Pretraga

Vox: Mladi nisu imali pojma kako se zove ni čemu služi ovaj uređaj

A- A+

Slučajne prolaznike zagrebačkih ulica suočili smo s novim izazovom. Morali su prepoznati uređaj kojeg najčešće koriste električari. Iako ga nitko nije mogao točno imenovati, stariji sugovornici uspjeli su na slici prepoznati funkcije digitalnog multimetra. Mlađi su s druge strane pokazali veliko neznanje u prepoznavanju alata. Generacijski jaz postao je očit jer dok su oni isticali mogućnosti modernog doba, stariji su s nostalgijom spominjali vremena kada su majstori poput postolara, bravara i stolara bili svakodnevica.

VOX Čemu ovo služi i kako se zove

VOX: Čemu ovo služi i kako se zove? | Foto: Bauštela.hr

Nastavlja se potraga za najboljim majstorom koji može prepoznati baš svaki građevinski alat. Ovoga su puta slučajni prolaznici na ulicama Zagreba bili suočeni s identifikacijom uređaja kojeg najčešće koriste električari. Točnog imena nitko se nije sjetio, ali jedino su stariji sugovornici uspjeli detektirati barem jednu funkciju ovog višenamjenskog alata.

Neki su na slici bojažljivo primijetili žice i tako zaključili da se radi o uređaju za električarske radove. Nekolicina ih je uspješno prepoznala uređaj za ispitivanje napona, odnosno digitalni multimetar. Svi su, doduše, zaboravili da se multimetrom ne ispituje isključivo napon. Njegovo ime otkriva da može obavljati više funkcija, a to su još ispitivanje struje i otpora.

Suprotno tome, mlađe generacije građana, ugledavši sliku na kojoj je digitalni multimetar, samo su slijegale ramenima. Nisu bili sigurni kako se alat zove, a kamoli za što ga majstori koriste. Zbog toga se poteglo pitanje je li istina da mladi nisu spretni s građevinskim alatom.

– Došla su moderna vremena, tako da je to ljudima sve manje potrebno. Svi uvijek zovu majstora, ali uvijek je korisno znati neki svoj zanat i nešto sam napraviti, zaključio je jedan mlađi sugovornik.

Izdvojeni članak

VOX: Za što se koriste ‘krimpcange’ nije bilo teško pogoditi, ali imena se nitko nije sjetio

Dok su pripadnici Z generacije tvrdili da suvremeno doba sa sobom nosi i nove mogućnosti, stariji su se prisjećali nekih drugih vremena. Oni koji žive u Zagrebu više od pola stoljeća, u mislima imaju da je na uglu skoro svake ulice postojao neki majstor, od postolara do bravara i stolara.

Pogledajte ovdje koliko je koštao kvadrat stana u Zagrebu prije 30-ak godina.

Copy link
Powered by Social Snap