Pretraga

Poljoprivredna zemljišta u Hrvatskoj prodaju se u bescjenje, najjeftinija su u EU

A- A+

Prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj najniža je u Europskoj uniji, te iznosi približno 3.700 eura. Od ovog kukavnog prosjeka cijena je ipak nešto viša u Dalmaciji i Istri, gdje hektar stoji 5.202 eura. No to je i dalje porazno. Za usporedbu, najskuplje zemljište na Malti 2022. godine dosegnulo je prosječnu cijenu hektara od čak 233.230 eura.

polje pšenice

polje pšenice | foto: Freepik

U 2022. prosječna cijena jednog hektara poljoprivrednog zemljišta u EU iznosila je 10.578 eura, podatci su iz Eurostata za 2022. godinu. Najskuplje poljoprivredno zemljište bilo je na Malti, gdje je prosječna cijena dosegnula 233.230 eura.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj više nitko neće moći prodati poljoprivredno zemljište ako ga prvo ne ponudi državi

U Hrvatskoj je prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u 2022. godini iznosila 3.700 eura. No, taj iznos uvelike podiže cijena zemljišta u Dalmaciji i Istri koja je bitno veća nego u ostatku Hrvatske, te doseže 5.202 eura, piše jutarnji.hr.

Cijene šarolike

Nakon Malte, s prosječnom cijenom od 85.431 po hektaru, slijedi Nizozemska, dok je na trećoj poziciji Luksemburg s prosječnom cijenom od 42.720 eura. Zatim slijedi Irska s prosječnom cijenom od 38.013 eura po hektaru.

Slovenija je 2022. godine zauzela peto mjesto na listi zemalja s najskupljim poljoprivrednim zemljištem. Prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta tamo je bila 23.282 eura.

Izdvojeni članak

HKOIG od Vlade traži da odustane od zabrane parcelacije poljoprivrednog zemljišta

Poljoprivredno zemljište bilo je relativno jeftino čak i u europskoj poljoprivrednoj velesili Francuskoj. U prosjeku je hektar u zemlji koštao 6.130 eura.

Zakupnina 199 eura za hektar

Zakupnina oranica i trajnih travnjaka u prosjeku je u EU stajala 199 eura po hektaru. U ovoj kategoriji daleko najskuplji najam u prosjeku je bio u Nizozemskoj, gdje je hektar dosegao 843 eura.

Najjeftiniji zakup bio je u Slovačkoj, gdje je trebalo u prosjeku izdvojiti 57 eura po hektaru. U Hrvatskoj je prosječna cijena zakupa iznosila 74 eura po hektaru. No, treba i istaknuti kako u Istraživanju nisu sudjelovali Njemačka, Belgija, Cipar, Italija, Poljska i Rumunjska.

Doznajte ovdje može li se, i kako, poljoprivredno zemljište prenamijeniti u građevinsko.

Copy link
Powered by Social Snap