Ako se bavite DIY popravcima, ovo će vam zatrebati: Kako napraviti rez na iverici, bez krhotina?
Sve veći broj ljudi se odlučuje upustiti u DIY vode. Umjesto natezanja s majstorima, radije će utrošiti vrijeme, energiju i novac u to da sami nešto nauče. Ali, ponekad se pojave pitanja na koja nije tako jednostavno dati odgovor. Jedno od njih je i kako napraviti rez na iverici, a da ne dođe do pucanja materijala i raznih krhotina.
Zahvaljujući internetu, zaista je danas jednostavnije nego ikada doći do bilo kakve informacije. No, u moru različitih izvora i opcija, kako odabrati onu najbolju? Upravo zato što svi imaju pristup, kredibilitet informacija je vrlo nizak. Upravo zato postoje razne Facebook grupe u kojima se okupljaju ljudi sličnih interesa, koji zapravo međusobno dijele korisne savjete. Jedna od njih je i Facebook grupa Majstor u svom domu.
Ova Facebook grupa okuplja skoro 385 tisuća ljudi, a na dnevnoj razini se napiše mali milijun objava, koje uvijek dobiju puno komentara. Ljudi se hvale sa svojim uradcima, ali isto tako traže i pomoć. Tako se nedavno postavilo jedno bitno pitanje – s čim je najbolje rezati ivericu, a da ostane fini rez bez krhotina?
Objava je skupila gotovo 90 komentara, a među njima su se našli i neki dobri savjeti, za koje vjerujemo da ćete ih i sami nekad isprobati. Najviše lajkova je sakupio komentar koji je sugerirao lijepljenje krep trake i rezanje po njoj, a popularan je bio i savjet o korištenju pile za željezo, ako se koristi ubodna pila. Bilo je i onih koji su se malo više raspisali.
Detaljno objašnjenje
– Ja režem s ručnim cirkularom Festool – kada je oštra žaga rez je dosta dobar. Na gornjoj strani ako je malo tupa zna malo krzati, dok je ispod rez savršen. Pošto imam uz cirkular šinju, onda neka znam povući rez unazad dubine nekih 2 mm i onda drugi rez idem normalno prema naprijed čitavom dubinom. Lijepljenje trake na mjesto gdje dolazi rez isto pomogne. Također imam i mali stolni cirkular Bosch s kojim isto ponekad režem i s oštrom žagom – isto rez bude dobar, pogotovo s gornje strane bez krhotina dok ispod zna biti malo ako je tupa žaga. Uglavnom, žaga mora biti oštra, bez obzira s kojom mašinom radite. Nekad ima i loše iverice pa ni oštra žaga ne pomaže. Također ako je iverica u hladnom prostoru, isto je veća mogućnost krzanja, objasnio je jedan majstor u svom komentaru.
Dio ljudi je sugerirao prvo povlačenje linije skalpelom, a tek onda rezanje. Bilo je i onih koji su predložili da se ipak potraži ‘stručnija’ pomoć, odnosno ode do najbliže firme koja proizvodi namještaj i zamoli da oni odrežu precizan rez – velik broj firmi nudi tu mogućnost uz naplatu (koja ne bi trebala biti velika). I naravno, nije izostao ni onaj klasičan savjet, a to jest da se iverica reže s ‘druge’ strane.