Pretraga

Saudijci grade nogometni stadion na 200 metara visokoj litici, poznato je kako će izgledati

A- A+

Iako će se Svjetsko nogometno prvenstvo u Saudijskoj Arabiji održati tek za deset godina, ova je pustinjska kraljevina već odlučila da će specijalno za potrebe prvenstva izgraditi spektakularan stadion. Visokotehnološki stadion ‘Mohammed bin Salman’ bit će smješten na vrhu 200 metara visoke litice iznad glavnog grada Rijada. Po uzoru na neke druge velike stadione, imat će uvlačivi krov i teren te stotine metara LED zida. Moći će primiti 45 tisuća gledatelja.

Stadion-Mohammed-bin-Salman

Stadion ‘Mohammed bin Salman’ | Foto: Qiddiya Investment Company

U ovoj bliskoistočnoj državi cvjeta inovativnost u izgradnji sportske infrastrukture. Saudijska Arabija predstavila je koncept novog stadiona. Radi se o ambicioznom projektu novog visokotehnološkog stadiona povodom Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se tamo održati 2034. godine. Stadion će biti na 200 metara visokoj litici iznad Rijada.

Stadion ‘Mohammed bin Salman’ nosit će naziv po saudijskom princu i imati kapacitet za smjestiti 45 tisuća gledatelja. Tvrtka Qiddiya Investment Company, koja je zadužena za izgradnju stadiona, naglašava da će zdanje imati krov i teren koji će se uvlačiti i izvlačiti po potrebi te stotine metara LED zida. LED zid je dizajniran kako bi otvarao pogled na Rijad, prenosi Index.hr.

Izdvojeni članak

Rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj dodijeljena projektantima osječke Opus Arene

Tvrtka QIC je u potpunom vlasništvu Saudijske Arabije, odnosno Fonda za javna ulaganja kojim upravlja sam Bin Salman. Isti fond je vlasnik i engleskog premijerligaša Newcastlea.

Što o rekonstrukciji stadiona u Kranjčevićoj i Maksimiru te općenito o izgradnji stadiona u Hrvatskoj misli arhitekt Otto Barić saznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap