Pretraga

Video: Ovako će izgledati spektakularni stadion za SP 2030. 

A- A+

Natječaj za projektiranje najvećeg stadiona Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. je završen. Odabrana je zajednička vizija francusko-marokanske tvrtke i Populousa, konzorcija s impresivnim portfeljem. Pogledajte kako će izgledati Grand Stade de Casablanca, stadion na kojemu će biti odigrane sve najvažnije utakmice 100. obljetnice mundijala. Njegova izgradnja koštat će oko 500 milijuna eura, a imat će kapacitet za 115.000 gledatelja.

Grand Stade de Casablanca | foto: screen shot you tube

Grand Stade de Casablanca | foto: screen shot you tube

Dizajn megastadiona Grand Stade de Casablanca kapaciteta 115.000 bit će inspiriran festivalom s francuskim izvedenim iz tradicije zemalja Magreba. Cijelo mjesto bit će pokriveno visećim šatorskim krovom, izvještava stadiumdb.com.

Stadion će biti izgrađen 38 kilometara sjeverno od Casablance, glavnog grada Maroka, u pokrajini Benslimane. Na površini od 100 hektara već su u tijeku pripremni radovi. Proračun za novu arenu iznosi oko 5 milijardi marokanskih dirhama, odnosno nešto manje od 500 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Nova Kantrida dobila zeleno svijetlo, ali trn u oku neboderi

Prema uvjeravanjima pobjednika natječaja, objekt će biti moguće izgraditi na vrijeme za održavanje utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine. Suorganizatori natjecanja su, treba spomenuti, Španjolska, Portugal i Maroko.

Veliko iskustvo projektanata

Iskustvo američke tvrtke u projektiranju nogometnih stadiona, kao i regionalno poznavanje francusko-marokanske tvrtke i poznavanje lokalnih projekata obećavaju. Mogli bi Maroku dati ne samo najveći nogometni objekt na svijetu, već i spektakularan, kulturno primjeren dokaz gospodarskog i sportskog razvoja zemlje.

Naime, iako je ovo tek drugi projekt stadiona u portfelju za francusko-marokanski brend, Populous je jedna od najvažnijih i najpriznatijih tvrtki u svijetu stadiona. Već je pripremio više od 1.325 projekata u 34 zemlje. Među najvažnijima su Wembley Stadium, Tottenham Hotspur Stadium ili Emirates Stadium u Velikoj Britaniji i Estadio BBVA u Meksiku. No, Populous je dizajnirao većinu najvećih objekata u SAD-u. U Americi su prema viziji tvrtke između ostalih izgrađeni State Farm Stadium, NRG Stadium, M&T Bank Stadium, Gillette Stadium i Hard Rock Stadium.

Grand Stade de Casablanca | foto: screen shot you tube

Grand Stade de Casablanca | foto: screen shot you tube

Prostor otvoren prema svijetu

Tarik Oualalou, suosnivač, ko-dizajner i vodeći arhitekt na strani francusko-marokanske tvrtke, najavljuje kako će stadion biti ‘velikodušan prostor, otvoren prema svijetu i pun poštovanja prema prirodi koju štiti’. Kao da će predstavljati utjelovljenje velike tradicije marokanskog gostoprimstva.

Sa svoje strane, predsjednik Populousa, François Clément, vodeći arhitekt na strani američke tvrtke, najavio je da će ‘Grand Stade de Casablanca biti ogromno bogatstvo za zemlju, uzdižući Maroko na najvišu globalnu platformu razvoja sportske infrastrukture’.

Grand Stade de Casablanca | foto: screen shot you tube

Grand Stade de Casablanca | foto: screen shot you tube

Saudijci grade nogometni stadion na 200 metara visokoj litici, pogledajte ovdje kako će izgledati.

Copy link
Powered by Social Snap