Pretraga

VOX: Za što se koriste ‘krimpcange’ nije bilo teško pogoditi, ali imena se nitko nije sjetio

A- A+

Koliko se prosječna osoba razumije u majstorske alate koje mogu i sami koristiti za kućne popravke provjerili smo na ulicama Zagreba. Prolaznici su mahom znali prepoznati alat za skidanje izolacije s kablova koji je neizostavan u džepu svakog električara, no nitko od njih nije zao njegov naziv.

krimpcange | foto: Freepik

krimpange | foto: Freepik

U ovom krugu testiranja znanja građana o majstorskim alata zaključak je da malo tko ne zna kako izgledaju kliješta uz pomoć kojih električari skidaju izolaciju s kablova. Svrhu ovoga alata već na prvi pogled prepoznalo je 90% ispitanih prolaznika.

Zaslužili su čistu peticu jer su u svojim odgovorima bili i poprilično opširni. ‘To su kliješta za električare, za skidanje izolacije sa žica’ i ‘alat za guljenje žica’, samo su neki od točnih opisa kimpcangi. Zato im nije za zamjeriti što naziv alata nisu znali.

Riječ je o ‘kimpcangama’ – kliještima koja ovaj naziv nose čak i na lokalnim prodajnim listama i oglasnicima. Testirajte svoje građevinarsko znanje i provjerite znate li prepoznati neke druge alate koje posjeduje svaki majstor zanata.

Copy link
Powered by Social Snap