Pretraga

Foto: Iskrcavanje 5,5 tona teškog linearnog akceleratora u zadarskoj bolnici

A- A+

U povijesti zadarske Opće bolnice malo koja isporuka čekala se kao ova koja je upravo stigla. Riječ je o linearnom akceleratoru, radiokirurškom sustavu za dijagnostiku i radioterapijsko liječenje raka. Uređaj težak čak 5,5 tona u krug bolnice stigao je tertnjakom, a njegovo iskrcavanje bio je pravi pothvat, obavljen uz pomoć krana i stručne ekipe. Prethodno su građevinci pripremili bunker, sustav hlađenja i temeljnu ploču za ovaj vrijedan uređaj.

iskrcavanje linearnog akceleratora zadar

iskrcavanje linearnog akceleratora zadar | foto: Opća bolnica Zadar

Teretno vozilo koje je u četvrtak ujutro stiglo u Opću bolnicu Zadar pozdravljeno je pljeskom i oduševljenjem, kao niti jedno do sada. I to s razlogom, u ovu je zdravstvenu ustanovu stigao linearni akcelerator, presudan uređaj za dijagnostiku i radioterapijsko liječenje raka.

Izdvojeni članak

Otvorena nova Bolnica za majku i dijete na 70 tisuća kvadrata, uloženo 158 milijuna eura

Kako je riječ o pravom ‘gigantu’, težine čak 5,5 tona nije bio mačji kašalj za iskrcavanje, bez obzira na to što je stigao u nekoliko dijelova. No, uz pravu ekipu sve je prošlo savršeno. Uz pomoć krana prebačen je u bunker bolnice. Do kraja tjedna bit će pozicioniran na temeljnoj ploči.

iskrcavanje linearnog akceleratora zadar

iskrcavanje linearnog akceleratora zadar | foto: Opća bolnica Zadar

iskrcavanje linearnog akceleratora zadar

iskrcavanje linearnog akceleratora zadar | foto: Opća bolnica Zadar

Ugovor o javnoj nabavi 21 akceleratora za 5 KBC-a i zadarsku Opću bolnicu potpisan je 29.siječnja 2024. u Ministarstvu zdravstva. Odmah potom Opća bolnica Zadar uvela je izvođače radova na uređenju bunkera u posao, pa su postavljene instalacije hlađenja samog uređaja i svih prostorija, vrata bunkera i temeljna ploča za akcelerator koji je danas i stigao.

– Ovo je uistinu velik dan za našu bolnicu, za naš grad i našu županiju i za sve onkološke bolesnike koji gravitiraju našoj ustanovi. Zadarska je bolnica tako prva od ukupno šest bolnica, koliko ih je Ugovorom obuhvaćeno, osigurala uvjete za primitak linearnog akceleratora, pa možemo biti itekako zadovoljni, poručio je ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina.

Pogledajte ovdje kako izgleda bolnica vrijedna pola milijarde eura.

Copy link
Powered by Social Snap