Pretraga

HKOIG od Vlade traži da odustane od zabrane parcelacije poljoprivrednog zemljišta

A- A+

Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije (HKOIG) u otvorenom pismu upućenom premijeru Andreju Plenkoviću traži od Vlade da odustane od zabrane parcelacije poljoprivrednog zemljišta na čestice manje od jednog hektara. HKOIG smatra da takva zabrana može stvoriti probleme u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

zemljište | izvor: Unsplash

Nakon bezuspješnog pokušaja obraćanja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, kao i članovima Saborskog odbora za poljoprivredu, HKOIG se obratila predsjedniku hrvatske Vlade vezano uz predstojeće saborsko glasanje o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu (ZPZ). Naime, Vlada je u veljači u Sabor uputila na drugo čitanje prijedlog izmjena ZPZ-a kojim se zabranjuje parcelacija poljoprivrednog zemljišta na čestice manje od 1 hektara (10.000 m2). HKOIG upozorava da će takva zabrana u velikom broju slučajeva onemogućiti ili znatno otežati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Prilikom nasljeđivanja vlasništvo se neće moći upisati u katastar

HKOIG navodi kako je parcelacija nužan korak u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i ova zabrana onemogućit
će ili značajno otežati brojne postupke rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao što je dioba imovine kod nasljeđivanja. U takvim situacijama nužnih dioba zemljišta ili razvrgnuća suvlasništva vlasnici svoje vlasništvo neće moći upisati u katastar i zemljišne knjige.

– Rezultat zabrane bit će da katastar i zemljišne knjige neće odražavati stvarno stanje vlasništva nad zemljištem, a upravo to se već dugo vremena ističe kao ključan problem za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, navodi Andrijan Jadro, predsjednik HKOIG-a.

Foto: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije

Mnoga područja u Hrvatskoj, poput Dalmacije, otoka i cijelog priobalja, zbog niza razloga imaju mnoštvo čestica manjih od jednog hektara. Komora ističe da čak 92% svih poljoprivrednih gospodarstva koja se bave vinogradarstvom imaju vinograde površine jednog hektara ili manje. Prema ovoj zabrani, nasljednici spomenutih gospodarstava ne bi mogli podijeliti svoje naslijeđene vinograde i riješiti imovinsko-pravne odnose, jer ih ne mogu parcelirati na čestice manje od jednog hektara.

Zabrana neće spriječiti nelegalnu gradnju

HKOIG upozorava Vladu da zabrana parcelacije neće, kao što neki očekuju, spriječiti nelegalnu gradnju koja se događa na manjim poljoprivrednim parcelama. Ističu kako je to moguće postići jedino intenzivnijom suradnjom građana, jedinica lokalne samouprave i građevinske inspekcije. Zabranom će se poljoprivredno zemljište i dalje dijeliti na čestice manje od jednog hektara, kupovati i prodavati, samo ti vlasnički odnosi neće biti ubilježeni niti vidljivi u katastru i zemljišnim knjigama. Naglašavaju kako se problem oko bespravne gradnje neće riješiti sve dok ju građevinska inspekcija ne sasiječe u korijenu.

Copy link
Powered by Social Snap