Pretraga

Instagram profil koji morate zapratiti: ‘Neka majstore, ja ću’ i priča o DIY uređenju stana

A- A+

Malo koja stvar može toliko zakomplicirati život koliko uređenje stana, odnosno kuće. Naravno, godinama vjerojatno maštate o tome kako će izgledati vaš dom, jednom kad napokon budete imali nešto svoje. No, što kada se napokon nađete u tom trenutku u kojem možete sve?

Ilustracija, foto: Zorana Miranović

Uređenje doma je vrlo vjerojatno najveći pothvat na koji se netko može odlučiti i to iz nekoliko razloga. Osim što je potrebno imati jako puno volje i snage i ideja za sve preživjeti, još je potrebnije imati dovoljno novaca za kupiti sve što želite i platiti sve majstore. Ipak, čini se da postoje i neke druge opcije.

Na Instagramu smo tako nedavno naišli na profil Neka majstore, ja ću., koji prati kako točno izgleda uređenje jednog doma. U prvim objavama na profilu tako možete točno vidjeti da jedna mlada obitelj tek ulazi u prostor, a na onima novijima, polako se nazire ideja toga kako će točno izgledati taj dom.

Ono što je specifično, a što se da iščitati i iz samoga imena profila, jest to da veliku većinu radova obavljaju sami. Jednostavno, odlučili su majstore zvati samo onda kada baš nikako ne mogu sami realizirati stvar, što se zapravo događa vrlo rijetko. Odlučili smo razgovarati s vlasnicima profila i tako smo stupili u kontakt sa Zoranom Miranović.

Izdvojeni članak

Novi DIY izazov: Ovako možete uokviriti ogledalo u samo osam koraka!

Otkud se rodila ideja za profilom Neka majstore, ja ću.? Koja je točno ideja, odnosno poanta tog profila?

ZM: Kada smo kupili stan, samo smo o tome mislili, pričali. U razgovorima s prijateljima pokazivali smo slike kako je stan izgledao, što  planiramo da uradimo, što zamišljamo, pokazivali smo slike naše inspiracije. Rodila se ideja o dnevniku renoviranja i uređenja stana, jer su te teme nama bliske, a interesantne i ljudima oko nas. Instagram profil nastao je spontano, iz želje da iskažemo svoju kreativnost, uz mogućnost da nekog motiviramo da napravi slično. Neka majstore ja ću, pa da vidimo koliko možemo.

Otkud želja za DIY uređenjem? Što Vas motivira? Gdje nalazite inspiraciju?

ZM:  O svom stanu maštali smo puno desetljeće i za to vrijeme smo odsanjali svaki njegov centimetar. Želimo živjeti u prostoru koji je funkcionalan, ali liči baš na nas. Mi smo od onih ljudi koji bi skoro sve prerađivali i prilagodili svojoj estetici. DIY projekti nam daju zadovoljstvo, jer sve što sami napravimo za nas ima mnogo veću draž. Tako se u stvari utka duša, postaju za nas jedinstvene, a mi iz toga mnogo naučimo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Neka majstore, ja ću. (@nekamajstorejacu)

Kako većinu stvari sami radite, što trenutno mislite o DIY projektima? Odnosno, događa li vam se da Vas iznenadi koliko je nešto lagano napraviti, ili je češća suprotna situacija?

ZM: Kada počneš s DIY projektima, potpuno ti se promijeni pogled na stvari koje kupuješ. Počneš razmišljati o korištenim materijalima, o uloženom trudu, vještini potrebnoj za izradu i na osnovu toga donosiš odluku o kupovini. Sada kada nam se nešto svidi, zapitamo se možemo li sami napraviti nešto slično? Imamo li već nešto što bismo mogli iskoristiti, imamo li potreban alat? Često dođemo do zaključka da se više isplati nešto kupiti, bilo od handmade kreativaca ili u nekom prodajnom lancu, nego raditi sam. Ono što možeš sam, sam i radiš. Uz DIY projekte počeli smo puno više cijeniti rad i vrijeme, kako svoje, tako i tuđe. Istovremeno s uređenjem i radom na stanu teče i naš užurbani obiteljski i poslovni život, tako da je ravnoteža između onoga što sami napravimo i onoga što kupimo, uz spoj starog i novog, dobitna za jedinstven izgled stana.

Postoji li neki DIY projekt na koji ste posebno ponosni? Ako da, možete li se malo raspisati o tome?

ZM: Ponosni smo na sve što smo do sada sami napravili. Možda su se najviše izdvojili iscrtani zidovi toaleta, jer oni najviše dočaravaju kako želimo da stan izgleda. To je bila jedna od onih ideja oko koje se nismo preispitivali, a dobili smo je još pri razgledavanju stana. Prostorija ima svega kvadrat i po, a dio plafona je pod kosinom, tako da je jako interesantan. Odlučili smo mu dati neočekivani izgled, a kako gajimo ljubav prema stripu i doodle artu, kućice iscrtane crnim akrilnim flomasterom su se same ušuljale u sliku. Projekt je trajao 3 mjeseca laganog i neredovnog rada, a koštao je ukupno dvadesetak eura, koliko su koštali flomasteri. Neskromno ćemo reći da je rezultat iznenadio i nas same i da smo baš zadovoljni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Neka majstore, ja ću. (@nekamajstorejacu)

Što se do sada pokazalo kao najveći izazov u ovako velikoj renovaciji? Što mislite, koliko će Vam trebati da zapravo završite s kompletnom renovacijom? Mislite li da bi to išlo puno brže da ne radite sve sami? Zašto?

ZM: Najveći izazov za nas je spojiti svoje želje i mogućnosti, prostorne ili financijske. Imamo pregršt ideja, pa je zapravo i dobro što uređenje traje malo duže, kako bi mogli osjetiti prostor u kojem živimo i tako donijeli prave odluke. Uživamo u našem domu u nastajanju, a vjerojatno se samo uređenje neće završiti nikad, jer vjerujem da ćemo stalno nešto mijenjati. Tako je to kad osjetiš koliko lako možeš promijeniti prostor u kome živiš, uz malo truda i volje. Ne možeš se zaustaviti.

Copy link
Powered by Social Snap