Pretraga

Kako privući i zadržati radnika u građevini: Veće plaće i transparentni bonusi, ali i više poštivanja

A- A+

Iz godine u godinu u Hrvatskoj nedostaje sve više radnika u građevini. Trenutno, prema procjenama struke, njih približno 24.500. Jedan od najvećih uzroka ove alarmantne brojke jest činjenica da majstori gradnje iz Hrvatske odlaze na zapad gdje se nude bolje beneficije za zaposlenike. Istražili smo, kako poslodavci danas mogu zadržati radnike na gradilištima, te kako privući nove. I doznali da nije baš sve u novcu.

potražnja za radnicima

Potražnja za radnicima, ilustracija | foto: Unsplash

Koliko je teško pronaći radnike za poslove u hrvatskim gradilištima najbolje svjedoče u Sindikatu graditeljstva Hrvatske (SGH) iz kojeg ističu da trenutno gotovo da nema građevinske tvrtke koja nema problem s pronalaženjem radne snage.

– Graditeljstvo je vrlo težak posao koji desetljećima nije bio adekvatno vrednovan. Velika baza kvalitetnih radnika u Hrvatskoj nestajala je od 2010. godine prema danas. Jednim dijelom zbog propadanja najvećih građevinskih poduzeća, ali i zbog vrlo niskih plaća i teških uvjeta rada poput rada na vrućini, hladnoći, kiši, vjetru, u prašini, buci, objašnjavaju iz SGH.

Izdvojeni članak

Minimalci iz kolektivnog ugovora za graditeljstvo: Najniža minimalna plaća 780, a najveća 2.000 eura

Financije, odnosno adekvatna plaća za obavljeni rad, često su presudan faktor za manjak zaposlenih u tvrtkama. Naime, iako naizgled radnici u građevini imaju ‘dobra’ mjesečna primanja, ukupna svotu koja im bude isplaćena na račun nije ‘plaća’ što za sobom povlači negativne posljedice.

Plaća i dodatci

Svi radnici u građevinarstvu imaju pravo na osnovne plaće minimalno u iznosu plaća iz Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (KUG), raspoređene u 11 grupa složenosti poslova, u rasponu od 850 do 2.000 eura mjesečno. Na osnovnu plaću dodaje se i dodatak na staž u iznosu 0,5% po godini staža kod trenutnog poslodavca te dodaci za prekovremeni rad, noćni rad, rad blagdanom. U KUG-u su ugovoreni i razrađeni i dodatci za otežane uvjete rada, npr. rad na visini, rad u tunelu. Kao i dnevnice za rad s terena. No, iako ovo zvuči odlično, iz SGH kažu kako nije sve baš tako ružičasto.

– S obzirom da je graditeljstvo djelatnost u kojoj radnici mijenjaju mjesto rada, dnevnica za rad na terenu spada u bitna materijalna prava radnika. Iako SGH informira i osvješćuje članove i radnike da trebaju raditi za plaću a ne za neoporezive dodatke, poslodavci nerijetko koriste izraz ukupna primanja kako bi radnicima pokazali koliko su dobro plaćeni. Ovaj sustav plaćanja izlazi na površinu kada radnik ide na godišnji odmor pa ostane bez pola primanja, odnosno shvati da od plaće bez dodataka ne može živjeti. To je vidljivo i u statistici o plaćama koja pokazuje da je prosječna plaća u građevinarstvu 24 posto niža od prosječne plaće u Hrvatskoj, kažu iz SGH.

Bonusi

Sindikalci ističu i kako bonusi kod poslodavaca u djelatnosti graditeljstva nisu razrađeni na jasan i transparentan način. Tako prosječan radnik teško može izračunati kad je u nekom mjesecu radio više i bolje, te koliki bonus može očekivati.

– Bonusi u graditeljstvu često služe za isplatu dijela prekovremenih sati koji nisu registrirani. Ovo je praksa s kojom se godinama borimo kako bismo ju zaustavili. Za primjer, radnik koji svake godine odradi maksimalno dopušten broj prekovremenih sati (250), tijekom 40 godina radnog staža odradi redovan fond sati za 45 godina radnog staža. Da ne spominjemo da mnogi radnici godišnje odrade i više od 250 prekovremenih sati. Za radnika bi umjesto poželjnog bonusa bilo super kad bi svaki poslodavac registrirao i platio svaki odrađeni prekovremeni sat uvećan za 30% sukladno KUG-u.

Kada bi bonusi bili bolje regulirani, sigurno bi radnici bili zadovoljniji, odnosno ne bi olako napuštali radno mjestu u potragu za boljim. To se, kažu iz SGH, da zaključiti iz primjera tvrtki koje bonuse isplaćuju kao to što jesu, a ne kao naknadu za prekovremeni rad.

– Imamo dobrih primjera gdje poslodavac zaista isplaćuje bonus i to podjednako svim radnicima ili uz neke male razlike, kako bi stvorio i održao pozitivne odnose unutra kolektiva.

Edukacija i poštivanje privatnog života

Na korektno pitanje ‘Što savjetujete građevinskim tvrtkama, kako pronaći i zadržati dobrog radnika?’ iz SGH-a pak odgovaraju:

– Poslodavci su danas svjesni da bez ulaganja u radnike neće moći nastaviti svoje poslovanje, pod time mislim na ulaganje u kontinuirano educiranje radnika u struci, boljoj zaštiti na radu posebno jačaju prevencije ozljeda na radu te dostojanstvenoj plaći. Uz to poslodavci kroz socijalni dijalog sa Sindikatom graditeljstva Hrvatske trebaju više poraditi i na ravnoteži privatnog i poslovnog života radnika, jer dugotrajni rad na terenu negativno utječe na psihofizičko stanje radnika.

Čak 28% radnika u građevini dio plaće dobiva na crno, prosječne plaće su samo privid, pogledajte ovdje detalje istraživanja.

Copy link
Powered by Social Snap