Pretraga

Projekt vrijedan 64 milijuna kn: 97% stanovnika šireg našičkog područja priključit će se na sustav javne odvodnje

A- A+

U prostorijama DVD-a Donja Motičina potpisana su dva ugovora o izvođenju radova na dogradnji vodnokomunalne infrastrukture u općini Donja Motičina i širem našičkom području. Dio su projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ vrijednog 207.823.212,50 kuna.

U sklopu projekta potpisani su ugovori vrijedni 64 milijuna kuna | Foto: Osječko-baranjska županija

Predviđeni završetak projekta očekuje se do kraja 2023. godine, a najvećim dijelom sufinanciran sredstvima Europske unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu 116.461.394,99 kuna. Ugovore su potpisali Oto Dudjak, predsjednik Uprave Našičkog vodovoda, Frano Marijanović, predstavnik Niskogradnje Marijanović d.o.o. Kaptol te Marko Tadić, predstavnik zajednice ponuditelja Osijek-Koteks d.d. Osijek, Vodovod-Montaža d.o.o. Osijek i Gravia d.o.o. Osijek.

Potpisivanju su nazočili i Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Krešimir Kašuba, gradonačelnik Grada Našica, Željko Kovačević, načelnik Općine Donja Motičina i ostali gosti. Ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos naglasila je kako su koristi od izvođenja radova na rekonstrukciji i dogradnji vodnokomunalne infrastrukture višestruke.

Izdvojeni članak

Grad Dubrovnik dobio bespovratnih 10 milijuna kuna za projekt Aglomeracije

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sufinancira ovaj projekt s 12%, baš kao i Hrvatske vode. Ovo je jedan od 60 projekata koji su odobreni u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji su zajedno vrijedni više od 25 milijardi kuna. Izgradnjom vodoopskrbne i odvodne mreže na širem našičkom području, stvorit će se uvjeti za normalan razvoj grada Našica i okolnih mjesta, a preko 90% stanovnika priključit će se na javnu odvodnju. Istovremeno ćemo riješiti probleme gubitka u sustavu vodoopskrbe koji su ovdje preko 38% što će dovesti do racionalnijeg korištenja vode, istaknula je Kos.

Novih 3500 stanovnika priključit će se na sustave javne odvodnje

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je potpisivanje ugovora u Donjoj Motičini dokaz da Hrvatske vode, Grad Našice i Osječko-baranjska županija brinu i o manjim sredinama. Dodao je da će ovaj ugovor za Donju Motičinu značiti daljnji razvoj sustava odvodnje koji u ovom trenutku još uvijek nije na prihvatljivoj razini. Napomenuo je i da će se ovim projektom izgraditi gotovo 60 kilometara, što kanalizacijskih, što vodoopskrbnih cjevovoda što dovoljno govori o veličini ukupnog zahvata.

– Projekt „Aglomeracija Našice“ ukupno je vrijedan 207 milijuna kuna, a tek 10 milijuna kuna je doprinos jedinica lokalne samouprave. Nemamo pravo ne iskoristiti ovakve šanse, što Grad Našice i Našički vodovod čine te ćemo uskoro imati mogućnost da priključimo novih 3.500 stanovnika na sustave javne odvodnje i gotovo 1.000 ljudi na sustave javne vodoopskrbe – naglasio je Đuroković.

Projekt će smanjiti gubitke u vodoopskrbnoj mreži

Gradonačelnik Našica izjavio je da je iza ovog projekta velik trud i rad, čemu je i sam svjedočio, s obzirom na to da je bilo potrebno pripremiti potrebnu dokumentaciju, ishoditi građevinske dozvole i provesti javnu nabavu. Istaknuo je da ono što veseli je činjenica da na području Osječko-baranjske županije ima gotovo dvije milijarde kuna ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu. 

– Poboljšat ćemo život naših sugrađana, a isto tako i smanjiti gubitke u vodoopskrbnoj mreži. Pred nama je novo financijsko razdoblje u kojem ćemo u ovakve i slične projekte nastojati uključiti i ostale općine s područja županije, zaključio je zamjenik župana, Josip Miletić, koji je u dijelu ovog projekta sudjelovao kao našički gradonačelnik.

Izdvojeni članak

Radovi vrijedni pola milijarde kuna središte grada u Slavoniji pretvorit će u sigurnu i suvremenu zonu

Gradonačelnik Grada Našica, Krešimir Kašuba rekao je da se vrijednost ovog projekta ogleda se ne samo u gradu Našicama već i na širem našičkom području, s obzirom na to da se podiže temeljni standard života stanovnika koji zahtijeva ne samo zapadna Europa već i Republika Hrvatska.

– Prvi ugovor potpisali smo početkom godine nakon čega smo započeli s radovima na sanaciji kanalizacijske mreže jednom od najmodernijih metoda u svijetu, bez raskopavanja zbog čega su izuzetno zadovoljni i sugrađani. Drugi ugovor je potpisan u travnju, a odnosi se na rekonstrukciju i izgradnju vodovodnih cijevi, dok će ovim trećim, danas potpisanim ugovorom brojni sugrađani konačno dobiti vodu do svog praga, istaknuo je Kašuba.

Načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević rekao je kako je potpisani ugovor vjetar u leđa za razvoj općine, ali i za novi standard života mještana. Istaknuo je da će ovim ugovorom obuhvatiti 97% stanovništva u općini, pri čemu je vodoopskrbom obuhvaćeno 100% stanovništva, što će reći da je kompletna vodnokomunalna infrastruktura u Donjoj Motičini na izuzetno visokoj razini.

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap