Pretraga

[FOTO] Možete i vi probati: Ovako se radi restauracija starog kuhinjskog ormara

A- A+

Živimo u vremenima kada nakon dugo vremena, ponovno je u modi brinuti se o stvarima. Danas je moguće kupiti gotovo pa bilo što po vrlo niskoj cijeni, ali je upitno koliki će biti životni vijek te stvari. S druge strane, starije stvari itekako su kvalitetnije. Zato se možda više isplati uložiti u restauraciju, negoli u kupovinu novih stvari.

Upravo se na takav potez odlučila Mihaela Gluhinić, koja je restaurirala ‘kredenc’, stari kuhinjski ormar. Kako nam je ispričala, ormar su dobili od obitelji koja je prodavala imanje sa starom kućom. Oni su im ponudili jedan od ormara, jer su razgovarali o uređenju ‘garaže’ za obiteljsko/prijateljsko druženje. Plan je bio da muž i ona sve sami naprave, da budu unikatni koliko uspiju.

– Iako sam znala ponekad udahnuti malo novog dodira u naš postojeći namještaj, ništa nije bilo ni slično ovom.
Kada sam vidjela ormar nisam ni znala koliko je točno u lošem stanju, samo sam čvrsto odlučila da ću ga srediti, a kako? To nisam baš znala. Jasno mi je bilo jedino da neće biti dovoljno samo malo prebrusiti i pobojati, rekla nam je Mihaela.

Prije nego što je počela s radom na restauraciji ormara, rekla nam je kako je sakupljala informacije sa svih strana. Pogledala je vrlo mnogo video zapisa o restauraciji starog drvenog namještaja i istraživala koji su alati i materijali sve dostupni na našem tržištu, a da su joj potrebni.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Sam napravio vrtnu ljuljačku: Pogledajte kako izgleda proces paljenja drva strujom

– Na primjer, za rođendan sam objasnila mužu da mi treba mala univerzalna brusilica s trokutastom glavom koja može i rezati… I tako, malo po malo sam prikupila sav materijal. I tada, jedan dan, usudila sam se krenuti. Jednostavno, bio je u toliko lošem stanju, naročito donji dio, da nisam imala što pokvariti, objasnila je naša sugovornica.

Najslađi trenutak

Kako je ormar bio u lošem stanju, prvo ga je trebalo u potpunosti ‘očistiti’. Mihaela nam je rekla kako upravo to bilo najlakše – rasturiti sve što se dalo rasturiti. Nažalost, svaki idući korak je bio jako izazov, ali sve isplatilo za sam kraj, kada je bio trenutak za ‘porinuti’ male ladice na njihovo mjesto. Tada su već bile gotove – prelakirane i s postavljenim ručkicama.

Kao što smo već spomenuli, starije stvari su često bile rađene od kvalitetnijih materijala i puno više pažnje se pridavalo detaljima. To je primijetila i naša sugovornica dok je radila na ovom projektu. Kako nam je otkrila, uskoro ju očekuje još jedan sličan projekt.

– S obzirom na to da inače s kćerkom i mužem sastavljam namještaj kad kupimo nešto novo, upoznata sam sa sastavljanjem novog namještaja i većom ili manjom kvalitetom današnjih materijala i moram napomenuti da je stolarija tada bila nešto sasvim drugo. Oduševljena sam punim drvom, majstorijom i načinima spajanja. Znala sam da će sve biti lijepo jer je već i prije bilo lijepo, zaključila je Mihaela.

Izdvojeni članak

[FOTO] Sve se može kad se hoće: Ovako to izgleda kad odlučite samostalno izgraditi bazen u dvorištu

Detaljne upute

Ako se i vi nekad poželite prihvatiti sličnoga posla, donosimo točne upute što vam je činiti!

– Šperploče sam sve bacila jer su bile trule, zamijenila sam ih drugim rabljenima, ali dobrima. Boja je bila višeslojna i uklanjala sam ju raznim metodama – šmirglanjem, brušenjem, fenom na vrući zrak i otapalom boje dok sam uspjela koliko toliko sve očistiti… Unutrašnjost je dobro izbrušena. Zatim sam sve natopila dva puta drvocidom i izložila suncu više dana i još jednom sve prošla polako fenom na vrući zrak, s ciljem da podignem temperaturu unutar drva i uništim nametnike. Zatim sam dijelove, koji su bili jako oštećeni i rasipali se, istrugala do čvrstog, i rupe ispunila, te nadogradila što je falilo sa smjesom od piljevine i Drvofixa. Nakon toga, suprug je još nadopunio sve veće udubine armatur kitom za autolimariju (koristili smo ga iz razloga što smo ga imali, što može ići u debelom sloju i što se lako obradi). Na kraju sam finiširala sitne probleme kitom za drvo. Moram priznati da me se nije dojmio kit za drvo, naročito u odnosu na armatur kit. Na kraju bojanje prajmerom za drvo i dva sloja mat boje na bazi smole. Stavila sam nove mesingane ručkice, dio novih pantova i morali smo napraviti nove nogice, detaljno je objasnila naša sugovornica.

Copy link
Powered by Social Snap