Pretraga

Završena rekonstrukcija magistralnog vrelovoda, zamijenjeno 4,4 km cijevi iz 1987.

A- A+

U Osijeku je završila realizacija projekta zamjene spojnog vrelovoda. Riječ je o najvećem projektu u toplinskom sustavu Osijeka u posljednjih 35 godina, vrijednosti 11,6 milijuna eura. Projekt je obuhvatio zamjenu 4,4 kilometara magistralnog vrelovoda izgrađenog još 1987. godine.

vrelovod Osijek

vrelovod Osijek | foto: Ivana Solar

U Osijeku je završila realizacija projekta zamjene spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek. Riječ je o najvećem projektu u toplinskom sustavu Osijeka u posljednjih 35 godina. Projekt je vrijedan 11,6 milijuna eura, a sa 6,17 milijuna eura sufinanciran je iz EU fondova, te je obuhvatio je zamjenu 4,4 kilometra infrastrukture magistralnog vrelovoda izgrađenog 1987. godine.

Obnova spojnog vrelovoda se provodila u razdoblju od 2021. do 2023. godine, što je ujedno stvorilo i uvjete za unaprjeđenje pješačkih i biciklističkih staza na navedenom području. Projekt je realiziran u okviru tzv. Integralnih teritorijalnih ulaganja, odnosno ITU mehanizma, za koji je bilo potrebno organizirati Urbanu aglomeraciju kojoj je grad Osijek bio na čelu u prošlom programskom razdoblju.

Izdvojeni članak

Foto: Završena 16,9 milijuna eura vrijedna obnova 30.000 kvadrata osječke Tvrđe

Direktor HEP Toplinarstva pogona Osijek, Ivica Mihaljević, istaknuo je kako su povećanjem dimenzije spojnog vrelovoda stvoreni preduvjeti za povećanje učinkovitosti toplinskog sustava te nastavak isporuke toplinske energije na siguran i pouzdan način.

– Projektom je omogućena manja potrošnja električne energije za cirkulaciju ogrjevnog medija, što rezultira smanjenom potrošnjom primarne energije i manjom emisijom ugljičnog dioksida. Završetkom projekta otvorene su mogućnosti za daljnje širenje centralnog toplinskog sustava grada Osijeka, a povećanjem kapaciteta toplinske mreže za 50-tak megavata stvaraju se i preduvjeti za mogućnost prijema toplinske energije proizvedene iz obnovljivih izvora, rekao je Mihaljević.

Izdvojeni članak

Projekt vrijedan 64 milijuna kn: 97% stanovnika šireg našičkog područja priključit će se na sustav javne odvodnje

Predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić, istaknuo je kako kompanija kontinuirano ulaže u infrastrukturu grada Osijeka, ali i diljem Hrvatske. Napomenuo je kako se u Osijeku, osim ove investicije, izrađuje dokumentacija za projekt izgradnju nove kombi termoelektrane, vrijedne oko 85 milijuna eura, s kojom će se dobiti 85 megavata električne i 75 megavata toplinske energije.

– U Osijeku radimo i na zamjeni postojećeg rezervoara mazuta s akumulatorom topline, a radimo i nove proizvodne pumpne stanice, za potrebe 11,5 tisuća korisnika HEP Toplinarstva na području Osijeka, kaže Barbarić.

Pogledajte ovdje kako je izgledala zahtjevna zamjena 4,4 kilometra vrelovodne infrastrukture, bilo smo na gradilištu.

Copy link
Powered by Social Snap