majstorica’ ukrasila svoju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap