Pretraga

Riječki kvart dobiva novu infrastrukturu: Uređuju se škola, sportska dvorana i igrališta

A- A+

Grad Rijeka najavio je pilot-projekt koji će zahvatiti objekt osnovne škole i sportske Dvorane mladosti, s pripadajućim vanjskim površinama. Riječ je o obuhvatnom projektu rekonstrukcije centra Trsata, u okviru kojeg će se u sustavu urbane aglomeracije na integriran način provoditi mjere energetske učinkovitosti. Kako stoji u idejnom rješenju tvrtke Čikeš-Ćuzela d.o.o., radovi će obuhvatiti površinu od 18.420 kvadrata. Od toga, 5.293 četvorna metra zelenih površina bit će proširena na 8.026, a u javne površine ugradit će se e-punionice za električna vozila.

Trsat, projekt uređenja | Foto: Grad Rijeka

Grad Rijeka predstavio je pilot-projekt ‘Uređenje postojeće sportsko-obrazovne zone Trsat’. Pilot-projekt može se nazvati strateškim projektom grada u sklopu Posebnog cilja 3.4. Zelena infrastruktura kao osnova urbanog razvoja u Strategiji razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine.

Obuhvatit će sportsko-obrazovnu zona Trsat, točnije sportsku Dvoranu mladosti i objekt OŠ Trsat sa svojim pripadajućim vanjskim površinama koje se nalaze u neposrednoj blizini objekata, uključujući zelene i javne površine. Sukladno idejnom rješenju tvrtke Čikeš-Ćuzela d.o.o., radovi će se izvoditi na površini od 18.420 kvadrata.

Izdvojeni članak

Rijeka: Subvencije za projekte izgradnji kućnih elektrana

– Radi se o jednom sveobuhvatnom projektu rekonstrukcije centra Trsata. Drago mi je da smo unutar EU sredstava pronašli način da realiziramo ovaj projekt, rekao je prilikom predstavljanja projekta riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Nisko-ugljični razvoj

U okviru pilot-projekta, na razini gradske četvrti i naselja u sustavu urbane aglomeracije na integriran će se način provoditi mjere energetske učinkovitosti, razvoja zelene infrastrukture te izgradnja e-punionica. Isto tako, u sklopu projekta poticat će se mjere nisko-ugljičnog razvoja na lokalnoj razini putem obnovljivih izvora energije.

Trsat, projekt uređenja | Foto: Grad Rijeka

Pilot-projekt poseban je utoliko što sadrži predefinirane elemente koji objedinjuju ciljeve energetske učinkovitosti, zelene infrastrukture i urbane mobilnosti. Od osnovnih uvjeta navedena je obnova zgrada javne namjene radi maksimiziranja njihove energetske učinkovitosti, uz mogućnost korištenja zelene infrastrukture i obnovljivih izvora energije.

Izdvojeni članak

Otvorena najmodernija knjižnica u Hrvatskoj, na 4.500 kvadrata sa sustavom automatskog posuđivanja

Osim obnove zgrada uredit će se i dostupne javne površine, kako bi se otvorila mogućnost za izgradnju punionica za električne automobile i zelena parkirališna mjesta, a u planu je i preobrazba postojeće nefunkcionalne površine u zelenu infrastrukturu. Ukupno 5.293 četvornih metara postojećih zelenih površina uređenjem će se proširiti na 8.026 kvadrata.

Obuhvat projekta

Projektom će biti obuhvaćeni objekt sportske Dvorane mladosti i OŠ Trsat, sa pripadajućim vanjskim zelenim i javnim površinama. Sastoji se od tri glavne komponente, energetske obnove zgrade osnovne škole, energetske obnove i rekonstrukcije sportske dvorane, te uređenja javne površine sportsko-obrazovne zone Trsat.

– Od kada je Dvorana mladosti otvorena 1973. godine, mnogobrojne generacije riječkih sportaša stasale su u njoj. Pedeset i jednu godinu kasnije slijedi njezina kompletna rekonstrukcija, kao i uređenje njezinog okoliša, sve uz energetsku obnovu obližnje OŠ Trsat. Prije prezentacije javnosti, odrađeni su sastanci sa svim dionicima u projektu – osnovnom školom i Vijećem mjesnog odbora Trsat, opisao je važnost projekta Filipović.

Trsat, projekt uređenja | Foto: Grad Rijeka

Energetska obnova i e-punionice

Energetskom obnovom škole, optimizirat će se toplinska zaštita cijele ovojnice, te će biti izvedena preinaka toplinske podstanice, zbog kompatibilnosti s novim sustavom toplinarstva. Također, ugrađivat će se termostatski ventili i sustav za daljinsko očitanje potrošnje energenata te će se modernizirati unutrašnja rasvjeta.

Energetskom obnovom i rekonstrukcijom Dvorane mladosti, radovima će se prije svega nastojat povećati toplinsku zaštitu cijele ovojnice zgrade uključujući i pod na tlu, rekonstrukciju unutarnjih prostorija, odnosno manjih dvorana, svlačionica, sanitarija, kao i svih pratećih prostorija.

Poboljšat će se akustika dvorane, ugraditi se dizala, a sustav ventilacije revitalizirat će se uz korištenje rekuperacije otpadne topline. Prilikom rekonstrukcije, očekuje se i izgradnja integrirane solarne elektrane, modernizacija sustava daljinskog očitanja potrošnje energije te poboljšanje mjera pristupačnosti osobama smanjene pokretljivosti.

U sklopu treće komponente, uredit će se javne površine sportsko-obrazovne zone Trsat, koja će obuhvatiti uređenje javnih površina u neposrednom okruženju dvorane i osnovne škole, a koje su u vlasništvu Grada Rijeke. Projekt uključuje uređenje zelenih parkirnih mjesta s punionicama za električne automobile i bicikle, izgradnju dječjeg igrališta, poligone za pse, ‘hotel za bube’, ‘pump track’ poligon, kao i uređenje razne vrste igrališta.

Kada je prilikom sanacije vodno-komunalne infrastrukture bagerist nedavno kopanjem oštetio cijev, centar Rijeke za vikend je ostao bez vode. Kako je sve izgledalo nakon oštećenja cijevi, pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap