Pretraga

Novi natječaj Europske urbane inicijative financira gradske projekte do pet milijuna eura

A- A+

Novi europski Bauhaus je inicijativa čiji je cilj obnova i planska gradnja te stvaranje ugodnih, održivih i energetski učinkovitih prostora kroz spajanje kulture i umjetnosti sa znanošću i tehnologijom. Natječaj je raspisan za projekte u gradovima kojima se doprinosi njihovoj transformaciji s potencijalom generiranja ulaganja i inspiriranja drugih projekata.

Natječaj je za gradove ili grupe gradova s najmanje 50.000 stanovnika | New European Bauhaus

EUI raspisala je natječaj u iznosu od 50 milijuna eura za inovativne projekte u gradovima kojima se doprinosi njihovoj transformaciji s potencijalom generiranja ulaganja i inspiriranja drugih projekata u okviru kohezijske politike temeljenih na načelima Novog europskog Bauhausa (NEB): estetike, održivosti i uključivosti. Riječ je o inicijativi čiji je cilj obnova i planska gradnja te stvaranje ugodnih, održivih i energetski učinkovitih prostora kroz spajanje kulture i umjetnosti sa znanošću i tehnologijom.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovina na svojoj web stranici objavilo je i link preko kojeg zainteresirani prijavitelji imaju na raspolaganju i alat za samoprocjenu, kako bi sami utvrdili jesu li dobri kandidati. Natječaj je otvoren do 19. siječnja 2023. godine i može se pogledati ovdje.

 

Prijaviti se mogu projektni prijedlozi na tematskim područjima: Izgradnja i obnova u duhu kružnog gospodarenja i ugljične neutralnosti, očuvanje i transformacija kulturne baštine, prilagodba i transformacija zgrada za priuštivo stanovanje, te regeneracija urbanih prostora. Prihvatljivi prijavitelji su gradovi, organizacije više gradova (aglomeracije) ili grupa gradova koji nisu dio uspostavljene aglomeracije, s najmanje 50.000 stanovnika. Udio sufinanciranja je 80 posto, u najvišem iznosu do pet milijuna eura. Dugoročno, odabrani gradovi uspostavljat će partnerstva za prijenos (‘transfer partnerships’) s tri grada zainteresirana za repliciranje dijelova ili cjelokupnih projekata. Projekti bi trebali biti provedeni u razdoblju od najviše tri i pol godine.

Stalno Tajništvo Europske urbane inicijative će potencijalnim podnositeljima projektnih prijedloga pružiti pomoć u vidu smjernicu uz pomoć kojih će se prijavitelji bolje upoznati s pravilima i postupcima izrade i razvoja projekata, prijavom, odabirom, ugovaranjem, provedbom projekta i prihvatljivošću troškova. Organizirat će seminare u Beču (8.-9. studenoga 2022.), Sofiji (29.-30. studenoga 2022.) i Vilniusu (6.-8. prosinca 2022.). Planirani si u online sastanci u trajanju od 120 minuta na kojima će potencijalni prijavitelji moći postavljati konkretna pitanja. Sastanci će se održati 26. listopada, 16. studenoga i 14. prosinca. Na raspolaganju će biti i konzultacije ‘jedan na jedan’ 14. i 15. studenoga, 21. i 22. studenoga i 14. i 15. prosinca.

Copy link
Powered by Social Snap