Pretraga

Ovo su neki od najvećih trendova dizajna interijera koji će oblikovati tekuće desetljeće

A- A+

Iako početkom 2020. godine dizajn interijera nije bio na svom vrhuncu, dolaskom 2021. godine i nastavljanjem epidemioloških mjera postaje sasvim jasno da čak i oni koji nisu bili ljubitelji uređenja prostora u kojem borave to polako postaju. S velikim promjenama stila života došle su i velike promjene u dizajnu interijera, a neki od novonastalih trendova oblikovat će desetljeće u kojem se nalazimo.

dizajn interijera

Dizajn interijera, ilustracija | foto: Unsplash

Interijeri su postali središte svake dizajnerske priče ovog desetljeća.

Što zbog promjene životnog stila, što zbog češćeg i dužeg boravka kod kuće, a što zbog želje za udobnošću i osjećajem ugode interijeri su tijekom 2020. i 2021. godine postali glavni lik svake priče o dizajnu, čak i kada su u pitanju oni kojima uređenje doma nije najdraži oblik razbibrige.

Svjesni promjena trendova u dizajnu interijera svoju ulogu u cijeloj priči ozbiljno su shvatili i arhitekti i dizajneri koji novitetima u uređenju doma svojim klijentima boravak unutar četiri zida žele pretvoriti u opuštajuće i lagodno iskustvo. Upravo s tom mišlju nastao je i popis trendova dizajna interijera koji će oblikovati tekuće desetljeće.

1. Biofilni dizajn

Biljke, biljke, biljke, biljke posvuda. Sasvim jednostavno pravilo biofilnog dizajna jest postavljanje biljki u svaki mogući kutak doma. Unošenjem eksterijera u interijer u domu se stvara osjećaj harmonije i opuštenosti koje pruža isključivo priroda. Biljke u interijeru postaju jedinstven sloj njegova dizajna ostvarujući pritom koncept povezivanja s prirodom u svakom trenutku boravka unutar četiri zida doma.

kupaona

Biljke u kupaonici | foto: Unsplash

2. Namještaj od prirodnih materijala

Namještaj od prirodnih materijala, poput ratana, sve je popularnija opcija u dizajnu interijera. Ovi tradicionalni materijali dokazuju svoju svestranost mogućnošću primjene u izradi brojnih komada namještaja, od onih masivnih spremišnih, do nešto manjih poput stolaca pa sve do onih dekorativnih. No, to nije jedini razlog njihovog povratka u domove. Sa sve većom popularnošću minimalističkog uređenja, ovi materijali pokazali su se kao idealna opcija koja nenametljivo upotpunjuje svaki prostor.

dizajn interijera

Namještaj od prirodnih materijala | foto: SVARTISEN

3. ‘Bucmasti’ dizajn

Stolice, stolići za kavu, fotelje, sofe, trosjedi pa čak i dekorativni predmeti poput lampi pokazuj svestranost izrade i oblika, posebice onih ‘bucmastih’ i oblih koji svojim izgledom i bojom svakog vraćaju u djetinjstvo. Ovaj novi trend predvođen je zaobljenim komadima namještaja koji svojim oblinama i često predimenzioniranošću podupiru koncept nazvan ‘neoteny’ čiji je glavni cilj prenaglašavanje dječjih karakteristika i zaigranosti svakog komada namještaja.

dizajn interijera

‘Bucmasti’ namještaj | foto: Unsplash

4. Lukovi

Tipični elementi tradicionalne arhitekture polako se vraćaju na popis dizajnerskih trendova, a kao njihovog predvodnika mogu se istaknuti lukovi. Tradicionalna arhitektura oživljava se zahvaljujući dizajnerima i arhitektima koji ih sve češće dodaju u svojim projektima kao još jedan od načina ‘zaobljavanja’ prostora čime se stvara dojam ugode, harmonije i doma. No, s obzirom na to da stvaranje lukova iziskuje određene građevinske radove, kao alternativa se javlja njihovo iscrtavanje na zidovima čime se stvara jednako snažan dojam tradicionalne estetike.

dizajn interijera

Lukovi u interijeru | foto: Amelia Tavella Architects

5. Kutak za učenje i rad

S obzirom na okolnosti 2020. i 2021. godine i sve većom potrebom rada od doma ne čudi javljanje trenda kreiranja kutka za učenje i kutka za rad. Fleksibilnost je postala važnija nego ikad pa u tom kontekstu radna područja postaju manje formalna i mogu koegzistirati s ostalim prostorima unutar doma. Manji radni prostori sve su češće integrirani u veće komode poput skrivenih ormara ili dodanih polica za knjige.

dizajn interijera

Kutak za učenje | foto: FCstudio

6. Nevidljive ručkice za kuhinjske elemente

Dizajneri kuhinja do sada uobičajene ručkice sve više mijenjaju sustavima koji omogućavaju otvaranje elemenata bez ikakvih dodataka na samom elementu. Jednostavnim pritiskom plohe ili principom magneta fronte elemenata i ladice raznih dimenzija otvaraju se jednako lako kao i s ručkicama, dok dizajn oslobođen suvišnih dodataka ostavlja dojam elegancije, suvremenosti, uglađenosti i minimalizma.

dizajn interijera

Kuhinja bez ručkica | foto: Pexels

7. Integrirana stubišta

Sve veći broj dizajnera odlučuje u svoje projekte dodati novu dozu kreativnosti korištenjem prostora na sasvim nov način. To se posebno odnosi na prostor ispod stepenica u kojem se integriraju posebni skladišni elementi kako bi se iskoristio svaki kutak doma. Kao jedan od načina iskorištavanja prostora javlja se i integracija stepenica u dizajn većih komada namještaja.

stubište

Integrirano stubište | foto: ESRAWE

8. Šarene kupaonice

Paralelno sa sve češćom upotrebom hrabrijih i odvažnijih boja zidova i elemenata poput onih kuhinjskih javlja se i trend uređenja šarenih kupaonica. Istovremeno elegantne i smione kupaonice, neovisno o svojoj površini, hrabro se razilaze od dosadašnjih trendova uglavnom bijelih i neutralnih tonova te postaju ispunjene šarenim detaljima i žarkim bojama koje prostoru daju jednu posve neočekivanu dozu šarma.

dizajn interijera

Šarena kupaonica | foto: Unsplash

9. Otvoren životni prostor

Životni prostori polako postaju sve otvoreniji i fluidniji, dok istovremeno formalno odvajanje prostorija postaje sve rjeđe. Ideje poput ugradnje zavjesa i mobilnih panela u otvorene prostore postaju vrlo popularne kao rješenje za sakrivanje određenih područja prema načinu na koji koristimo svoje prostore kod kuće.

dizajn interijera

Otvoren životni prostor, ilustracija | foto: Unsplash

10. Terrazzo

Rješenje koje je prije više od 500 godina korišteno u venecijanskim domovima danas ulazi u objekte svih tipova namjene i to ne isključivo kao podna obloga. Prve naznake povratka Terrazza pokazuju se tijekom 2019. godine, dok već u 2020. i 2021. godini ovaj trend doživljava ponovni procvat. Ovaj materijal specifičnog grafičkog izgleda danas je dostupan u svim oblicima pa ga je tako moguće vidjeti i kao kuhinjsku radnu plohu, motiv na tapetama za zidove, ali i kao materijal za izradu komada namještaja.

dizajn interijera

Terrazzo | foto:NestSpace Design

12. Spoj drva i betona

Izlaganje drva i betona kao sirovine na zidovima, stropovima i podovima trend je koji arhitekti i dizajneri koriste kako bi postigli toplinu i eleganciju unutarnjih prostora bez pada u skupe proračune. Kombinacijom ovih materijala nadilazi se isključivo vizualan učinak, a kao prednost se nameće i jednostavnost održavanja, piše Arch Daily

JAPANDI

Japandi spoj drva i betona | foto: SVARTISEN

Ovo su neki od najvećih trendova dizajna interijera koji će oblikovati tekuće desetljeće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap