Pretraga

Novi bazen na Kvarneru, zahtjevan pothvat koji obuhvaća izmještanje bujice

A- A+

Opatija dobiva novi gradski bazen, a napokon je poznato i kako će izgledati. Nakon što je krajem ožujka potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije bazena, autorski dvojac iz ureda Mataija-Sipina-Turato predstavio je projekt. Za predviđenu tlocrtnu površinu veličine 1.967 četvornih metara u planu je izgradnja bazena koji se arhitekturom uklapa u duh grada. Zgrada je zamišljena u dva dijela, visine 13,40 metara, sa bazenom dimenzija 34×25 metara i pripadajućim tribinama na drugom katu. Prekrivat će ju ravni energetski krov.

Gradski bazen Opatija | Grad Opatija

Napokon je predstavljen arhitektonski projekt budućeg opatijskog Gradskog bazena koji će biti izgrađen na Lipovici, odmah pored Sportske dvorane Marino Cvetković. Projekt novog bazena predstavili su autori Martina Mataija i Idis Turato iz arhitektonskog ureda Mataija-Sipina-Turato.

Rušenje pomoćnih građevina i izmještanje bujice

Naručitelj projektne dokumentacije bila je Opatija 21, a usluge projektiranja koštale su 300 tisuća eura. Rok za dostavu projekta bio je 13. ožujak, dok je arhitektonski ured Matija-Sipina-Turato za izvedbu zadatka odabran 27. ožujka 2024. godine. Izgradnja bazena, kako stoji u opisu predmeta nabave, planirana je na četiri predmetne katastarske čestice ukupne površine 14.119 četvornih metara.

Izdvojeni članak

Glavni nogometni klub u gradu podno Učke sa stoljetnom tradicijom dobiva novi stadion

U sklopu izgradnje Gradskog bazena Opatija u planu je i uređenje i izmještanje postojećeg toka bujice Lipovica kao i osiguranje građevne jame u vidu postavljanja samobušivih sidara i mlaznog betona. Naime, uređenjem toka bujice Lipovica i djelomičnim izmještanjem njenoga korita planira se osigurati prostorne uvjete za izgradnju bazena.

U smislu izmještanja toka, s obzirom na to da postoji preklop položaja postojećeg površinskog i zatvorenog dijela bujice Lipovica s planiranim sadržajem Gradskog bazena, rekonstrukciju bujice potrebno je provesti uz poštivanje arhitektonskih i infrastrukturnih rješenja.

Gradski bazen Opatija | Grad Opatija

Izmještanjem toka i uređenjem postojećeg kanala teži se omogućiti sigurno otjecanje, kao i spriječiti erozijske procese i plavljenje. Osim izmještanja Lipovice, samoj gradnji bazena prethodit će i rušenje pojedinih pomoćnih građevina, no i izmještanje ukopanog spremnika ukapljenog naftnog plina (bliže lokaciji dvorane Marino Cvetković).

Duh grada u arhitekturi bazena

Predviđena tlocrtna površina zgrade iznosi 1.967 četvornih metara, a ukupna bruto površina 5.205 metara kvadratnih. Zgrada bi trebala biti visine do 13,40 metara te sadržavati jednu potpuno ukopanu podzemnu etažu i tri djelomično ukopane.

Izdvojeni članak

Otvoreno gradilište velikog bazenskog kompleksa u Zagrebu, koštat će 32 milijuna eura

Prema projektu, u prizemlju će se nalaziti četiri klupske prostorije i lobi, dok će se na prvom katu nalaziti servisni ophod oko bazena i teretana. Sam bazen površine 34×25 metara, sa tribinama s ukupno 400 sjedećih mjesta nalazit će se na drugom katu zgrade.

Zamišljeno je da će cijelu građevinu natkrivati ravni (za javnost) neprohodni energetski krov, za koji je planirano postavljanje fotonaponske elektrane. Pritom je određeno da visina vijenca zgrade Gradskog bazena ne smije prelaziti visinu vijenca susjedne sportske dvorane. Trg je zamišljen s potrebnom urbanom opremom (klupama) i s prigodnim hortikulturalnim uređenjem.

Autori su naglasili kako su za vrijeme osmišljavanja projekta nastojali duh grada prenijeti u arhitekturu bazena. Zgradu su zamislili u dva dijela, kako bi postigli da se ne ističe previđe u odnosu na susjednu sportsku dvoranu.

Gradski bazen Opatija | Grad Opatija

I za javnost i za sportaše

– Radi se o gradskom bazenu koji može imati više sadržaja od onog sportskog, a koji će koristiti svim dobnim skupinama naših građana. Plan je da se aplikacijom na Urbani razvojni fond dobije potrebno sufinanciranje za izgradnju bazena, rekao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Predviđeno je da će bazen u sportskim okvirima najviše koristiti članovi Vaterpolo kluba Opatija, ali se očekuje da će osim sportske namjene bazen biti vrlo posjećen. Pridonosi činjenica da je u neposrednoj blizini osnovna škola, iz koje će učenicima bazen biti lako dostupan.

U jednom od omiljenih mjesta za ljetovanje na Kvarneru jak vjetar je oštetio potporne zidove na plaži, zbog čega kreće njihova sanacija. Kako će biti izvedena pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap