Pretraga

Upuštate se u kupnju stana ili kuće? Obavezno uzmite u obzir savjete majstora Ivana

A- A+

Kažu da je dobrog majstora teško naći, no to uopće nije tako. Hrvatska ih je prepuna, a mnogi od njih su voljni ne samo kvalitetno odraditi svoj posao, već i otvoreno pričati o istom. Zato smo sjeli s Ivanom Oršusom koji nam je objasnio što sve točno radi jedan majstor te nam je dao mnoge korisne savjete, a za nas je prokomentirao i najnovije trendove u građevini.

Radnik na gradilištu / foto: Unsplash

Ivan ima 33 godine, a od toga se može pohvaliti s čak 14 godina provedenih u građevini.

– Prošao sam sve od pomoćnog radnika, radova na krovištu, uređenja interijera, adaptacije stanova (voda, grijanje, hlađenje, keramika, statika i čelične konstrukcije…). I to je to. Ne znam više ništa, a znam više od većine, kaže naš sugovornik te dodaje kako je posebno ponosan na projekte akustike i zvučne izolacije za velike kongresne dvorane, na kojima je naučio voditi velike timove ljudi.

Zanimalo nas je što ga posebno fascinira kod rada u građevini, ali i kod novih trendova u ovoj branši.

– Kao i u drugim branšama, svaki dan se pojavi nešto ovo, od hidroizolacijskih materijala, brtvila, ljepila, brzosušećih mortova do konstrukcija (lijepljenih, šarafljenih, ovakvih onakvih) tako da svatko tko živi od građevine i poznaje taj posao svaki dan ima priliku vidjeti nešto novo, koristiti to i ostati zadivljen. Trenutno mi je fascinantna cijena čelika koja nerazumno raste i taj trend mi se uopće ne sviđa, a pogađa skoro sve sektore u graditeljstvu, objašnjava Ivan.

Mnogi se majstori žale na porast cijena u građevini u protekle dvije godine pa smo se nadovezali na Ivanovu tvrdnju da cijena čelika nerazumno raste. Stoga smo ga zamolili da prokomentira trenutačnu situaciju uzorkovanu pandemijom koronavirusa i potresima.

– Svijest ljudi je ta koja se najviše promijenila, građevina kao struka i njezina pravila ostala su ista. Izvođači koji su ranije radili savjesno i prema zakonu i pravilima, rade dalje jednako i nakon potresa, i u vrijeme pandemije. S potresom smo samo stekli malo bolji dojam kakve su to i gdje bile loše gradnje i koliko su neki objekti bili opasno dotrajali, objašnjava naš sugovornik.

Renovacija kuće / foto: Unsplash

Ivanovi savjeti su zlata vrijedni!

Korisnih savjeta nikad dosta pa smo pitali Ivana može li izdvojiti tri najbitnija savjeta za sve koji se upuštaju u kupnju stana ili kuće. Također nas je zanimalo koja bi top tri savjeta dao onima koji se upuštaju u renovaciju svog životnog prostora.

– Ima ih više od tri, kaže Ivan i ističe kako kupnja stana i kuće nisu isto.

– Kod stana treba gledati nalazi li se u zgradi plinski priključak ili toplana, ima li zgrada termoizolaciju, u kakvom su stanju prozori odnosno stolarija i ima li zgrada „zdrave kosti“, da nije oronula. Uvijek treba obratiti pažnju i na vlagu, dolazi li ona od nekud – loših prozora, susjednog stana (jer su primjerice oni renovirali svoj prostor pa sad u vašem potencijalnom stanu nešto curi po plafonu, nazire se neka mrlja i slično). Kondenzacijska vlaga je isto problem –  neželjeni gubitak ili dolazak topline može prouzročiti jednako problema kao krov koji prokišnjava, ako ne i više, objašnjava Ivan.

Naš sugovornik dodaje kako kod stana treba obratiti pažnju i na znakove adaptacije, odnosno je li ona uopće izvršena i je li dobro izvršena, primjerice kod sanitarnih čvorova.

– Po izvodima kutnih ventila i glavnom ventilu u stanu se može vidjeti jesu li su dotrajali i prema tome zaključiti je li adaptacije uopće bilo, kao i po tragovima vlage oko njih. Kod zidova gledati postoje li naznake pukotina, posebno pri spojevima s plafonom ili vidljivi tragovi izmještena postojećeg zida. Po količini kvadrature stana i strujnih osigurača može se zaključiti postoji li potencijalna mogućnost od preopterećenja kablova u zidu odnosno postoji li osigurač za svaki od visokih potrošača, objašnjava Ivan.

Kod kupnje kuće pak prvobitno treba gledati temelje.

Loši temelji su oni na kojima su vidne pukotine, koji imaju jasne tragove vlage (konstantnog vlaženja), kao i promjene u ravnini tla (ulegnuća) uz temelje. Kuće na obroncima, zbog klizišta, i oborina, posljedičnog ispiranja tla naravno nisu najbolji izbor. Vidljive znakove vlage treba potražiti i na kosturu kuće, a trebate utvrditi i kakva je fasada, odnosno ima li kuća termoizolaciju,  kaže naš sugovornik.

Stanje krovišta pak možemo utvrditi po jasnim tragovima vode na gredama, rogovima ili letvama. Po ptičjim gnijezdima po tavanu možemo pretpostaviti da se negdje nalazi rupa na krovu. Valja obratiti pažnju i na kanalizacijski čvor; ima li postojeću funkcionalnu septičku jamu ili odljev u kanalizaciju (koji je bolja opcija). Uz sve to treba se držati i gore navedenih uputa vezanih za stan, dodaje Ivan.

Stan / foto: Unsplash

Što se tiče top tri savjeta za renovaciju, Ivan za početak savjetuje da je bolje prodati nekretninu, nego renovirati ju. Ako se ipak odlučimo na renovaciju, moramo biti spremni na duži izostanak iz stana, no što je planirano. Kao treći savjet ističe da ukupni trošak nikad nije planiran inicijalni trošak, već često bude višestruko veći zbog nekih nepredviđenih zahvata, pa savjetuje da se oboružamo živcima i novcima.

– Imam jedan gratis savjet. Ukoliko odlučite renovirati prostor najmudrije je uzeti jednog izvođača, prethodno se dobro raspitati o njemu i onda mu vjerovati. Jer vi svoj prostor renovirate najčešće jednom u životu, a oni to rade čitav svoj život, dodaje Ivan.

Izdvojeni članak

Pričali smo s Dominikom Meštrovićem, novim wunderkindom hrvatske stolarske scene

Nije istina da su svi dobro majstori u Njemačkoj

Za kraj smo našeg sugovornika zamolili da prokomentira tvrdnje kako je nemoguće naći dobrog majstora i kako su svi dobri majstori otišli u Njemačku, a zanimalo nas je i što uopće čini kvalitetnog majstora.

– Ne možemo tvrditi da su svi dobri majstori otišli u Njemačku, jednako kao što ne možemo tvrditi da su sve dobre medicinske sestre otišle u Njemačku. Oba zanimanja su kod nas deficitarna i potplaćena, to možemo primijetiti. U Njemačkoj ima dobrih majstora Hrvata, ali i u Hrvatskoj ima dobrih majstora Hrvata, samo je red čekanja dug. Kvalitetnog majstora prije svega čine stručnost, iskrenost i poštenje, kao i u svakoj profesiji. Dobar majstor će se znati snaći u naizgled bezizlaznoj situaciji i ponuditi rješenje svom klijentu te će mu uštedjeti vrijeme, živce, a često i novac. Nađete li takvog – ženite ga, zaključuje Ivan.

Copy link
Powered by Social Snap