Pretraga

Upoznajte teraco: Razgovarali smo s hrvatskim klesarom koji izrađuje unikatne i elegantne predmete od tog materijala

A- A+

Ako ste se pitali kako urediti svoj dom s dozom glamura i unikatnosti, donosimo vam priču o zanimljivom materijalu koji se koristi još od davnina, a danas je također itekako popularan u svijetu interijera i eksterijera. Naime, riječ je o teracu koji je izuzetno dugotrajan i lagan za održavanje, a zbog svoje specifične ručne izrade izuzetno je cijenjen. U Hrvatskoj je upotrebu teraca oplemenio klesar Darko Pruša kojemu je upravo teraco specijalnost. Naš cijenjeni klesar tako je spojio tradicionalni teraco sa suvremenim trendovima i jedini u Hrvatskoj izrađuje stoliće, konzole, noćne stalke uz krevet i razne druge predmete od tog materijala. Upravo zbog toga odlučili smo porazgovarati s Darkom da nam približi sve čari mozaičnog teraca.

teraco

Stolić od teraca | foto: Darko Pruša

Teraco je građevinski materijal koji se u graditeljstvu koristi od davnina, preciznije, graditelji su ga još u rimskom dobu prepoznali i uveli u proces gradnje. Kolijevka teraca tako je Italija, a teraceri su čuvali tajnu svog zanata i prenosili ga kroz generacije s oca na sina. Jedne od glavnih karakteristika ovog materijala zasigurno su njegova dugotrajnost, sofisticiranost i unikatnost, a zadnjih godina je, nakon široke primjene u 20. stoljeću, ponovno zadobio popularnost te se sve više koristi u uređenju različitih interijera, ali i eksterijera.

Naime, teraco se često upotrebljava u kupaonicama i kuhinjama, a također ga možemo uočiti na podovima brojnih velikih građevina poput hotela i banaka te se koristi za uređenje terasa. Međutim, ovaj poseban materijal također može postati dekorativni element u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku. Zapravo, često je korišten kao detalj na manjim površinama u domu te se izrađuje namještaj od njega, a lijepo će se uklopiti u svaki prostor. Osim toga, teraco ima jedinstveni šaroliki uzorak te se izrađuje pojedinačno i ručno zbog čega je izuzetno cijenjen.

teraco

Stolić od teraca | foto: Darko Pruša

Primjena teraca u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je upotrebu teraca oplemenio klesar Darko Pruša kojemu je upravo teraco specijalnost. Naš cijenjeni klesar tako je spojio tradicionalni materijal sa suvremenim trendovima i jedini u Hrvatskoj izrađuje stoliće, konzole, noćne stalke uz krevet i razne druge predmete od zanimljivog teraca.

Klesar Pruša sam je razvio sistem obrade teraca da bi svaki proizvod zadovoljio kako estetsku tako i upotrebnu vrijednost, a tom drevnom materijalu podario je jednu inovativnu i modernu dimenziju. Upravo zbog toga odlučili smo saznati nešto više o njegovom zaista specifičnom zanatu.

Izdvojeni članak

Edukativan priručnik za korištenje jednog od najpopularnijih materijala današnjice: Što je terrazzo?

Sve čari teraca

Za početak, klesar Darko Pruša nam je rekao da već dugi niz godina radi s kamenom i teracom, međutim, primarno je to bila izrada spomenika, a tek nešto kasnije rodila se ideja za posao kojim se danas bavi. Naime, Darko danas izrađuje razne dijelove namještaja od teraca poput stolića, konzola, noćnih stalka uz krevet i sl. koji se zbog svog estetskog izgleda lijepo mogu uklopiti u svaki interijer.

Na pitanje zašto je odlučio koristiti baš teraco u izradi takvih predmeta, Darko nam odgovara da ga je teraco odmah privukao zbog svoje jedinstvenosti i izdržljivosti.

– Teraco je predivan materijal, otporan, lijep, mozaičan i svaki komad je unikat jer nikad ne možete dobiti identični uzorak pošto se radi ručno, kaže Darko.

Naime, teraco je izuzetno izdržljiv materijal pa su i predmeti izrađeni od njega otporni na razne utjecaje, što garantira dugoročnu financijsku isplativost, a ujedno se radi o materijalu koji se jednostavno održava neutralnim sredstvima za čišćenje. Darko tako ističe da je teraco, ako se pravilno čuva i održava, zapravo neuništiv te ga je bitno ne izlagati kiselinama i povremeno impregnirati.

Postupak izrade

Sam proces dobivanja teraca je specifičan, a izrađuje se od cementa, sitnih raznobojnih komadića mramora ili nekog drugog prirodnog kamenja te vode. Nakon očvršćivanja dobivena tekstura se brusi i lašti, čime se osigurava sjaj i mekoća te se tek nakon toga rabi kao materijal za izradu različitih dekorativnih površina i predmeta.

Što se tiče detaljnijeg tijeka cijelog postupka izrade kako teraca tako i predmeta od njega, Darko nam kaže da prvo treba pomno razraditi ideju i nakon toga kreće u stvaranje kalupa te slaže uzorak, boju, kamenčiće, cement, armaturu. Također, jako mu je bitna kvaliteta materijala za izradu teraca, a sve nabavlja u Hrvatskoj. Nakon početne faze i dobivene smjese slijedi više faza sušenja i poliranja da bi se dobio konačni izgled teraca.

– To se onda suši i kad je suho polira se da se otvore kamenčići i pokažu se u svojoj punoj ljepoti. Zatim se popunjavaju rupice koje su na površini i ponovo se suši. Onda se opet polira do sjajne i glatke površine i na kraju dobijete baršunastu površinu teraca, ističe naš sugovornik.

Od alata za izradu Darko kaže da većinom koristi alate kao i za obradu kamena. U poslu mu tako najviše pomažu rezalica kamena, polirka, razne brusilice i sl., međutim, posebno naglašava da se radi o ručnom radu, a to teracu i predmetima koji se izrađuju od njega daje izrazitu posebnost i autentičnost.

Naime, predmeti izrađeni od teraca suprostavljaju se industrijskoj serijskoj proizvodnji jer su ručno rađeni i obrađivani, a svaki proizvod od teraca ujedno zahtjeva pažljivo majstorsko znanje, umijeće i iskustvo, zatim obradu koja treba biti u fazama da bi finalni proizvod bio veličanstvene sjajne i mozaične površine.

Darko nam također objašnjava da je potrebo otprilike mjesec dana za izradu pojedinog predmeta od teraca upravo zbog spomenutih faza sušenja, ali to također ovisi o veličini i specifičnosti uzorka. Dodaje da nekad sve prolazi bez problema, a nekad je cijeli proces potrebno ponoviti više puta dok se ne dobije željeni rezultat.

Izdvojeni članak

Ovo su neki od najvećih trendova dizajna interijera koji će oblikovati tekuće desetljeće

Dekorativni predmeti od teraca

Teraco je zahvaljujući šarolikom uzorku i eleganciji koju nosi sa sobom, ponovno itekako popularan trend u svijetu interijera. Taj uistinu zanimljiv materijal ima poseban sjaj i mekoću, a osim u kuhinji i kupaonici, može postati i dekorativan detalj u, primjerice, spavaćoj sobi ili dnevnom boravku. Često je korišten kao detalj na manjim površinama u domu, a upravo će zbog svoje profinjenosti i jedinstvenosti oplemeniti baš svaki prostor.

Darko se također svakodnevno susreće s različitim željama klijenata, a svaku želju nastoji na najbolji mogući način realizirati, što svakako utječe na obostrano zadovoljstvo.

– Naši klijenti su naša inspiracija, uživamo ostvariti originalne i posebne zahtjeve i ideje s kojima nam se obraćaju. Naša najveća radost su zadovoljni klijenti, završava hrvatski klesar Darko Pruša.

Copy link
Powered by Social Snap