Pretraga

Vrijeme za promjene u kuhinji: Pet DIY načina pomoću kojih možete sami promijeniti radnu ploču

A- A+

Velika pažnja se posvećuje kuhinji, zato što iako u teoriji nije mjesto gdje se provodi najviše vremena, u praksi to vrlo često bude slučaj. Uređenje kuhinje je uvijek veliki izazov zato što je potrebno uskladiti više stvari – između ostalog i to da kuhinja bude funkcionalna, ali i lijepa.

Kuhinja s granitnom radnom pločom | Foto: Unsplash

Kuhinja je vjerojatno najteža prostorija za urediti ju zato što postoji toliko stvari na koje je potrebno paziti. Nije samo dovoljno da kuhinja dobro izgleda, već mora biti i funkcionalna, što znači više stvari. Između ostalog, mora biti mjesto na kojem se neće vidjeti svaka mrvica (jer uvijek ima neka mrvica), na kojem ćete moći nesmetano kuhati, ali i gdje ćete se osjećati ugodno.

Stvar s kuhinjom je to što kad ju jednom uredite, male su šanse da ćete ju tako skoro preuređivati – od svih prostorija u kući, kupaonica i kuhinja su najzahtjevnije za preuređivanje, pa se u tim slučajevima morate zadovoljiti s nekim manjim promjenama. Na svu sreću, danas je moguće napraviti veliku promjenu, ali uz malo rada, piše Architectural Digest. Ako želite novi izgled radne ploče, donosimo nekoliko načina!

Izdvojeni članak

[VIDEO] U samo nekoliko koraka, samostalno u potpunosti promijenite izgled vaše kuhinje

Samoljepljive folije

Apsolutno najbrži i najjednostavniji način za promjenu su samoljepljive folije. Možete ih kupiti u dućanima ili preko Interneta, ovisno o tome gdje ćete pronaći ono što vam se sviđa. Na svu sreću, otporni su na vodu pa nećete imati problema s neurednim izgledom ili odljepljivanjem.

Sve što ćete morati napraviti jest precizno odrezati folije (ovo je najteži dio), i zatim lagano i pažljivo polijepiti površinu. Radite polako i smireno, uz nešto s čime ćete moći ukloniti eventualne mjehuriće zraka. Na samom kraju, uz sudoper nanesite silikon.

Bakrena boja

Bakrena radna ploča je svakako nešto što itekako pomaže u povećanju šarma kuhinje, ali ako želite brzinski popraviti situaciju, trebat će vam samo boju koju možete nanijeti valjkom. Pričekajte pola sata između dva sloja, a možete na kraju neku krpu umočiti u metalnu akrilnu boju i zatim ‘neuredno’ staviti zadnji stol – nanosite boju u kružnim pokretima.

Lažni mramor

Postoje setovi pomoću kojih možete bilo koju radnu ploču pretvoriti tako da izgleda kao da je mramorna. Sastoji se od tri laka: baza, kamen i završni. Kako bi sve izgledalo dobro, morate prije svega pripremiti radnu ploču, tako da bude ravna i čista.

Epoxy

Novi materijal koji je veliki hit jest epoxy. U posljednje vrijeme se koristi i za nakit, ali i podove, obloge na zidovima i radne ploče. Izgledom podsjeća na kamen, ali odlična je stvar to što ga sami možete dizajnirati, pa ukomponirati tako sve vaše želje.

Beton

Nećete možda doslovno lijevati beton na vašu radnu ploču, ali postoje razne smjese koje samo nanesete na radnu ploču, izravnate koliko možete i odmah ste gotovi. Imajte na umu da će vam ovo oduzeti puno vremena, prvenstveno zbog čišćenja.

Vrijeme za promjene u kuhinji: Pet DIY načina pomoću kojih možete sami promijeniti radnu ploču
Share via
Copy link
Powered by Social Snap