Pretraga

Prenamjena zgrade Exportdrva: Od zapuštene hale do kulturnog središta

A- A+

Hala Exportdrvo, koja se nalazi u Rijeci, a izgrađena je 60-ih godina prošlog stoljeća, smještena je u zoni Lučke uprave i bila je zatvorena za javnost sve dok Rijeka 2020. godine nije postala Europska prijestolnica kulture. Zgrada Exportdrva i prednji trg su tada doživotno ustupljeni gradu.

Export Rijeka, foto: bauštela.hr | Ana Šoda

Hala Exportdrvo izgrađena je po projektu Arhitektonsko projektnog biroa ‘Novak’ iz Zagreba 1961. godine. Bilo je to prvo moderno skladište za smještaj drvenih finalnih proizvoda koji se prevoze kroz luku, piše Gradnja.

Skladište je zamišljeno otvorenog tipa, gdje se roba istovaruje vagonima preko 3 kolosijeka i prihvaća visećom dizalicom nosivosti 3 tone. U svoje vrijeme bio je na glasu kao jedan od najmodernijih skladišnih objekata u Jugoslaviji. U trenutku puštanja u pogon do njega je vodila željeznička pruga, a na usluzi su mu bile dvije pokretne dizalice.

Hala Exportdrva, površine 5.400,0 m², po uređenju 2020. godine je postala novo kulturno središte Rijeke namijenjeno izložbama, glazbenim i scenskim nastupima. Lučka uprava Rijeka uložila je 4,5 milijuna kuna u sanaciju krovišta, uređenje sanitarnih čvorova i ugradnju elektroinstalacija te vanjskih stubišta.

Izdvojeni članak

[FOTO] Hala u centru grada u kojoj se održavaju koncerti

Koncesija Gradu

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 2020. godine dodijelilo je Gradu Rijeci petogodišnju koncesiju za obnovljen prostor skladišta Exportdrva bez plaćanja naknade, prvenstveno za provedbu različitih javnih programa.

Intervencije koje potpisuje Iva Križaj Leko obuhvatile su rekonstrukciju cjelokupnog krova i postavljanje mostova između galerija. Rekonstrukcija je površinom obuhvatila dvije trećine objekta, a osim spomenutih intervencija, postavljene su i nove instalacije i protupožarne stepenice.

Minimalne intervencije  na objektu napravljene su s ciljem pretvaranja zgrade u sigurno mjesto za organiziranje gradskih programa. Prostor se organizirao u skladu s propisima o zaštiti od požara i zakonima o javnoj sigurnosti i pristupačnosti.

Izdvojeni članak

[FOTO] Kreće obnova Gradske ure: Jedan od najprepoznatljivijih simbola Rijeke

Nove sanacije

No, kako je nakon dvije godine korištenja stanje hale Exportdrva trenutno daleko od idealnog, najavljuju se nove sanacije. Kako je krajem studenoga rekao riječki gradonačelnik Marko Filipović, Grad Rijeka uz potporu gradske Turističke zajednice u sljedećem investicijskom razdoblju planira revitalizaciju zgrade Exportdrva i njezino pretvaranje u višenamjenski objekt, piše portal Fiuman.hr.

Planirani projekt uključuje obnovu i prenamjenu brownfielda, odnosno nekadašnje industrijske zgrade, u moderan prostor za sajamske i kongresne aktivnosti, a dio zgrade bit će fleksibilan prostor različitih namjena s mogućnošću transformacije u prostorne module po mjeri korisnika. događaju i korisniku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap