Pretraga

Novim Planom dovodi se ‘u red’ 43 hektara sekundarnog gradskog središta u Rijeci

A- A+

U Rijeci će se uređivati sekundarni gradski centar Rujevica. Smatra se osobito vrijednim gradskim područjem velikog potencijala, no tipološki je različito i u najvećoj mjeri neplansko izgrađeno. Iz tog razloga, za površinu od 43 hektara na javnu raspravu je proslijeđen nacrt prijedloga Urbanističkog plana uređenja za taj prostor. Novim urbanističkim uređenjem planira se infrastrukturno i komunalno opremanje sekundarnog gradskog središta, te uređenje pješačkih zona i drugih javnih površina.

UPU sekundarnog gradskog središta u Rijeci | Grad Rijeka

U Rijeci će se uređivati sekundarni gradski centar Rujevica. Rujevica se smatra osobito vrijednim gradskim područjem čija je prostorna raspoloživost i od osobne važnosti. Isti prostor u mogućnosti je preuzeti i funkcije, sadržaje i programe koji su po svojim prostornim, funkcionalnim i drugim osobinama primjereni mjerilu gradskog središta ili drugih dijelova predviđenih za regeneraciju.

Izdvojeni članak

Prenamjena zgrade Exportdrva: Od zapuštene hale do kulturnog središta

Riječki gradonačelnik Marko Filipović na javnu raspravu proslijedio je nacrt prijedloga Urbanističkog plana uređenja sekundarnog gradskog središta Rujevica. Još krajem listopada 2022. godine, u prostorijama društva arhitekata Rijeka, bila je održana izložba natječajnih radova za urbanističko-arhitektonsko rješenje sekundarnog gradskog središta Rujevica te je održan okrugli stol na temu izloženih radova.

Cilja se na izradu Plana za uređenje prostora u skladu s Generalnim urbanističkim planom Grada Rijeke, budući da je na ovoj površini potpisana izrada urbanističkog plana uređenja. Za područje obuhvata Plana proveden je natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja Sekundarnog gradskog središta Rujevica. Rješenje prvonagrađenog rada pritom je služilo kao stručna podloga za izradu urbanističkog plana uređenja.

Plan za površinu ukupnog obuhvata 43 hektara izrađuje Arching-studio d.o.o. iz Splita u suradnji s autorom prvonagrađenog rada Karlom Ugarkovićem. Područje obuhvata Plana smješteno sjeverno od središnjeg dijela riječke zaobilaznice te je tipološki različito i mjestimično, u najvećoj mjeri, neplanski izgrađeno.

Nacrtom plana propisuju se uvjeti gradnje građevina, a gradnja se planira na način da se osiguravaju kvalitetne vizure prema priobalju. Planira se i infrastrukturno i komunalno opremanje, definira se smještaj glavne pješačke zone i drugih javnih površina te se utvrđuju uvjeti njihovog uređenja i osiguravaju preduvjeti za zaštitu prostora i okoliša.

Nedavno je u Rijeci predstavljen i plan uređenja gradske zone Trsat. Što se sve planira urediti pročitajte ovdje, a više o izmjenama GUP-a u Zagrebu čitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap