Pretraga

Video: Osijek dobio 7,1 milijun eura vrijedan podvožnjak, gradio ga Osijek-Koteks i završio prije roka

A- A+

Podvožnjak u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića, na južnom ulazu u grad Osijek, pušten je u promet. Riječ je o realizaciji kapitalne investicije vrijednosti 7,1 milijun eura kojom je riješen gorući problem prometnih zastoja na jednoj od najfrekventnijih prometnica, Čepinskoj cesti. Naime, na ovoj dionici vlak prolazi do 30 puta u danu zbog čega se na obje strane pružnog prijelaza u kolonama dnevno čekalo čak dva i pol sata.

podvožnjak Osijek

podvožnjak Osijek | Grad Osijek

Više od 50 godina Osječani su čekali podvožnjak u Mandićevoj ulici zbog kojega su generacije građana svakodnevno kasnile na posao s obzirom na to da je riječ o prometnom pravcu koji je žila kucavica gradske prometne špice, a na kojemu je željeznički promet dnevno blokirao prolaz nevjerojatna dva i pol sata. Jutros su trasom prošli prvi automobili s vozačima u nevjerici što ne moraju držati fige da prijeđu prugu prije vlaka.

Izdvojeni članak

Osijek dobiva gospodarski park od 70.000 kvadrata s poslovnim tornjem vrijedan 115 milijuna eura

Gotov prije roka

Vrijednost radova je 7,1 milijun eura, pri čemu je 85 posto sufinancirano iz Kohezijskog fonda, a 15 posto iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Grad Osijek iz svoga proračuna za ovu investiciju nije morao izdvojiti niti jedan cent. Radovi su započeli u studenom 2021. godine, a završili su i prije roka, odnosno za godinu i devet mjeseci. Izvođač radova bila je tvrtka Osijek -Koteks.

Izgrađena su dva mosta, željeznički i cestovni, biciklistička i pješačka staza, javna rasvjeta, ali i sanitarno-fekalna i oborinska kanalizacija. Sve to sada omogućava kontinuirani promet, bez prekidanja prometnih trasa. Nema više opasnosti ni za pješake, koji su prije morali prelaziti preko pružnog prijelaza. Zasađeno je i 57 novih stabala.

Pogledajte video kako se podvožnjak gradio:

Povezivanje podvožnjaka s autobusnim kolodvorom

Gradonačelnik, Ivan Radić, prilikom svečanog otvorenja najavio je i proširenje ovog projekta rasterećenja prometa na ključnim gradskim cestama.

– Nema stajanja. Plan je do kraja ove godine dovršiti intrazonsku cestu koja povezuje podvožnjak i autobusni kolodvor, čime ćemo dodatno rasteretiti ne samo podvožnjak već i kružni tok. Uz to, u tijeku je još jedan veliki infrastrukturni projekt, a to je modernizacija tramvajske mreže vrijedna 35 milijuna eura, nakon koje nam slijedi i nabava novih niskopodnih tramvaja. Stoga možemo reći da uistinu svjedočimo prometnoj renesansi grada Osijeka, rekao je Radić.

Otvorenju su nazočili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, potpredsjednik Vlade RH i ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, kao i brojni drugi uzvanici i građani Osijeka. Svečanost otvorenja bila je zakazana 7.55 sati kada je preko podvožnjaka trebao prijeći vlak.

No, treba reći, dobar dio pozitive zbog otvaranja podvožnjaka u Osijeku među visokim uzvanicima splasnuo je zbog kašnjenja vlaka! Butković je, na upite novinara o ovoj situaciji rekao kako se zbog presjedanja putnika čekao vlak iz Belog Manastira, zbog čega je ovaj planiranom trasom podvožnjaka prošao 10 minuta kasnije. Iako su okupljeni Osječani na ovu situaciju reagirali smijuckanjem i odmahujući rukama uz komentare ‘očekivano’, ministru je ipak ostao gorak okus u ustima zbog isticanja loše organizacije HŽ-a u ovako važnom trenutku.

Osijek ulaže 21,8 milijuna eura u obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže, sve o projektu potražite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap