Pretraga

Foto: Završena 16,9 milijuna eura vrijedna obnova 30.000 kvadrata osječke Tvrđe

A- A+

Obnova Tvrđe jedan je od strateških projekata Grada Osijeka vrijedan 16,9 milijuna eura, od čega je 8,9 milijuna eura osigurano bespovratno. Projektom je obnovljena površina od oko 30.000 četvornih metara. Radovi su obuhvatili izgradnju kanalizacijske, vodovodne i vrelovodne, telekomunikacijske i elektroenergetske mreže. Konstruiran je i novi kolnik, popločene pješačke površine, obnovljen rasvjetni sustav. Rezultat je zadivljujući.

Tvrđa | foto: Grad Osijek

Tvrđa | foto: Grad Osijek

Dva mjeseca prije roka završena je generalna obnova barokne Tvrđe, starog grada u Osijeku na obali Drave čije zidine datiraju iz 18. stoljeća, te koji danas izgleda kao je vrijeme baš tada stalo. Čitava površina Tvrđe, od čak 30.000 kvadrata u potpunosti je obnovljena. Cijela priča je koštala gotovo 17 mlijuna eura, a rezultat je zadivljujući.

Izdvojeni članak

Osijek ulaže više od 60 milijuna eura u modernizaciju tramvajskog prometa, 2025. stižu niskopodni tramvaji

Doslovno je svaki kamen kolnika i pločnika prevrnut, a podno završne konstrukcije koja je dio velike pješačke zone ugrađene su nove, moderne instalacije koje će biti olakšati život građanima u osječkom starom gradu. Tako se, između ostalog, oni sada mogu priključiti na gradsku toplanu.

Tvrđa

Tvrđa | foto: Grad Osijek

Iz Grada Osijeka poručuju kako su radovi bili izuzetno izazovni jer se u Tvrđi nalaze srednje škole, fakulteti, rektorat, gradska uprava, muzeji i ugostiteljski objekti koji su trebali normalno živjeti i obavljati svoje poslove dok su se obavljali radovi. I to tri godine koliko su ukupno trajali radovi na zamjeni kompletne podzemne infrastrukture i pločnika na prostoru osječke Tvrđe.

Treba posebno naglasiti kako su novo ruho u punom profilu dobili 300 godina stari pločnici koji su obnovljeni dijelom novim, a dijelom originalnim materijalima, te da su pri slaganju mozaika sačuvane su izvorne vizure. Tako je postignuto da je danas pogled s balkona na kojem je pročitana povelja o statusu slobodnog kraljevskog grada 1809. gotovo isti.

Osijek je krajem kolovoza dobio i 7,1 milijun eura vrijedan podvožnjak pogledajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap