Pretraga

Raspisano novo izdanje natječaja Novi europski Bauhaus: Pobjednici mogu dobiti i do 30 tisuća eura

A- A+

Raspisano je i treće izdanje natječaja Novi europski Bauhaus, u organizaciji Europske komisije. Nagrade se dodjeljuju primjerima projekata i ideja koji okupljaju ljude u zamišljanju i izgradnji zelene i održive budućnosti. Prijave traju do 31. siječnja 2023. godine, a nagradit će se 15 prijava.

novi europski bauhaus pobjednik austrija

Pobjednički rad natječaja Novi europski Bauhaus 2022, foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Novi europski Bauhaus kreativna je i interdisciplinarna inicijativa koja povezuje Europski zeleni plan sa životnim prostorima i iskustvima.
Navedeno natjecanje prilika je za prepoznavanje i nagrađivanje građana i organizacija s inovativnim projektima koji spajaju tri temeljne, neodvojive vrijednosti, a to su:

  • održivost, od klimatskih ciljeva do kružnosti, nulte stope onečišćenja i bioraznolikosti
  • uključivost, od isticanja važnosti raznolikosti do osiguravanja pristupačnosti i priuštivosti
  • estetika i kvaliteta iskustva, koje dolaze do izražaja putem dizajna, pozitivne emocije i kulturne prednosti.

Europska komisija pokrenula je inicijativu krajem 2020. godine, a prva dva izdanja nagrada za novi europski Bauhaus za 2021. i 2022. pokazala su da se lokalne zajednice mogu udružiti i pronaći kreativna rješenja koja poboljšavaju naše živote. U zadnje dvije godine nagrade su se dodjeljivale za izvrsnost i kreativnost u provedbi novog europskog Bauhausa, pri čemu su se istaknuli izvanredni projekti, ideje i koncepti (ukupno je pristiglo više od 3.000 prijava), koji su dodatno nadahnuli razvoj inicijative.

Izdvojeni članak

Novi natječaj Europske urbane inicijative financira gradske projekte do pet milijuna eura

Rok za podnošenje prijava

Nakon spomenuta dva uspješno provedena natječaja, Europska komisija će i ove godine ponovno nagraditi primjere izvrsnih projekata i ideja koji okupljaju ljude u zamišljanju i izgradnji zelene i održive budućnosti. Rok za podnošenje prijava je 31. siječnja 2023. u 19 sati, a prijaviti se možete ovdje. Nagrade će se dodijeliti u četirima kategorijama koje se temelje na tematskim osima transformacije, koje pak služe kao osnova za provedbu novog europskog Bauhausa:

  • ponovno povezivanje s prirodom,
  • vraćanje osjećaja pripadnosti,
  • davanje prioriteta mjestima i ljudima kojima je to najpotrebnije,
  • potreba za dugoročnim razmišljanjem o životnom ciklusu u industrijskom ekosustavu.

U svakoj od četiri kategorije tri su natjecateljske skupine:

  • Skupina A: ‘Prvaci novog europskog Bauhausa’ bit će posvećena postojećim i dovršenim projektima s jasnim i pozitivnim rezultatima.
  • Skupina B: ‘Zvijezde u usponu novog europskog Bauhausa’ bit će posvećena konceptima mladih talenata u dobi do 30 godina. Koncepti mogu biti u različitim fazama razvoja, od ideja s jasnim planom do razine prototipa.
  • Skupina C: ‘Prvaci novog europskog Bauhausa u obrazovanju’ bit će posvećena inicijativama usmjerenima na obrazovanje i učenje. Prihvatljivi su i dovršeni projekti i inicijative s minimalnom razinom zrelosti.
    Izdvojeni članak

    Tema prve tribine Novog europskog Bauhausa: Urbana obnova hrvatskih gradova

Nagradni fond

Uz prijavitelje iz država članica Europske unije, ove će se godine također prihvaćati i prijave projekata i koncepata prijavitelja iz država zapadnog Balkana. Svaki će dobitnik nagrade moći iskoristiti komunikacijski paket Komisije (npr. promocija na društvenim mrežama i internetskim stranicama Komisije, izrada kratkog videozapisa i podrška u promicanju projekata).

Pobjednici u svakoj kategoriji i skupini primit će novčanu nagradu (jedan pobjednik po kategoriji u svakoj skupini kojeg odabire ocjenjivački sud i jedan pobjednik po skupini koji se odabire javnim glasanjem, odnosno sveukupno 15 pobjednika):

  • 30.000 eura za pobjednike u potkategorijama ‘Prvaci novog europskog Bauhausa’ i ‘Prvaci novog europskog Bauhausa u obrazovanju’
  • 15.000 eura za pobjednike u potkategoriji ‘Zvijezde u usponu novog europskog Bauhausa’.
Copy link
Powered by Social Snap