Pretraga

Bojenje fasade: Zašto, kako i kada je pravo vrijeme za radove

A- A+

Pod utjecajem vremenskih prilika i raznih drugih okolnosti svaka fasada gubi svoju estetsku privlačnost, te ju je, jednako kao zidove u dnevnoj sobi potrebno osvježiti. Naravno, ne čini se to tako često. No nakon 10 godina ovo je investicija koju treba staviti na raspored. Sve o bojenju fasade otkriva fasader s 30 godina iskustva.

Bojenje fasade

Fasada | foto: Čaržavec

S obzirom na trošak koji prilikom izgradnje i uređenja nekretnine predstavlja postavljane nove fasade, mnogi žive u zabludi da su jednom kada je ovaj posao završen s pročeljem svojih kuća ili stambenih zgrada završili zauvijek, Ili barem kroz narednih nekoliko desetljeća. No, to nije tako, barem kada je u pitanju estetika. Pod utjecajem vremenskih prilika fasadne boje bijede, a razni čimbenici mogu uzrokovati mrlje na površini fasade koje njen izgled čine neprivlačnim. Kada se to dogodi vrijeme je osvježavanje.

Izdvojeni članak

Trendovi za boju fasade u 2023. godini: Prevladavat će neutralne i svijetle boje

Cijena bojanja fasade ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su vrsta i kvaliteta boje, stanje stare fasade, potreba za skelama i drugim dodatnim radovima. No, u Hrvatskoj se kreće između 4 i 6 eura po kvadratu, odnosno u prosjeku iznosi 5 eura za kvadrat. Kada je vrijeme za bojenje fasade, što postupak uključuje i koje je godišnje doba idealno za planiranje ove investicije otkriva Miro Čaržavec, vlasnik obrta ‘Čaržavec’ za završne radove u građevini koji ima više od 30 godina fasaderskog iskustva.

Nakon koliko godina se preporučuje ponovno bojenje fasade?

– Preporučuje se bojanje nakon 10 godina. Međutim. No, to može ovisiti o vrsti i kvaliteti boje koja se koristi, kao i o stanju i materijalu fasade.

izrada fasade

fasade | foto: Čaržavec obrt

Kakav je postupak bojenja fasade, koji alat uključuje?

– Prije bojenja fasade potrebno je očistiti i pripremiti površinu, ukloniti prljavštinu, plijesan, staru boju i ispuniti pukotine. Također je važno odabrati pravo vrijeme za bojenje, kada je vlažnost zraka niska i nema padalina. Za nanošenje boje može se koristiti valjak, četka ili pištolj za prskanje. Potrebno je nanijeti najmanje dva sloja boje, poštujući vrijeme sušenja između slojeva.

Da li je kod bojenja fasada na obiteljskim kućama obavezno postavljanje skele?

– Bojanje fasade na obiteljskim kućama nije obavezno uz postavljanje skele, ali je to preporučljivo iz nekoliko razloga. Prvo, skela omogućuje lakši i sigurniji pristup svim dijelovima fasade, posebno onim visokim ili teško dostupnim. Drugo, skela štiti fasadu od mogućih oštećenja od vjetra, kiše ili sunca, što može utjecati na kvalitetu boje i trajnost fasade. Treće, skela omogućuje bolju kontrolu nad procesom bojanja, jer se može pratiti ravnomjerno nanošenje boje i izbjegavati neželjeni efekti poput mrlja, pruga ili preskakanja. Četvrto, skela olakšava čišćenje i održavanje fasade nakon bojanja, jer se može ukloniti sav višak boje i materijala.

Fasada

Fasada | foto: Čaržavec

Koliko je vremena (radnih sati ili dana) u idealnim vremenskim uvjetima potrebno za bojanje fasade na obiteljskoj kuću s jednim katom, a koliko na stambenoj zgradi koja ima 7 katova?

– Vrijeme potrebno za bojanje fasade ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su površina fasade, vrsta boje, broj slojeva, stanje zida, vrsta podloge i način nanošenja boje. Također je važno uzeti u obzir vremenske prilike, jer bojanje zahtjeva stabilne i suhe uvjete rada.

Koji su idealni vremenski uvjeti za bojenje fasade, odnosno kada se preporučuje angažirati fasadera za ove radove?

– Idealni vremenski uvjeti za bojenje fasade su oni kada je razina vlage u zraku niska, a padaline su rijetke ili ih uopće nema. U našem podneblju, proljetni dani su najpogodniji za planiranja bojenje kuće. Također je važno da temperatura zraka i podloge bude iznad 5 Celzijevih stupnjeva i da fasada bude zaštićena od kiše, vjetra i direktnog sunčanja.

Kako prepoznati i popraviti oštećenja fasade Miro Čaržavec objašnjava ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap