Pretraga

Rijeka bliže Dalmaciji: Sve će riješiti obilaznica s tunelom i vijaduktom

A- A+

Prije tri godine najavljena je gradnja autoceste koja će Rijeku približiti Dalmaciji. Najavljena je prva faza vrijedna 63 milijuna eura te su potpisani prvi ugovori. Ove godine, sve oči su uprte u napredak radova na tunelu i vijaduktu na obilaznici Novog Vinodolskog koji dobro napreduju. Zasad je probijeno 90 posto obje cijevi tunela Zagori te se postavljaju stupni temelji za vijadukt Ričina. Završetak obilaznice očekuje se na proljeće 2026. godine.

tunel

tunel | foto: Freepik

Prije tri godine, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s javnosti je podijelio cilj izgradnje autoceste A7 od Križišća do Žute Lokve kako bi Rijeka dobila bolju prometnu poveznicu s Dalmacijom. U trenutku kad se krenulo govoriti o izgradnji prve faze autoceste – o obilaznici Novog Vinodolskog, kao vrijednost ove faze ustanovljen je iznos od 593 milijuna kuna,. Kasnije je iznos ipak nešto smanjen, na 474 milijuna kuna, odnosno 63 milijuna eura bez PDV-a. Glavni ugovori potpisani su 2021., a radovi na obilaznici dobro napreduju.

Predviđeni rokovi

Kako smo pisali od najave početka ovog projekta, Ugovor za izgradnju vrijedan 63 milijuna eura potpisan je sa Zajednicom ponuditelja koju čine tvrtke Kolektor CPG iz Slovenije i CM SPA iz Italije. Točnije, 13. rujna 2021. godine potpisali su ga predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan i predstavnici odabranih tvrtki izvođača. Dok je nakon potpisivanja kao rok izvedbe predviđeno tri godine od uvođenja u radove, prema trenutnoj situaciji završetak radova ipak se očekuje na proljeće 2026.

Izdvojeni članak

Ovaj dalmatinski grad konačno dobiva obilaznicu, gradit će se od nule i koštati 50 milijuna eura

Nakon obilaska gradilišta u ožujku, direktor Huzjan medijima je opisao trenutnu fazu, rekavši o projektu da je u pitanju složena gradnja tunela dužine preko 800 metara od kojega je u ožujku ove godine već bilo probijeno preko pola. Radio se i vijadukt Ričina, dužine preko 1000 metara, a u tom trenutku na sedam temelja su tekli završni radovi, za koje je utvrđeno da dobro napreduju. Natječaj za južnu traku najavio je početkom iduće godine.

Tijek radova

Zasad je probijeno oko 90 posto obje cijevi na tunelu Zagori, a do polovine kolovoza trebali bi biti u potpunosti završeni i svi stupni temelji koji će omogućiti nastavak izgradnje vijadukta Ričina. Takvo je trenutačno stanje na obilaznici Novog Vinodolskog na kojoj se radi, kao na prvoj fazi buduće autoceste A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva, prenosi večernji.hr.

Podsjećamo, izgradnja autoceste A7 bit će obilaznica Novog Vinodolskog od čvora Novi Vinodolski, kod Plovila. Kad bude završena, bit će duljine ukupno 9,8 kilometara, a 3,3, kilometra odnosi se na spojne ceste. Cijenu radova na autocesti dodatno je povisio teren koji se gradi, jer će se duž ceste graditi i dodatni objekti. Ključni, tunel Zagori dugačak 834 metra i vijadukt Ričina preko vinodolske doline dugačak 1.057 metara, su u nastajanju.

Početkom svibnja smo posjetili radove ispred tunela Kozjak. Što smo doznali na gradilištu pročitajte na poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap