Pretraga

Štrajk radnika u pulskoj cementari, propali pregovori oko rasta obezvrijeđenih plaća

A- A+

Nakon neuspješnih kolektivnih pregovora oko rasta plaća, u pulskoj cementari Calucem održan je štrajk upozorenja. U četverosatnom štrajku sudjelovalo je približno 85% od 150 zaposlenih tvrtke, a Uprava tvrtke se o njihovim konkretnim zahtjevima nije očitovala. Iz Sindikata graditeljstva Hrvatske koji stoji iza zaposlenika Calucema kažu da su spremni za razgovor, ali ako se uskoro ne postigne dogovor, slijedi štrajk do ispunjenja uvjeta.

štrajk Calucem

štrajk Calucem | foto: SGH

Štrajk upozorenja održan je u krugu tvrtke Calucem nakon propalih višemjesečnih pregovora oko rasta plaća na račun inflacije koja je kroz protekle dvije godine ‘pojela’ plaće radnika. Iz Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) izvještavaju kako je od poslodavca traženo povišenje osnovnih plaća za 20%, dok je uprava ponudila rast plaća za 6,75% što nije prihvaćeno.

Izdvojeni članak

Kako privući i zadržati radnika u građevini: Veće plaće i transparentni bonusi, ali i više poštivanja

Pregovori su prekinuti, uslijedio je postupak mirenja, no i on je propao. Potom je stiglo neugodno iznenađenje.

Plaće isplaćene s minimalnim povećanjem

– Poslodavac je je bez dogovora za lipanj isplatio za 4,5% uvećane plaće i neoporezivu nagradu u iznosu od 900 eura. Obzirom da je ukupno riječ o iznosu koji je jako blizu naših zahtjeva, radnici su s pravom ljuti, jer je to samo dokaz da osnovica plaće može ići gore, ali da uprava to izbjegava. U pregovorima i postupku mirenja jasno smo rekli kako nagrade ne mogu biti zamjena za povišenje osnovne plaće, objašnjava Domagoj Ferdebar ispred Sindikata Graditeljstva Hrvatske.

Uprava na štrajk nije reagirala konkretnim potezima. No, kažu iz SGH, na razgovor su predstavnike sindikata pozvali dan ranije, po najavi štrajka, ali na tom sastanku nisu ponudili ništa novo, tek povećanje osnovne plaće o 6,75% koje je već odbijeno u pregovorima i mirenju kao nedostatno.

Tvrtka Calucem dio je grupacije Molins Construction Solutions, a iz Sindikata ističu kako su, prema informacijama s kojima raspolažu, vlasnici iz Španjolske upravo doputovali u Hrvatsku kako bi se uhvatili rješavanja ovoga problema. Postoji stoga nada da će se pregovori oko rasta plaća ponovno aktivirati.

Štrajk do ispunjenja uvjeta

No, ako se to ne dogodi, iz SGH poručuju da će se štrajk nastaviti do ispunjenja uvjeta.

– Radnici vide da proizvodnja i izvoz rastu, i nisu se spremni pomiriti s ovom situacijom, zaključuje Ferdebar.

U međuvremenu su iz Calucema izdali priopćenje u kojemu stoji:

‘Želimo uvjeriti naše zaposlenike, javnost i lokalnu zajednicu da Calucem ostaje predan razumijevanju potreba naših cijenjenih zaposlenika te aktivno surađujemo s predstavnicima sindikata kako bismo pronašli rješenje. Naš cilj je poticati pozitivno i suradničko radno okruženje u kojem se cijeli naš tim osjeća integriranim, predanim i adekvatno nagrađenim, bez ugrožavanja konkurentnosti tvrtke. Cijenimo strpljenje i razumijevanje naših zaposlenika i zajednice tijekom ovog razdoblja. Calucem je posvećen rješavanju trenutne situacije u dobroj vjeri i osiguravanju uspješnog nastavka našeg poslovanja’.

Od 1. travnja značajno su povećane plaće bauštelaca, ali više nema ‘na ruke’, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap