Pretraga

Odlazite iz grada u prirodu? Earth Wind Desire će za vas pronaći nekretninu, renovirati ju i urediti interijer

A- A+

Ona je arhitektica, a on se bavi obradom drveta. Njezino ime je Larisa, njegovo Daniel, a zajedno čine Earth Wind Desire, brend fokusiran na dizajn interijera te proizvodnju namještaja i ostalih predmeta od drveta. Doduše, moramo istaknuti da njihove usluge daleko nadilaze bavljenje interijerima, a kada saznate sve o istima, kao i o životnoj filozofiji ovog para, oduševit ćete se.

Larisa i Daniel / foto: Privatna arhiva

– Mi smo Larisa i Daniel, zeleni par koji stoji iza brenda Earth Wind Desire. Ideja o stvaranju zajedničkog brenda nastala je na našem prvom spoju, kada smo shvatili da imamo isti umjetnički senzibilitet i ljubav prema prirodi i recikliranju. Budući da sam ja arhitektica, a Daniel se oduvijek iz hobija bavio obradom drveta, prva je zamisao bila usmjerena otvaranju umjetničkog concept shopa i dizajnu interijera, započinje Larisa.

Samo nekoliko mjeseci nakon toga, Daniel se iz Austrije odlučio doseliti u Hrvatsku. Tijekom potrage za nekim mjestom gdje bi mogli stanovati, Larisa i Daniel pronašli su kuću u Samoboru, nadomak šume koja je u podrumu imala radionicu i nekoliko osnovnih alata za obradu drveta. Kada su se uselili, svako slobodno vrijeme počeli su iskorištavati za odlaske u prirodu gdje bi tražili otpadne materijale, pretežito drvo koje je stajalo u zemlji ili vodi te se na taj način konzerviralo.

Daniel je tako, u samo mjesec dana izradio njihovu prvu kolekciju, a Larisa je u međuvremenu pokrenula Instagram. Do ideje za ime brenda došli su slušajući vinile benda Earth Wind & Fire njihove prijateljice Lorene, a nakon nekoliko neuspješnih pokušaja dizajniranja logotipa, Daniel je konačnu verziju skicirao u prašini u radionici. Čvrsto vjeruju kako u životu slučajnosti ne postoje, tako da je u tom trenutku nastao njihov brend.

Bivša vikendica koju su Daniel i Larisa preuredili / foto: Privatna arhiva

Do grla u poslu, ali to ih usrećuje!

Zanimljivo je da je ovaj zeleni kreativni dvojac od svih svojih projekata posebno ponosan na vlastitu kuću.

–  Od svih naših projekata, mogu reći da smo najponosniji na projekt vlastite kuće koju smo kupili prije osam mjeseci. Radi se o bivšoj vikendici na vrhu brda i na rubu šume u Rudama kraj Samobora koju smo prenamijenili u svoju zelenu ‘zen’ oazu. Od kupnje do useljenja je proteklo samo mjesec dana, pri čemu smo zamijenili sve instalacije, srušili tri zida, ugradili staklenu stijenu, zamijenili sve podove, ugradili podno grijanje i napravili novu fasadu kako bismo smanjili potrošnju energije. Kako naš brend i ono što smo mi, zapravo stoji između umjetnosti i arhitekture, ova kuća je savršen poligon za isprobavanje svih ideja koje nismo uspjeli realizirati na projektima za druge klijente, priča nam Larisa.

Zasad se još uvijek radi o work – in progress projektu, no kada ga Larisa i Daniel dovrše, planiraju sve snage usmjeriti tome da klijentima, koji se žele maknuti iz vreve gradskog života, nude full service uslugu: od pronalaska nekretnine u prirodi do renovacije i uređenja interijera u duhu Earth Wind Desire. Također, kako parcela njihove kuće ima 5500 m2, planiraju otvoriti glamping za bijeg u prirodu te staru kamenu kućicu koja se nalazi na rubu šume prenamijeniti u saunu.

– Planova je puno, i to je ono što nas pokreće, veselo ističe Larisa.

Kuća Larise i Daniela / foto: Privatna arhiva

Prirodni materijali doprinose unikatnosti

Kako je ovaj zeleni dvojac oduševljen prirodnim materijalima, poželjeli smo doznati što ga točno fascinira kod istih.

– Ono što nas fascinira kod prirodnih materijala je da se struktura i oblik jednostavno ne mogu ponoviti, dakle ne postoje dva ista komada. Daniel uvijek kaže da uzima samo komade u kojima odmah vidi umjetničku vrijednost, a proces sušenja, obrade i konačne pretvorbe u umjetninu je zaista spor. Vrijeme je, u tom slučaju, faktor koji je na našoj strani. Naime, često se pojave neočekivane pukotine, promjena u nijansi tijekom sušenja i to, prema našim standardima, doprinosi 101% unikatnosti. Ne sviđaju nam se vijesti o tome koliko se šuma ilegalno posiječe od strane mafijaških organizacija, koje onda taj materijal prodaju mainstream proizvođačima namještaja. Također, trend povećanja cijena svih materijala, naročito drveta u ovoj godini, govori nam da zaista moramo razmišljati o alternativnim materijalima i recikliranju jer je ovakvo stanje definitivno neodrživo, objašnjava Larisa.

Pobjegli iz grada u prirodu i ne žale

Nadovezali smo se na Larisinu tvrdnju da je u protekloj godini došlo do poskupljenja materijala, upitavši je jesu li prema njezinom mišljenju globalna događanja poput pandemije koronavirusa i elementarnih nepogoda, utjecala na svijet građevine, ali i na naš život općenito.

– Ova je tema za mene vrlo osobna: kroz čitav svoj dosadašnji rad, itekako sam svjesna stresnih čimbenika života u gradu. Tijekom studiranja, odradila sam praksu u Tokiju, urbanoj aglomeraciji od 36 milijuna ljudi, gdje je sve podređeno tome da se društvo i grad djeluju kao neodvojivi sustav kojemu su anonimni pojedinci apsolutno podređeni (tako sam se osjećala). Iz toga je proizašla inspiracija za moj diplomski rad pod nazivom ‘Refugium: mreža urbanih mikro pribježišta kao model preventivne zaštite; slučaj Zagreb’ u kojemu sam analizirala mrežu najstresnijih mjesta u Zagrebu kroz faktore kao što su buka, gustoća stanovnika, gustoća prometne mreže i slično. Rješenje je bilo ponuđeno u obliku mikrokapsule, koja bi se montirala na postojeće gradske strukture, a u kojoj bi se vježbala joga te bi se nalazile fizikalna terapija, slana soba, sauna i slično, sve kao oblik preventivne zaštitne njege koja je puno bolja investicija od liječenja posljedica bolesti, objašnjava Larisa te dodaje da su ona i Daniel iskoristili prvu priliku kako bi se maknuli iz gradova u kojima su odrasli, Graza i Zagreba.

– Osjećamo da je naša misija da to znanje i osjećaj, kroz svoj rad prenesemo drugima. Tijekom pandemije dogodio se i taj zaokret u kolektivnoj svijesti, a mi samo možemo konstatirati da je to dobar put, naglašava Larisa.

Izdvojeni članak

Masovna proizvodnja je ‘out’, ljudi opet cijene ručni rad! Obrt za obradu drva Jela & Pila Studio ima pune ruke posla!

Rad rukama djeluje čarobno na psihu

Za kraj smo našu sugovornicu pitali ima li neki savjet za sve koji se planiraju upustiti u DIY projekte.

– Za sve one koje se planiraju upustiti u DIY projekte, savjetujemo da krenu još danas. U doba kada svi previše vremena provodimo za računalima, rad rukama čarobno djeluje na psihu, kao povratak korijenima što smo svjesno ili nesvjesno zanemarili. Svi živimo prebrzo, a nema sumnje da povratak prirodi, umjetnost i ručni rad doprinose mentalnom i fizičkom zdravlju, zaključuje Larisa.

Copy link
Powered by Social Snap