Pretraga

Novi DIY izazov: Ovako možete uokviriti ogledalo u samo osam koraka!

A- A+

Kada je u pitanju uređenje prostora, uvijek je dobra ideja ‘ubaciti’ ogledalo. Osim što su odlično rješenje za vizualno povećavanje prostora, dobar su ‘ukras’ na zidu i dodatak atmosferi. No, nekad je teško pronaći ogledalo kakvo ste zamislili, kakvo bi vam odgovaralo. Zašto ga ne bi sami napravili?

Gustaf Westman – Curvy Mirror | foto: Gustaf Westman

Ako malo bolje razmislite, velike su šanse da zapravo sve što poželite, možete napraviti sami. Ali, postavlja se jedno veliko pitanje – biste li trebali sve te stvari napraviti sami? Vjerojatno ne. Potrebno je ipak imati određeno znanje i snaći se u nekom poslu. I vjerojatno vam projekt s uređenjem ogledala zvuči kao nešto što biste trebali prepustiti stručnjacima, zar ne?

Na vašu veliku sreću, to ipak nije slučaj. Architectural Digest tako donosi kratki vodič koji može svladati doslovno svatko, pa čak i DIY početnici. Jednostavno slijedite ovih osam koraka i uživajte u rezultatu – novo, unikatno ogledalo. Plod rada vaših ruku!

1. Prikupite alate i materijale

Prije svega, prikupite zalihe i materijale za uokvirivanje ogledala. Trebat će vam:

2. Izmjerite svoje ogledalo

Upotrijebite mjernu traku da odredite dimenzije svog zrcala. Također ćete morati odrediti veličinu okvira i hoće li biti pričvršćen na zid ili ćete postaviti samo ogledalo. Uzmite u obzir veličinu okvira kada finalizirate svoja mjerenja.

3. Izrežite podnožje

Upotrijebite pilu postavljenu pod kutom od 45 stupnjeva kako biste svoje daske izrezali na odgovarajuću duljinu. Ako nemate reznu pilu, mnoge trgovine za popravke doma prodaju gotove ukrase ili imaju opremu koju možete koristiti u trgovini. Alternativno, možete koristiti i ne-miterirane ploče s ukrasnim kutnim letvicama. Napomena: Ako okvir pričvršćujete na zid, morat ćete izrezati urez (za ogledalo) u drvo kako bi cijeli okvir bio u ravnini sa zidom.

4. Obojite postolje

Nakon što ste izrezali daske na veličinu, vrijeme je da ih obojite. Obojite ploče sa svih strana u željenu boju. Ne zaboravite obojiti stražnju stranu, jer će se reflektirati u ogledalu. Po potrebi upotrijebite drugi sloj. Pustite da se boja suši barem dva sata.

5. Obrusite podnožje

Lagano izbrusite podloge dodatnom finom brusnom pločom, a zatim ih nježno obrišite krpom za lijepljenje.

6. Instalirajte okvir

Nakon što se boja osuši, ugradit ćete okvir zrcala. Počevši od donjeg dijela, nanesite lijepilo na stražnju stranu ploče, izbjegavajući rub koji je najbliži zrcalu. Pritisnite na zrcalo ili zid i pomoću razine provjerite je li okvir ravan. Učvrstite slikarskom trakom. Ponovite postupak, dodajte dva bočna dijela i završite s gornjim dijelom. Obrišite sve na kraju.

7. Dodirnite okvir

Nakon što se okvir potpuno osuši, nakon otprilike 24 sata, uklonite slikarsku traku i popravite sve neravne kutove brtvom. Nanesite brtvilo pištoljem za brtvljenje i zagladite mokrim prstom. Nakon što se brtvilo osuši, popravite bojom.

8. Budite kreativni i prilagodite svoj okvir zrcala

Korištenje postolja od MDF-a zasigurno je najlakši način za uokvirivanje ogledala, ali možete koristiti i različite materijale kako biste napravili jedinstveni komad. Isprobajte obnovljene ploče za rustikalni izgled ili svijetle boje koje će se uskladiti s bojom zida ili tapetama.

Novi DIY izazov: Ovako možete uokviriti ogledalo u samo osam koraka!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap