Pretraga

Nogometni stadion za Svjetsko prvenstvo u Maroku: Ugledni studio otkrio svoju viziju dizajna

A- A+

Švicarski arhitektonski studio Herzog & de Meuron predstavio je vizuale idejnog rješenja za izgradnju impresivnog Grand Stade de Casablanca u Maroku uoči Svjetskog prvenstva 2030. godine. Ideja koju su predložili nije prošla na natječaju za projektiranje stadiona. Njihov stadion trebao je biti smješten u blizini šume Ben Slimane u Casablanci i imati mjesta za 115 tisuća gledatelja. Arhitekti su ga zamislili tako da s vanjske strane ima čelične stupove, a fotonaponske ploče na krovu omogućile bi održivo korištenje energije. Ipak, stadion će se graditi prema viziji francusko – marokanskog studija Oualalou + Choi i američkog Populousa.

Idejno rješenje za Grand Stade de Casablanca studija Herzog & de Meuron1

Idejno rješenje za Grand Stade de Casablanca studija Herzog & de Meuron | Foto: Herzogdemeuron.com

Švicarski arhitektonski studio Herzog & de Meuron otkrio je vizualne prikaze svog koncepta za Grand Stade de Casablanca u Maroku. Njihov prijedlog novog stadiona za Svjetsko prvenstvo 2030. godine neće se realizirati jer je na natječaju odabran drugi projekt. Prema ideji iz Švicarske, stadion je trebao imati kapacitet od 115 tisuća mjesta te biti simbol moderne gradnje.

Autori su predložili da se stadion nalazi na frekventnoj lokaciji uz šumu Ben Slimane u Casablanci. Karakterističan dizajn činile bi čiste geometrijske linije i vitki čelični stupovi, tvoreći otvorenu i privlačnu atmosferu. Jedinstvena arhitektura omogućila bi skladnu integraciju s prirodnim okruženjem, poštujući jedinstvenu topografiju mjesta.

Krov stadiona opremili bi visokoučinkovitim fotonaponskim pločama i time postigli održivo korištenje energije. Zelena energetska rješenja koristila bi se za vrijeme utakmica, koncerata, kulturnih manifestacija i ostalih događanja. Vanjska fasada, sa svjetlucavim bijelim čeličnim stupovima, omogućila bi igru svjetla i sjene, stvarajući dinamičan vizualni dojam.

Izdvojeni članak

Njemačka spremna za spektakl: Vodič kroz nogometne stadione za EURO 2024

Nadalje, unutarnji prostor stadiona trebao je biti optimiziran prema najvišim standardima FIFA-e, osiguravajući maksimalnu udobnost, sigurnost i vidljivost za sve gledatelje. Autori su moderni stadion zamislili kao kultnu građevinu koja bi trajno ostala u sjećanju generacijama.

Izgradnja stadiona košta oko 500 milijuna eura

Na natječaju za projektiranje Grand Stade de Casablanca u Maroku odabrana je zajednička vizija francusko – marokanskog arhitektonskog studija Oualalou + Choi i američkog Populousa. Stadion će biti izgrađen 38 kilometara sjeverno od Casablance, u pokrajini Benslimane. Radovi na površini od 100 hektara već su u tijeku. Proračun za izgradnju iznosi oko 5 milijardi marokanskih dirhama, odnosno nešto manje od 500 milijuna eura.

Iako je ovo tek drugi projekt stadiona u portfelju studija Oualalou + Choi, Populous je jedna od najvažnijih i najpriznatijih tvrtki u svijetu stadiona. Već je pripremio više od 1.325 projekata u 34 zemlje. Među najvažnijima su Wembley Stadium, Tottenham Hotspur Stadium ili Emirates Stadium u Velikoj Britaniji i Estadio BBVA u Meksiku.

Idejno rješenje studija Oualalou + Choi i Populousa za Grand Stade de Casablanca uključuje viseći šatorski krov. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap