Pretraga

Radi se idejno rješenje za izgradnju dalmatinskog krematorija

A- A+

Planovi za izgradnju krematorija na šibenskom gradskom groblju Kvanj pomaknuli su se sa mrtve točke. Održan je radni sastanak Povjerenstva za gradnju krematorija s kojeg je izvješteno kako se trenutno radi idejno rješenja za ovaj projekt. Pozicija i osnovna infrastruktura su osigurani.

groblje Kvanj Šibenik

groblje Kvanj Šibenik | foto: Facebook GKP Čempresi

Šibensko pogrebno poduzeće ‘Čempresi’ sada godišnje obavi stotinjak ukopa urni u kazete. No, potreba za krematorijem u Šibeniku se ne odnosi samo na okolicu grada Šibenika već na čitavu Dalmaciju.

Direktora pogrebnog poduzeća ‘Čempresi‘, Joška Vukovića, a na čiju inicijativu je i pokrenuta ideja da Krešimirov grad dobije krematorij, kaže za slobodnadalmacija.hr kako su u projekt uključene sve gradske službe.

Izdvojeni članak

Pogledajte tri hrvatska gradska groblja koja su najpoznatija i arhitektonski najljepša posljednja počivališta

– Trenutno je projekt u drugoj fazi, odnosno u tijeku je izrada idejnog projekta na kojem rade projektanti sa stručnim suradnicima. Stalno smo u komunikaciji s njima i zajedno polako stvaramo tu konstrukciju, tu sliku budućeg krematorija, kaže Vuković.

Dodaje kako Šibenik za ovaj projekt već ima osiguranu prostornu infrastrukturu i ono što je najvažnije – plinsku mrežu.

To je ključni tehnički preduvjet za izgradnju krematorija, a govorimo o plinskoj mreži kod ‘Feroterma‘. Da nema toga, ova priča vjerojatno ne bi ni išla u realizaciju niti bi došla do ove faze. Ovo nije samo projekt grada Šibenika, to je projekt cijele županije, cijele Dalmacije, regije pa i dijela Hercegovine. To su područja koja bi gravitirala šibenskom krematoriju, uz još nekoliko velikih bolnica – šibenska, zadarska, splitska, dubrovačka, jer su bolnice veliki proizvođači tog bolničkog, patološkog otpada, a sve se to sada servisira u Zagrebu, ističe direktor ‘Čempresa‘.

No, na krematorij će Šibenčani ipak pričekati još koju godinu. Koliko točno, ističe Vuković, u ovom je trenutku, teško reći.

Pogledajte ovdje šest najljepših crkvi u svijetu.

Copy link
Powered by Social Snap